Prefectura Bistrița-Năsăud ia în calcul, din nou, folosirea unor spații de cazare pentru carantina și/sau izolarea în noul context epidemiologic. Internatul INFOEL, o ciorbă reîncălzită

În actualul context epidemiologic, în care cazurile noi de infecții cu SARS COV 2 cresc aproape exponențial, Instituția Prefectului are în vedere reluarea acțiunilor de cazare și/sau izolare în anumite spații de factură hotelieră.

Stelian Dolha, prefectul de Bistrița-Năsăud, susține faptul că, pe noua Lege a carantinării se permite reluarea acestor activități, în funcție de anumite criterii, printre care se află și intrarea în țară a persoanelor venite din zone de risc, așa cum s-a procedat și în perioada stării de urgență.

„Vorbim de carantină pentru persoanele care vin din zona galbenă, pe care o să le carantinăm la fel ca înainte și am găsit deja spații de carantinare. O să recurgem din nou la acele hoteluri/moteluri. Banii o să vină de la ministerul Sănătății. (…) Pentru izolare vorbim deja de pacienți infectați, în cazul cărora există deja un test pozitiv”, a declarat prefectul într-o emisiune TV, citat de ziardebistrița.ro.

Un alt subiect adus în discuție de Dolha este cel legat de internatul Colegiului Tehnic INFOEL, o structură de cazare conformă, cu baie în fiecare cameră, recent refăcută și recondiționată. În acest internat s-ar putea caza/interna persoanele infectate cu noul coronavirus, aflate într-o formă ușoară a bolii, fiind astfel degrevate secții ale spitalelor.

Această posibilitate exista încă din perioada stării de urgență, a mai fost vehiculată, însă nu a fost pusă în practică. Acum, aceeași idee este repusă pe tapet, ca o ciorbă reîncălzită:

„Pe noua Lege a carantinei și izolării deblocăm paturile într-un timp destul de scurt. Putem să folosim paturile de la Năsăud pe spitale suport COVID 2 și suntem pregătiți cu internatul de la Infoel pentru a îl transforma, dacă este cazul, în spital COVID 2, adică pentru persoane care sunt pozitive, dar sunt asimptomatice. (…) Avem așadar alternativa internatului, care nu are din punct de vedere psihologic încărcătura unui spital. Sunt condiții bune, e refăcut, fiecare cameră are baie proprie. Sunt toate condițiile pentru a putea izola pacienții”, a mai precizat Stelian Dolha.

În acest moment, în Bistrița-Năsăud există două unități sanitare care sunt concentrate aproape exclusiv pe zona Covid. Spitalul Orășenesc „George Trifon” din Năsăud, acolo unde există un număr de 14 saloane dedicate pacienților infectați cu noul coronavirus, aici fiind vorba de asimptomatici sau forme ușoare ale bolii.

Principalul spital în care se „luptă contra Covidului” este Spitalul Județean de Urgență Bistrița, un spital care, din această cauză, s-a transformat dintr-o unitate specializată pe intervenții clinice de urgență într-una de tratare Covid.

Ideea folosirii internatului INFOEL ca spital suport nu este una rea, din contră, una foarte bună, locația fiind, de asemenea, una proprică, căci e la doar o aruncătură de băț de SJU, însă doar precizarea variantei nu ajută cu nimic.

Adauga comentariu