Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei – un eveniment ce poate scrie broșura turismului viticol în Bistrița-Năsăud (FOTO-VIDEO)

Bistrița-Năsăud s-a lăsat prins, din punct de vedere turistic, între două puncte forte ale României, Maramureșul istoric și Bucovina, fiind mai mult o zonă de tranzit decât un punct de reper. Dracula și povestea lui prinde atât cât inerția unui mit o mai poate face, însă...

Județul Bistrița-Năsăud are o idee originală și genială în același timp în materie de turism, o idee care deja prinde culoare, gust și mai ales interes. Este vorba de turismul viticol, o nișă aproape virgină în România, dar care câștigă adepți sezon de sezon. De ce este Bistrița-Năsăud privilegiat în acest sens?

Nu mai puțin de 7 (șapte) crame își împart un domeniu D.O.C. (Denumire de Origine Controlată) specific, fiind vorba de D.O.C. Lechința. Este vorba de cramele Vie-Vin, Lechburg și Liliac din Lechința, Harșian din Dumitra, Crama Jelna, Zaig și Valea Ascunsă din Teaca. Ordinea este una relativ aleatoare, primele fiind strâns legate (ca denumire) de D.O.C., iar la urmă fiind lăsate gazdele unui eveniment ce marchează începutul turismului viticol din județ.

„Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei” vine să accentueze ideea de turism, vinul și trenul fiind frați de cruce în această ecuație. Cristi Moldovan, președintele Asociației Mocănița Transilvaniei, subliniază acest aspect, organizația pe care o conduce fiind „responsabilă” de acest eveniment:

„Am încercat să facem un eveniment integrat care să unească partea de viticultură cu turismul feroviar. Deocamdată suntem la început și organizăm acest eveniment în gară, neavând posibilitatea să mergem încă cu trenul cu aburi, dar avem o viziune, ca în... mai mulți ani de acum încolo, să facem acest eveniment în timp ce mergem cu trenul” – ne-a mărturisit Moldovan.

Nu a fost ușor cu „gâdâlitul” orgoliilor vinăriilor și a patronilor acestora, dar, într-un final, toți au înțeles că dincolo de competiția economică există varianta unei promovări comune. Cele șapte crame din Bistrița-Năsăud și-au dat mâna mai mult decât prietenește și au acceptat această provocare.

„Avem 7 crame din județ și facem o degustare de vin, lumea poate să vadă și să simtă calitatea vinului, se poate informa cu privire la oferta cramelor. Totodată, am adus și câteva utilaje de la căile ferate, un mic muzeu în are liber. Participanții pot să deguste, pe lângă vinuri, o pâine cu zacuscă, pâine cu untură, pregătim și un gulaș. Practic, am vrut să facem un eveniment fain, familial, pentru oamenii care doresc să petreacă o sâmbătă în natură, la noi, la Teaca” – a concluzionat Cristi Moldovan.

Ascoiația Mocanița Transilvaniei are în fiecare an un scop, dar aceeași direcție. Dacă la începuturi s-a dorit păstrarea liniilor de cale ferată în teren, aproximativ 35 de kilometri între Teaca și Rîciu, în județul Mureș. Scopul următor este ca aceste linii să fie și funcționale, iar pentru aceasta sunt necesare și o mulțime de hârtii cadastrale. Pentru ca mocănița să fie funcțională este nevoie inclusiv de întreținerea liniilor, de curățarea vegetației, de protejarea utilajelor deja aflate în custodia Asociației. Pentru acest ultim aspect a fost construit, prin forțele proprii ale celor aproximativ 100 de voluntari, un depou în vechea gară a mocăniței de la Teaca.

Evenimentul „Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei” s-a organizat și cu largul sprijin al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară „Turism” Bistrița-Năsăud. Participanții au primit foarte bine această idee. Un clujean, iubitor de vinuri, dar și de turism feroviar, spune că ideea este de bun augur:

„Ideea este foarte bună, am mai întâlnit-o în țară. După cum observ, zona are ce vinde din punct de vedere turistic: vinuri! Legătura dintre trenuri și vinuri poate fi excelentă pentru partea turistică”.

Chiar dacă încă mai este mult până departe, ideea turismului viticol în Bistrița-Năsăud s-a născut. Cramele deja își pregătesc la propriu logistica turistică, unele chiar au început să-și construiască mici case de oaspeți. În lucru se află și un proiect care să lege aceste crame într-o rută turistică dedicată, în care turistul curios poate să îmbine gusturi, să asculte povești și să vadă locuri și oameni.

Adauga comentariu