Povestea romanțată a candidaților de dreapta la Primăria Bistrița sau cum se sparge „valul” liberal. Rolul independenților în această ecuație și tâlcul alegerilor anticipate

Alegerile locale se apropie cu pași mult mai repezi decât își închipuie unii. Eșicherul stâng al politicii locale și-a cam făcut jocurile și nominalizările, astfel că din tablou lipsește partea dreaptă, măcinată de orgolii și de lupte interne inutile.

Cristian Niculae a fost reconfirmat în postura de candidat al PSD pentru fotoliul de primar în cadrul (foarte bine organizat) Conferinței Organizației Municipale, iar alt candiat de stânga nu există. Deocamdată. Contracandidații vicelui „wannabe” sunt toți poziționați de partea dreaptă a politichiei și nu sunt puțini.

Principalul partid care ar putea să scoată un cadidat viabil și cu șanse este PNL. Aici, lupta internă este în plină desfășurare, iar când spunem luptă nu folosim ghilimelele. Conform procedurilor prezentate de liberali în urmă cu ceva vreme, în competiția internă au intrat cei care și-au exprimat această dorință și și-au depus un anume dosar (cu șină) de candidat, care conținea un CV, o scrisoare de intenție și un program... edilic. Au intrat în acea cursă Ioan Turc, Diana Morar, Sorin Hangan, Dorin Dobra, Cosmin Moldovan și . A mai fost vehiculat și numele lui Marin Rus („doctorul”), fost director al DGASPC BN în niște vremuri.

Lista respectivă ar avea acoperire numai după un anume sondaj de opinie (care cică este în curs de desfășurare în aceste zile) comandat de conducerea centrală a partidului și în care sunt prinse și alte nume din sfera publică locală. Cel mai bine cotat ar fi candidatul PNL la fotoliul de primar. Conform surselor noastre, Ioan Turc s-ar afla în topul preferințelor, dar nu sunt cifre clare pe care să ne bazăm.

Paralel cu această „competiție” internă însă, sunt și alte șmenuri, șuste și mâncărimi! De exemplu, membri marcanți ai partidului au umblat (și probabil că încă mai umblă) prin urbe în căutare de nume eligibile care să candideze din partea PNL, în dauna celui mai rostit nume din partid, recte Ioan Turc. Nu facem aceste afirmații fără acoperire! În spatele operațiunii s-ar afla un nume din înălțimile centrale ale partidului...

Tot din arealul liberal se întrevede și primul „independent”. Alin Seserman este veșnicul candidat, desprins din rândurile liberale. Acesta a fost consilier local timp de 16 ani, adică patru mandate, ceea ce nu este de ici, de colo. Însă în momentul candidaturii sale pentru funcția de primar, în 2016, Sese a reușit să obțină câte un procent pentru fiecare mandat, adică 4%! Sese nu este un băiat prost, din contră, are experiență politică și administrativă „câcălău”, deci nu înțelegem de ce nu reușește să treacă de parg! Pe lângă aceste atuuri, Sese mai are o „calitate”... Se spune că fostul liberal (căci acesta a plecat din partid deoarece nu a fost lăsat să cadideze în 2016) este ditamai consilierul secretarului general al Patidului Național Liberal, onor Robert Sighiartău! În acest caz, cum biata lui candidează împotriva candidatului partidului sefului său?! Bine, nu vrem să credem zvonurile potrivit cărora Sighiartău încearcă destabilizarea organizației conduse de Turc tocmai prin mârșăvii puse în practică de aghiotantul său, Alin Seserman!

Un alt „independent” desprins din rândurile liberalilor este Doris Rai, „vocea #comUnității”, așa cum s-a autointitulat. Fostul consilier județean, căci Doris a abdicat din forul în care a ajuns de pe listele PNL, și-a început cucerirea spațiului online prin diverse postări legate, evident, de comUnitatea locală, dar își întârzie decizia mai mult decât evidentă de a candida la Primărie. Doris are în spate o mică armată în ale comunicării și se pregătește foarte serios. Probabil va ieși public cu decizia „surpriză” în momentul în care are definitivat și „programul” de acțiune. Unii spun că degeaba. Noi spunem că va rupe voturi la greu, numai că le va rupe din partea dreaptă...

Tot din partea dreaptă se vor rupe voturi în desaga Alinaței 2020 USR-PLUS. Și aici, ca la teatru de comedie! Cică alegerile reale și drepte din USR BN l-au pus pe „căpitanul Avon” Călin Stan în fruncea listei, apoi urmează o confruntare cu candidatul PLUS (ales mai mult sau mai puțin democratic între Rodica Dobraniș și Lorant Sas – președintele multiplu candidat la orice). Deci, candidatul Alianței este cel mai probabil avonul.

Ar mai fi Ionuț Simionca (era să spunem PMP-ul). Deputatul are o vizibilitate destul de bună, mult mai bună decât o are partidul. Și el își dorește Primăria, dar își dorește și deputăția în caz de eșec la Primărie. Dar s-a interpus varianta anticipatelor, ceea ce nu-i mai pică bine americanului de la Livezile. Ar candida totuși fără reținere din partea unei drepte unite locale, dar și Cordoș visează o viață tihnită în Tailanda.

Dincolo de ironie, dreapta locală bistrițeană este praf! Praf făcut în special de liberali, de orgoliile acestora. Valul pe care sunt cocoțați acum liberalii nu suportă atâtea personaje odată și se va sparge în stabilopodul electoral. Seserman merge mânat de Sighiartău paralel cu partidul, cu șurubelnița în mâini și scrijelind fațada liberală. Doris fură voturile celor melancolici și nehotărâți. Hangan îi dă cu tifla propriului coleg și șef de partid, iar Turc nu vede, nu simte, nu aude. La fel și Orban, căci pe Robert nu-l putem acuza de neștiință...

Cumva ne-am amintit de cineva care avea o problemă cu un broscoi, dar care acum doar râde...

Adauga comentariu