Povestea impresionantă a unui grup de facebook năsăudean „specializat” în fapte bune! Dumitru Născuțiu: „Nu eu fac fapte bune, ci oamenii din grupul nostru”.

După cum v-am obișnuit, sirtidebistrita.ro caută să vă dezvăluie povești de viață cu adevărat deosebite, povești ce nu sunt nici legende și nici publicități mascate. Căutând oameni și fapte, am dat de povestea impresionantă a unui grup de oameni plini de fapte, pe facebook...

„Acest grup este unul mai special, aici vom încerca să ne unim, să punem mână de la mână, și să ajutăm familii nevoiașe, din județul Bistrița-Năsăud și nu numai! Ar fi de făcut câteva mențiuni: nu vom ajuta familii care au ajuns necăjite din cauza alcoolului, și nu vom ajuta familii care sunt necăjite din cauza lenei! Vom merge și vom ajuta, doar la cazuri extreme, oameni care au nevoie cu adevărat de ajutor! Tot ce vom primi, de la voi prieteni, va ajunge la familii cu mari probleme. Vom face filmări, poze și vom da socoteală de fiecare leu sau aliment donat de voi! Vreau, prin crearea acestui grup, sa învățăm copiii noștri să fie uniți și să ajute semenii care nu au avut noroc ca și noi în viață. Să fii om, e lucru mare!”

Aceasta este descrierea unui grup mai special de pe Facebook - LA „FAPTE BUNE” PE VALEA SOMEȘULUI ȘI A SĂLĂUȚEI! - creat de un năsăudean în vârstă de 51 de ani, în urmă cu mai puțin de șase luni de zile. De atunci și până astăzi numărul membrilor din grup a crescut constant. Acum sunt peste 6.000, iar faptelor bune făcute de acești oameni inimoși de pe Valea Someșului le-au pierdut chiar și ei șirul.

O după-amiază! Atât le-a trebuit să aducă apa în gospodăria unor oameni din Nimigea.

O acțiune recentă a celor de la „Fapte Bune” s-a petrecut chiar în săptămâna de după Paștele ortodox. Au pus mână de la mână și, ajutați și de vremea frumoasă de după Sărbători, au purces la muncă tocmai la Nimigea. O după-amiază. Atât le-a trebuit ca să pună capăt calvarului unei familii cu trei copii care, de ani de zile, făceau kilometri zilnic pe jos pentru a-și aduce apa necesară traiului cotidian.

„Pentru fântâna de la Nimigea am adunat separat donații. Familia nu avea apă, și nici curent electric. Au trei copii: unul de câteva luni, un băiat de patru ani și o fetiță de cinci ani. Tatăl copiilor lucrează, dar nu poate munci la capacitatea unui om în putere. Lucrează cât să își întrețină copiii de pe o zi pe alta”, ne-a explicat Dumitru Nășcuțiu, „sufletul” celor de la Fapte Bune și inițiatorul grupului de pe Facebook.

În fiecare zi, pentru a aduce apă acasă, familia din Nimigea avea de făcut mai bine de un kilometru la un singur drum. Ba, uneori, nici nu puteau avea acces la apa de la fântâna unde mergeau, că erau porțile închise.

„Ne-am hotărât să facem un efort în grup, să strângem niște bani și să le facem o fântână să aibă și ei apă acasă. Ne-a costat cam 350 de lei pentru fiecare metru săpat. Fântâna a săpat-o o firmă cu care am făcut contract legal. Au săpat cam cinci-șase metri până au dat de apă. A trebuit să amânăm acțiunea până după Paști, din cauza vremii. A durat o după-amiază lucrul”, ne-a mai explicat Dumitru Nășcuțiu.

Un grup tânăr, cu o istorie bogată

Grupul de pe Facebook s-ar putea lăuda deja cu o „istorie” a faptelor impresionantă. Au fost și pe Valea Ilvelor, au fost și pe la Budac. Acolo au ajutat un bătrân singur de 94 de ani, Din momentul în care au aflat de bătrân, nu a durat 24 de ore până au ajuns la el acasă. Au participat și la cazul tânărului din Bistrița care a murit în Germania, și al cărui trup neînsuflețit trebuia repatriat. Au donat atunci 1.400 de lei și un portbagaj de alimente familiei din Bistrița.

„Atât am putut noi face. Pe ei i-a costat vreo 2.000 de euro numai să îl aducă. Vreo 1.000 de euro au fost cheltuielile de înmormântare. Au rămas fără tată trei copii. M-a impresionat când mi-a spus copila cea mare, de 14 ani, că pot să povestesc cu ea, că știe că tatăl ei e mort, doar frații ei nu știu”, își aduce aminte cu emoție năsăudeanul.

Dumitru Nășcuțiu spune că face toate acestea dintr-o dorință firească de a întoarce și altora un ajutor de care poate nu au avut noroc în viață până acum. El se consideră un om împlinit, are familie, gospodărie, și nu are nevoie de nimic în plus. Vrea doar să ajute oamenii la nevoie.

Nu știu de ce se miră unii că e așa un mare lucru să faci o faptă bună. Mie mi se pare un lucru normal și firesc, pe care tot la două case ar trebui să îl facă cineva. Eu la oamenii pe care îi ajut nu le spun oameni necăjiți. Nu vreau să jignesc oamenii. Oamenii nu sunt necăjiți. Sunt oameni care sunt depășiți de problemele vieții și care poate nu au avut noroc. (...) Eu am de toate acasă, pentru că am un salariu de 2.500 de lei la firma din Bistrița unde lucrez, și bonuri de masă. Soția muncește și ea, fiica mea e în Anglia, unde câștigă aproape 2.000 de lire sterline pe lună. Pentru fiecare leu pe care l-am primit de la prieteni, pentru a ajuta alți oameni, pot justifica oricui ce am făcut cu el. Am pământ, am gospodărie, am tot ce îmi trebuie. Dar eu nu voi duce nimic cu mine de pe pământul ăsta, Fiindcă mi-a dat Dumnezeu de toate, vreau să ajut și eu pe alții care sunt la nevoie. Binele care mi l-a dat mie Dumnezeu vreau să îl întorc și eu la alții care nu au avut norocul meu”, mărturisește el.

„Nu fac asta de fală și nu am nevoie de notorietate”

Năsăudeanul este foarte atent în a da socoteală mereu donatorilor pe ce se cheltuie banii. Vorbește cu ei pe messenger și le spune despre fiecare acțiune a sa. Totul este la vedere. Pe grupul de facebook postează chitanțe, liste de cumpărături. Au început să îi scrie și să îi trimită bani prieteni apropiați, dar și oameni care nu îl cunoșteau. Cineva din America, din Las Vegas, i-a trimis aproape 1.000 de dolari și încă nu îl cunoaște personal.

„Îi cunosc familia de aici, e din zona noastră, dar pe el nu l-am cunoscut încă. El a văzut că sunt un om corect, cinstit. Inclusiv la bancă atunci când scot bani, e o verișoară de a lui care lucrează la ghișeu. Ca să faci o chestie din asta trebuie să ai un trecut impecabil. Oamenii din Năsăud mă cunosc și au încredere în mine. Eu îmi respect prietenii și pe cei care ne sprijină în acțiunile noastre. Nu fac asta de fală și nu am nevoie de notorietate. Eu nu vreau să candidez de primar, de prim ministru sau de președinte. Dar dacă nu pun pe internet, prietenii mei de unde să știe ce fac eu cu banii lor?”, spune năsăudeanul.

„Când vedem oamenii fericiți, e cel mai important lucru pentru noi”

Dumitru Nășcuțiu nu este singurul care administrează ajutoarele pe care le primește grupul. Alături de el mai sunt Augustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România, Iosif Ciunterei, din Feldru, și Vasile Cira, Cu banii pe care i-a donat spaniolul au făcut cinci fapte bune într-o zi, spune cu mândrie Dumitru Nășcuțiu. Nu au mâncat și nu au băut apă o zi întreagă. Au fost în Feldru, au fost în Cormaia, au fost în Sîngeorz-Băi, după care au mers în Bichigiu. Abia acolo s-a îndurat cineva de ei, de la o pensiune, să le dea ceva de mâncare.

„Pe internet noi punem numai partea frumoasă a lucrurilor. Nu știe nimeni că te duci o zi întreagă cu mașina, fără să mănânci sau să bei apă, și de multe ori chiar imediat ce ieși din schimbul de noapte de la muncă. Am ajuns până în Cavnic într-o zi, numai cât ne-am oprit 10 minute pe drum să ne tragem sufletul. Nu poți să spui totul. Nu poți să pui pe internet emoțiile și minutele alea de la sfârșit când pleci de la familie și îi vezi pe toți cu lacrimi în ochi de bucurie. De multe ori am plecat de la oameni de acasă cu un nod în gât de numai eu am știut. Am avut nopți în care abia am dormit două ore. Dar când vedem oamenii fericiți, e cel mai important lucru pentru noi, își aduce aminte cu emoție Dumitru Nășcuțiu.

Năsăudeanul nu vrea să scrie presa despre el și despre prietenii lui ce fac. Cu greu a acceptat un interviu pentru Știri de Bistrița. Argumentul cu care am reușit să îl convingem să accepte să vorbească despre faptele lor a fost că poate facem și noi, la rândul nostru, o faptă bună pentru „Fapte Bune”.

„Noi tot ce facem, facem din suflet. Nu vrem imagine, nu avem ambiții politice de niciun fel. Nu eu fac fapte bune, ci oamenii din grupul nostru. Ei sunt cei care fac faptele bune. Ca să poți să faci asta în numele lor, trebuie să fii de multă încredere pentru oameni. Eu orice fac, întâi îi consult pe ei. Nu vreau să dezamăgesc vreodată pe cineva. Eu nu doresc notorietatea, doresc doar să mă duc îaninte cu prietenii mei la fapte bune. Atât!”, ne-a mai spus la final, năsăudeanul Dumitru Nășcuțiu.

Am vrut să vă spunem mai multe despre OMUL Dumitru Născuțiu, dar, conform rugăminților lui, ne ținem de cuvânt și nu o facem. După cum s-a subliniat pe tot parcursul materialului, nu dorește ca propria persoană să fie în centrul atenției, deși, spunem noi, portretul acestui grup de facebook este, de fapt, portretul lui...

 

Adauga comentariu