Povestea celtică din inima Transilvaniei – mai mult decât un simplu festival! Sărbătoarea de la Figa-Beclean la finalul ediției cu numărul cinci

A fost cod roșu de distracție în Satul Celtic de lângă Băile Figa în acest weekend! Celți, romani, samariți, geți și daci s-au unit pentru trei zile tocmai în inima Transilvaniei, la Beclean, pentru a pune într-o scenă imaginară secvențe din viața acestora, așa cum este percepută în zilele noastre.

Satul Celtic a avut multe povești de spus, pornind de la pregătirile de luptă în care făurirea armelor este esențială, antrenamentele care făceau parte din rutina zilnică, carul de luptă pregătit ca atare, sau chiar povești ale momentelor de pace în care făurirea podoabelor era o activitate relaxantă.

Sute de curioși și-au plimbat privirile pe lângă corturile antice, au stat la taclale cu personaje desprinse din povești și au admirat simplitatea și frumusețea unor straie care nu au cunoscut nylonul sau plasticul zilelor noastre. Mirosul ierbii și a fânului s-a amestecat cu cel de cărbune și fier încins, cerul și-a făcut și el „spectacolul” fiind când albastru-senin, când cenușiu aducător de ploaie răcoroasă.

În acest sat tematic s-au „desfășurat” asociații cu caracter tematic specializat pe reconstrucție istorică, „triburile” prezente la Figa fiind Historia Renascita (Geto-Dacii Subcarpatici), Geto-Dacii din Moldova, Amicii Muzeului (Sălaj), Terra Celtica (Polonia), Laten Art (Cehia), Castrvm Novis (Sibiu), Omnis Barbaria (Satu-Mare) și gladiatorii de la Virtvs Antiqva (Cluj).

Rebeliunea și liberatea războinicilor a fost numitorul comun dintre Satul Celtic și scena amplasată la doar câțiva metri de acesta, acolo unde alte spirite războinice s-au manifestat spre admirația și desfătarea iubitorilor de muzică rock, nimic mai potrivit pentru un astfel de festival, căci Celtic Transilvania înseamnă și muzică bună, motoare încinse, freze ieșite din comun, negrul tricourilor și „drujbe” cântând.

La Figa, în cadrul Festivalului Celtic Transilvania, ediția a V-a, au performat Era Divina (Ro), Fara Filtru (Ro), Open Acces (Pl), Hteththemeth (Ro), E-An-Na (Ro), Syn Ze Sase Tri (Ro), Gav (Ro), Thermal Fault (Ro), Symphress (Ro), Celtic Fairies (Ro), Harmasar (Md), Vrani Volosa (Bg), Irdorath (By), Altar Of Oblivion (Dk), Aether (Pl), Plemya (By), Corbu (Ro), Halmyris (Ro), Adairia (Ro), Aeon Sun (Ro), Hok-Key (By), Selfish Murphy (Ro), An Theos (Ro) și Tenebres(Ro).

Harmasar (Moldova) în concert - Festivalul Celtic Transilvania

Nu au lipsit paradele războinicilor și a motoarelor, o paralelă în timp a spiritului rebel, ateliere tematice cu vânzare, o lansare de carte ce s-a pliat pe specificul festivalului „Celtic. O poveste de iubire” a sibianului Călin Ioan Acu, precum și o tombolă care a avut premiul cel mare o chitară electrică, dar și alte premii constând în produse artizanale și tricouri.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Celtic Transilvania condusă de inimosul Narcis Mureșan (foto), în colaborare cu ADI Turism BN și autoritățile locale.

 

Adauga comentariu