PORTRET LA DUBLU. Doi pompieri, un singur chip: Gabi și Nicu Sabău – gemenii salvatori!

Au vrut să poarte o uniformă, amândoi. Aceiași uniformă! Gemenii Sabău Gabriel și Nicolae și-au dorit să fie în slujba cetățenilor și au ales pompierii. În primă instanță s-au gândit la Poliție, dar parcă își doreau să ajute mai tare decât să împrăștie amenzi...

Gabi și Nicu, în vârstă de 22 de ani, sunt o pereche de gemeni aproape identici. Colegii pompieri încă nu-i deosebesc, deși cei doi frați sunt în Detașamentul de Pompieri Bistrița din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud de peste 10 luni.

Gabi este mai mare decât fratele său, Nicu, cu 5 minute și este cel care conduce o conversație în care cei doi sunt implicați. „Peste 5 minute intru și eu pe fir, voi gândi la fel ca fratele meu” – spune „mezinul” Nicu, partea „glumeață” a duoului. Acasă, la Ghinda, familia îi deosebește după voce, mers, apucături și câteva foarte mici aspecte fizice. Nicu este cu o idee mai mic de înălțime, insesizabil pentru un ochi neformat. De asemenea, Gabi pare să fie mai „împlinit”, dar asta numai după ce le studiezi atent fețele.

La pompieri sunt de serviciu amândoi pe același schimb, ceea ce nu le oferă posibilitatea de a se „schimba” între ei, așa cum o făceau la școală, de exemplu. Metoda „gemenilor” a fost aplicată și de frații Sabău în timpul școlii, atunci când unul se pregătea pentru o anumită materie, iar celălalt pentru alta. În funcție de ce oră era, dacă trebuiau să răspundă, se ridica automat cel care învățase pentru materia respectivă, chiar dacă cel vizat era celălalt.

În schimb, la capitolul „fete” nu s-a întâmplat nici un schimb de identitate, sau cel puțin așa declară cei doi frați. Le plac aceleași tipuri de fete, dar nu „intră” unul peste celălalt. Situația ideală în care să existe un cuplu de gemene pe placul lor încă nu s-a arătat, dar timpul nu este pierdut.

Nu sunt un gen de oameni conflictuali și nu au existat cazuri în care unul din ei să intervină pentru apărarea celuilalt, la nivel violent. Sunt foarte joviali și transmit o stare de bucurie la dublu. Când sunt triști încearcă să se înveselească unul pe celalalt.

Le plac aceleași mașini, inclusiv culorile acestora. Preferă același tip de filme sau emisiuni TV, sunt egali din punct de vedere al forței, căci într-un caz de altercație între cei doi (nu a fost cazul până acum), frații consideră că nu va exista unul victorios, căci au forțe egale. Doar în skandenberg se mai întrec, dar în acest caz sunt împărțiți în funcție de mâna cu care se execută confruntarea, unul fiind mai tare în stânga, celălalt în dreapta.

Există totuși o diferențiere între cei doi frați. La capitolul culinar cei doi Sabău au gusturi comune, inclusiv la cât de sărat sau condimentat trebuie să fie o mâncare. Dar... lui Nicu îi plac icrele, iar lui Gabi nu! De asemenea, cei doi frați au renunțat și la contul comun de facebook pe care îl dețineau, dar asta nu a schimbat cu mult datele problemei, căci au postări identice, precum ei.

În cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița, cei doi frați au participat la toate tipurile de misiuni. Deși nu au fost în misiuni comune, sau dacă au fost erau distribuiți pe mașini diferite, aceștia își povestesc impresiile și trăirile. Le place ceea ce fac și nu ar schimba asta. Cel puțin acum.

Absolvenții ultimei promoții ai Scolii de Subofițeri și Protecție Civila "Pavel Zăgănescu" Boldeşti încadrați la începutul acestui an în unitatea noastră s-au integrat rapid în colectivul salvatorilor bistrițeni. Gemenii si restul noilor colegi au participat deja la numeroase situații de urgență pe care le-au gestionat într-un mod profesionist. Sunt un real câștig pentru marea noastră familie și ne bucurăm că îi avem în echipa noastră” – a declarat pentru stiridebistrita.ro inspectorul șef al ISU BN, colonel Dr. Ing. Constantin Florea.

Drumul gemenilor Gabi și Nicu Sabău continuă în viață. Impreună, așa cum au început acest traseu, dar sunt conștienți că viața îi va despărți într-un fel sau altul. Așa cum patul celor doi copii a devenit prea mic pentru ei, așa cum contul de facebook s-a despărțit și el, așa cum locuințele celor doi deja nu mai sunt comune. Probabil vor lupta să rămână aproape unul de celălalt, „vecini, dacă se poate”, așa cum amândoi speră.

Legăturile dintre cei doi, însă, sunt pe viață! Ei nu cred în poveștile cu transmisibilitatea sentimentelor și a durerilor de la un frate la celălalt, dar cred cu tărie că o astfel de legătură nu are cum să se rupă, chiar dacă se separă.

 

 

 

Adauga comentariu