În plină criză a parcărilor din Bistrița, peste 900 de locuri stau neatribuite în tot orașul!

Unul din marile reproșuri la adresa edililor bistrițeni este legat de lipsa parcărilor în muncipiu. Problematica însă este concentrată în zona centrală a orașului, sau în puncte de interes, acolo unde cetățenii se deplasează cu ajutorul autoturismelor pentru a-și rezolva anumite probleme, sau pentru parcarea acestuia în timpul serviciului.

Pe lângă cele 1.228 de locuri de parcare cu plată din muncipiu Bistrița mai există alte 9.730 de locuri de parcare „de reședință”, aceste fiind amplasate în tot arealul intravilan al orașului. Dintre acestea numai 8.826 au fost contractate și plătite ca atare de către cetățeni, restul de 904 fiind libere. Toate aceste locuri de parcare se pot vedea pe site-ul Primăriei municipiului Bistrița, la secțiunea „parcări on-line”.

Conform regulamentului municipal în ceea ce privește parcarea de reședință, un loc astfel achitat este rezervat cetățeanului respectiv între orele 15:30 și 08:00, în restul timpului locul devenind liber pentru oricine dorește. Dacă locul respectiv este ocupat în timpul orarului mai sus precizat, cel care a parcat riscă amendă din partea Poliției Locale, numai dacă proprietarul de drept sesizează acest lucru.

În cazul locurilor „libere”, aceste pot fi ocupate de oricine, fără a avea dreptul de rezervare. Astfel, cele 904 locuri de parcare de reședință neatribuite se pot ocupa fără probleme, nefiind nimeni „viiciat” de acest lucru. Pe harta interactivă precizată mai sus se pot vedea acele locuri disponibile, acestea fiind marcate cu culoarea verde (locuri libere) sau cu culoarea alb/gri (locuri neatribuite).

Primăria a încasat în anul 2018 suma de 1.519.736 de lei numai de pe urma celor 8.826 de locuri de parcare de reședință, bani la care se mai adaugă suma de 737.348 lei provenită în urma achitării taxei de parcare în cele 1.228 de parcări cu plată de pe întreg teritoriul municipiului, sumă defalcată astfel:

- abonamente parcare cu plată - 290.000 lei;
- tichete parcare cu plată - 254.584 lei;
- parcometre - 42.605 lei;
- transmitere SMS - 132.159 lei;
- contracte de rezervare – 18.000 lei.


Problema principală ridicată de șoferii bistrițeni însă nu este legată de parcările de reședință ci de locurile de parcare aflate în centrul orașului sau în puncte terminus, acolo unde există diverse interese: Piața Centrală, Bulevardul Republicii, Bulevardul Decebal, Strada 1 Decembrie (zona Finanțe - vezi foto titlu), etc.

Primăria municipiului Bistrița nu a construit în acest sens, în special în imediata vecinătate a zonelor amintite, nici măcar un loc de parcare, cele existente fiind doar niște linii trasate pe asfalt. Suma toatlă încasată de PMB în anul 2018, bani proveniți exclusiv de pe urma taxării parcărilor, atât cele cu taxa cât și cele de reședință, se ridică la aproape 500.000 de euro, bani care nu au fost folosiți/reinvestiți în amenajarea altor parcări necesare în zonele aglomerate, problemă care dăinuie în Bistrița de foarte mult timp și care încă nu și-a găsit nicio rezolvare.

Primării ca Prundul-Bîrgăului, Beclean sau Lechința au găsit rezolvări în ceea ce privește amenajarea de locuri de parcare supraterane, etajate. La Prundul-Bîrgăului, cu doar 800.000 de lei, bani din bugetul propriu, se construiește o astfel de parcare supraetajată.

În anul 2018 au fost contorizate un număr de 42.216 autovehicule înmatriculate pe teritoriul municipiului Bistrița.

Comentarii

Ioan

10.01.2019 17:45

Păi cam sunt rezolvate parcările...pe trotuarele pline! Abia Poti umbla pe unele străzi. Pe carosabil se pare. Ex. Str. Lupeni. plină, zona Gării.Nasaudului....etc. Păcat. Era un oraș frumos. Da. Era...pe vremuri

cititor

13.01.2019 11:37

Or fi ramase libere, in zonele marginase, unde probabil ca nici locatarii n-au masini si unde nu merge cu masina nici dr.acu ! Doara n-o sa duca oamenii masinile in locurile "ramase libere "... daca n-au nici o treaba ACOLO  ... asa ca sa aveti voi abonamente pe acele locuri .

Adauga comentariu