Plângere penală pentru ÎNȘELĂCIUNE pe numele Cristinei IURIȘNIȚI. Deputatul bistrițean din partea USR s-a folosit de un consilier „la negru”, fără angajare, fără contract, fără nimic!

Aventura politică a deputatului redistribuit de Bistrița-Năsăud – Cristina Iurișniți – continuă nu la Bruxelles, așa cum și-ar fi dorit bistrițeanca, ci prin instanțe, căci a fost „votată” în acest sens de către unul dintre propriii consilieri.

În vâltoarea evenimentelor de stradă de la finalul anului 2017, atunci când USR-ul mai câștiga puțin teren la capitolul imagine, deputatul Cristina Iurișniți se gândea la o extindere teritorială în Bistrița-Năsăud, fiind convinsă de faptul că trebuie să-și deschidă cabinete parlamentare și în alte zone decât municipiul reședință de județ, fapt ce i-ar fi putut aduce inclusiv președinția filialei județene a partidului, condus acum de un președinte-fantomă, Lorand Toth.

În acest sens Iurișniți ia legătura cu o anumită persoană din localitatea Sîngeorz-Băi pentru a fi cooptată în propriul staff. Astfel, după o rundă de discuții se bate palma umrând ca din data de 1 ianuarie 2018 să se înceapă efectiv o activitate de consilier parlamentar și șef de cabinet pentru zona Văii Someșului, aici fiind prinse atât orașul Sîngeorz-Băi cât și Năsăudul.

Nelu Boldea, jurnalist, a acceptat „provocarea” deputatului USR mizând pe încredere în ceea ce privește „birocrația” documentelor pentru angajare, toată problema fiind lăsată în „grija” angajatorului. De menționat faptul că Boldea avea cazier în urma unei altercații cu un vecin, situație discutată cu Iurișniți înainte de „angajare”. Boldea a semnat un contract de muncă, document care a rămas în geanta deputatului.

A urmat un an plin în care sîngeorzanul și-a făcut treaba de consilier parlamentar cu toate task-urile indeplinite, cu delegații în țară pentru campania „Fără penali în funcții publice”, administrarea celor două birouri parlamentare din Sîngeorz-Băi și Năsăud, etc., Boldea fiind și singurul împuternicit al partidului în județul Bistrița-Năsăud pentru a depune la primării listele campaniei mai sus menționate.

Boldea știind că este angajat a continuat să încaseze sume de bani din partea AJPIS BN ca stimul de reinserție, o bonificație acordată unui părinte care revine în câmpul muncii din concediul maternal, în acest caz paternal, înainte de expirarea celor doi ani prevăzuți de lege.

Numai că, la un moment dat, Iurișniți ia decizia de a suspenda activitatea biroului parlamentar de la Sîngeorz-Băi, situație în care Nelu Boldea se „trezește” pe drumuri și fără angajare, înainte de sărbătorile de iarnă, cu doi copii minori în întreținere. Având în vedere acestea, Boldea a luat decizia de a acționa în instanță Cabinetul Parlamentar Cristina Ionela Iurișniți la care se adaugă și o plângere penală pentru înșelăciune pe numele deputatului USR.

Contactată de redacția stiridebistrita.ro, Cristina Iurișniți confirmă faptul că a suspendat activitatea biroului parlamentar din Sîngeorz-Băi și totodată conlucrarea cu Nelu Boldea, acesta fiind în opinia deputatului doar un simplu consilier care a „prestat” punctual și a fost plătit ca atare:

„Am încetat colaborarea pentru că e foarte scump sediul de la Sîngeorz-Băi, așa că am luat decizia de a inchide deocamdată sediul de acolo. Cu domnul Boldea am avut o relație de colaborare, să ne ajute pe acolo cu anumite lucruri, inclusiv la semnături (n.r. – liste pentru campania Făara penali în funcții publice), ne-a ajutat și a fost plătit încă foarte bine!” – a declarat Iurișniți pentru stiridebistrita.ro.

Întrebată de modul de angajare al consilierului parlamentar cu atribuții de șef de cabinet, Nelu Boldea, deputatul de Bistrița-Năsăud se bâlbâie și nu știe să răspundă:

„Păi... a fost o colaborare punctuală... nu a fost... pentru că nu am putut să-l angajez ca și consilier deoarece avea cazierul cu probleme... Am fost la Resurse Umane și de acolo mi-a spus că nu se poate... și am renunțat...

Reporter: să înțeleg că a fost plătit „la negru”...

Păi... da... oarecum... au fost colaborări punctuale, mda... am avut și contracte de voluntariat, da... sunt niște colaborări punctuale... care se întâmplă... când e nevoie... colaborări punctuale... care se derulează pentru anumite acțiuni... acum am încetat colaborarea asta,  pentru el nu mai... nu și-a rezolvat problema cu cazierul....

Am căutat în legislația legată de prestațiile remunerate în România pentru a găsi ceea ce un deputat al României numește „colaborare punctuală”, situație inexistentă ca atare în Codul Muncii. Există contracte de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată, de prestări servicii, cu ora, etc., dar nu am găsit acele „colaborări punctuale”, sintagmă venită, atenție!, din partea unui legiuitor al acestei țări, un deputat care se laudă cu zeci de proiecte legislative.

Fiind puțin derutată de acest subiect, Cristina Iurișniți are o „revelație” în timpul convorbirii telefonice și afirmă: „De asta m-ați sunat?! Aha! Sunteți în anchetă și acum o să scrieți că doamna Iurișniți nu l-a angajat pe Nelu Boldea deși a fost activ...”. În principiu, da! Cam asta ar fi tematica, deși noi v-am sunat pentru a lămuri această situație, sperând tot timpul că între un Cabinet Parlamentar al unui deputat român și un consilier a existat o formă legală de conlucrare, alta decât deja celebra „colaborare punctuală”, sintagmă care nu există în Codul Muncii românesc. Probabil în cel francez, acolo nu am căutat...

Nelu Boldea și-a înaintat deja plângerile către instituțiile menite să rezolve această problemă. Și-a angajat și un avocat și va continua demersurile în acest caz.

Cristina Iurișniți știa de faptul că Boldea are cazier încă de la începutul colaborării, dar a continuat „relația” într-un mod ilegal. A întrerupt această „colaborare punctuală” ce ține de aproape un an doar acum, invocând o chirie scumpă la Sîngeorz-Băi, dar și faptul că Boldea „nu și-a rezolvat problema cu cazierul”.

Stiridebistrita.ro a mai demonstrat în materialele precedente faptul că deputatul Cristina Iurișniți s-a trezit cu niște venituri prea mari pentru o profesoară de franceză (probabil ireproșabilă ca și cadru didactic), venituri pe care le-a gestionat total aiurea, haotic și înteres personal. Acolo este problema dânsei, dar pe lângă ea mai sunt și acele persoane care-i fac treaba în teritoriu, denumite consilieri, de care trebuie să aibă grijă în mod legal, în măsura posibilităților, iar atunci când posibilitățile nu există să nu apeleze la tertipuri evazioniste precum munca „la negru” și să întrerupă „colaborările punctuale” din fașă, nu după un an de ilegalitate.

 

 

Adauga comentariu