Pită din alac cu slănină, plăcintă cu cârnați, pateu și budincă din păstrăv afumat - câteva din produsele locale prezente în târgul din centrul Bistriței (VIDEO)

Sâmbătă dimineața este mare vânzoleală în centrul Bistriței, chiar lângă Biserica Evanghelică: mesele târgoveților sunt pregătite, produsele aranjate special pentru a fura privirea, iar găzdușagul producătorilor se citește în ochi și zâmbete.

Noroc cu încă o dimineață însorită de toamnă, nu prea răcoroasă, numai bună de târguială. Producătorii locali din Bistrița-Năsăud au revenit pentru un ultim târg de toamnă în variantă extinsă, atât cei cu de-ale gurii, cât și cei cu de-ale trupului și sufletului.

Conform tradiției pe care Bistrița o are deja de ceva timp, în fiecare sâmbătă dimineață, când din Trun se aud cele nouă bătăi ale clopotelor, producătorii locali, membri ai Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, în special cei cu produse alimentare sunt prezenți pentru a bucura și sătura bistrițenii. În această sâmbătă, 9 noiembrie, târgul are o variantă extinsă, căci sunt prezenți și artizanii locali.

Nelipsit este badea Grigore Creța de pe Valea Șieului, brânzeturile acestuia fiind la mare căutare. Comenzi se dau din timp, iar pentru sărbătorile de iarnă, Ba Grigore este deja antamat. Vis-a-vis de masa ciobanului de pe Șieu sunt alți ciobani, de pe Valea Someșului, din marea familie a lui Leon Oprea, de la poalele Rodnei.

Pita din alac, cu slănină, ceapă sau nuci, este adusă la Bistrița de pe Valea Bârgăului, de la Colibița, din Atelierul de pâine, de către Ioana Hangan Pudilic. Dar nu lipsește nici tanti Saveta Ban din Liviu Rebreanu. Pâinea coaptă în cuptorul ei de altădată este pe masă la loc de cinste, între plăcintele deja binecunoscute și apreciate, ba cu varză, ba cu brânză, sau cu slănină și cârnați.

Neobosita Nina Rus de la Romuli vine cu noi rețete care au la bază păstrăvul. Pe lângă clasicele deja chiftele, „bețișoare” sau conserve, așezate lângă fileul de păstrăv afumat, Nina a adus la Bistrița alte două produse, „inventate” la Romuli: pateul și budinca din păstrăv afumat, produse care s-au vândut în timp ce acestea se aranjau pe masă.

De la Dipșa avem uleiurile presate la rece, zămislite de Dinu Pleșa. Fie că e vorba de uleiul de nucă sau cel de dovleac, cu caracteristici suprinzătoare și unice, produsele de la Dipșa sunt o adevărată farmacie. La fel sunt și produsele apicole aduse la târg de Maria Hiticaș și Nelu Cotu. Din Pasul Tihuța avem dulcețurile și zacusca familiei Rânziș, produse care au ajuns și pe rafturile celor două magazine cunoscute ca „aprozarul lui Daea”.

Legumele nu sunt absente acum, la sfârșit de toamnă, iar cele prezentate de Ioan Simionca de la Monor și Florentin Bodiu din Dumitra, parcă amână sfârșitul anotimpului. Ardei, varză, roșii sau gogonele, plus sfaturi pentru o moare cât mai reușită și de durată!

Desertul este asigurat de Loredana Niculae și Merigo. Prăjiturile trag cu ochiul copiilor, iar copiii trag părinții de mâneci. Într-un final, toată familia este împăcată.

Nu lipsesc artizanii locali, cei care își pun atât mintea, cât și mâinile la treabă. Larisa Bancea, Silvia Țogorean, Sorin Tisa, Lidia Tiron, Emilia Morariu, Lori Lai și Puțura Adrian, piese de port popular cu motive în ton cu sezonul, create de Victorita Colta și Elena Pasca, precum și lucrușoare minunate, realizate cu ața, acul și croșeta de Aurica Todoran, Larisa Balan și Domnica Mare, toți sunt parte din familia extinsă a „Produs în Bistrița-Năsăud”, într-o ultimă ediție de toamnă în această formulă.

Târgul beneficiază de un program prelungit, azi, 9 noiembrie. A început la ora 9:00, iar doritorii sunt așteptați până la apusul soarelui, undeva în jurlul orei 17:00.

Adauga comentariu