PESTA PORCINĂ depistată în Maramureș. Târgurile de animale din Bistrița Năsăud sunt suspendate și s-au amplasat filtre la limita de județ

Pesta porcină s-a apropiat de Bistrița-Năsăud fiind depistate trei focare în județul Maramureș, în localitatea Ieud. Centrul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat de către președinte acestuia, prefectul Ovidiu Frenț.

Conform ziaruldebaiamare.ro, din primele informații se relevă faptul că suinele ajunse în gospodăria din Ieud provin urmare a comercializării ilicite (transport ambulant și vânzare de animale fără autorizație de transport și documente medicale din județe cu restricții de către o persoană cu domiciliul în Maramureș). În acest context, Inspectoratul de Poliției al Județului Maramureș a procedat la verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează pesta porcină africană.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș a fost notificată, în data de 22 octombrie a.c., cu privire la existența unei suspiciuni de pestă porcină africană (PPA) la suine dintr-o gospodărie din comuna Ieud. Specialiștii DSVSA Maramureș au procedat la  recoltarea de probe biologice de la un porc mort și doi purcei în viață, cu semne de boală, din gospodărie, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Maramureș. După identificarea genomului viral, în urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureș, o echipă de specialiști din cadrul DSVSA Maramureș a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă și a aplicat primele măsuri de restricție la nivelul exploatației suspecte, arată sursa citată.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud NU există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA), conform unui comunicat al Prefecturii Bistrița-Năsăud. Prefectul Ovidiu Frenț, din calitatea sa de președinte a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru a se lua anumite măsuri preventive.

Astfel, la granița cu județul Maramureș se monitorizează traficul și este amplasat un filtru rutier de control. De asemenea au fost suspendate toate târgurile de animale până la dispariția riscului PPA, precum și efectuarea unor controale în sensul depistării târgurilor neautorizate.

Adauga comentariu