Personal insuficient la Rutieră! Maxim două echipaje pot patrula într-un schimb: „Am avea nevoie de cel puțin dublu personal!”

Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud (IPJ BN) se confruntă cu o lipsă mare de personal. La nivelul județului sunt doar 18 funcții în cadrul acestui serviciu, necesarul actual fiind de cel puțin dublu.

Ultimele evenimete rutiere petrecute în muncipiul Bistrița, dar și în județ, au ridicat anumite probleme lucrătorilor de la Serviciul Rutier. Aceștia au trebuit să facă față mai multor evenimente, pe traseu fiind doar un singur echipaj, în discuție fiind chiar înșiruirea evenimentelor din seara trecută.

Discuția a avut loc în cadrul conferinței de presă ce a avut ca subiect raportul de activitate pentru anul 2017 al IPJ BN. Comisarul șef de poliție Mihai Ovidiu Lupșa (foto), împuternicit inspector șef al IPJ BN, a recunoscut faptul că atât Serviciul Rutier, cât și alte servicii din cadrul IPJ BN suferă de această penurie de personal.

În momentul de față, la nivelul Serviciului Rutier, din păcate, schema actuală prezintă o problemă și anume avem doar 18 funcții în acest serviciu. În urma analizelor făcute, comanda Inspectoratului a cerut suplimentarea schemei. Probabil că în perioada care urmează vom obține mai multe funcții, iar atunci, această problemă, într-adevăr deranjantă, atunci când sunt evenimente rutiere, oamenii sunt nevoiți să aștepte zeci de minute până la eliberarea echipajului, sau unui alt echipaj, să fie eradicată. Necesarul nostru ar fi de cel puțin dublu față de prezent!”.

Inclusiv partea de prevenție nu se poate asigura, în oraș existând foarte puține echipaje, sau chiar deloc, într-un anume moment al zilei. Existră cazuri de „liniuțe” ce se desfășoară după lăsarea serii în diferite locații „specifice” ale orașului, locuri unde nu există vreun echipaj de la Rutieră, nici măcar în trecere. Inclusiv unul din caccidentele din seara trecută se pote trece în dreptul unui mic concurs ilegal, conform înregistrărilor video de pe camerele de luat vederi din sensul de la Coroana, se observă viteza cu care cele două autoturisme au intrat și ieșit din sens, acestea fiind foarte aproape una de cealaltă.

O altă problemă ce nu are șanse de rezolvare prea curând este cea a camerelor video ce ar trebui să supraveghze traficul, măcar în intersecții sau la intrările, respectiv ieșirile din oraș. Cele existente sunt vechi și slabe calitativ, iar altele noi, performate, nu constituie o prioritate pentru municipalitate, acesta din urmă fiind instituția principală ce ar trebui să facă o asemenea investiție.

La nivelul anului 2017, în județul Bistrița-Năsăud, s-au înregistrat 554 de accidente rutiere ce au avut 735 de victime, dintre care 36 au decedat. Au fost aplicate un număr de 38.121  sancţiuni contravenţionale din care 13.424 pentru viteză, 2.085 pentru traversare neregulamentară, 232 au fost aplicate bicicliștilor, restul fiind pentru alte tipuri de abateri. Totodată, în perioada analizată au fost suspendate un număr de 2.451 de permise de conducere şi retrase un număr de 692 certificate de înmatriculare. Pentru cumul de puncte penalizare au fost reţinute un număr de 53 permise de conducere.

 

Adauga comentariu