Percheziții în Bistrița-Năsăud: au fost vizate trei persoane fizice și una juridică! Grupul infracțional făcea angajări fictive, iar prejudiciul cauzat depășește două milioane de lei

În dimineața zilei de 25 iunie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul  Teritorial Bistriţa – Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistriţa – Năsăud au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare față de 3 inculpați persoane fizice și 1 inculpat persoană juridică.

Cauza vizată a fost destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În fapt, grupul urmărea obținerea în mod ilegal de indemnizații de creştere a copilului (de la AJPIS), indemnizaţii de şomaj şi subvenţii în baza art. 80, 85 şi 93 indice 4 din Legea nr.76/2002 (de la AJOFM), precum şi ajutoare de boală, sarcină şi lăuzie (de la CAS), utilizând în acest scop înscrisuri întocmite în fals care atestau nereal derularea raporturilor de muncă. Cu alte cuvinte, persoanele erau angajate fictiv în vederea obținerii drepturilor enumerate mai sus. Perioada în care a acționat grupul infracțional este cuprinsă între anii 2010 și 2015.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, au fost găsite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, acte contabile, înscrisuri și logistica (aparatură de calcul) folosită la săvârșirea faptelor, precum și sume de bani. A fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului și popririi, inclusiv pe conturi bancare și bunuri mobiliare, în vederea recuperării prejudiciului, până la concurența sumei de 2.181.634 de lei.

La sediul DIICOT – Biroul  Teritorial Bistriţa – Năsăud, urmează să fie aduse, în vederea audierii, trei inculpate, dar în această cauză urmărirea penală se efectuează și față de 141 de suspecți (persoanele beneficiare ale indemnizațiilor obținute ilegal), precum și față de alți 14 inculpați.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că inculpatele săvârșesc în continuare infracțiuni de natura celor pentru care sunt cercetate în prezenta cauză, utilizând același mod de operare, fiind identificate contracte individuale de muncă aflate în derulare, suspecte a fi false.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Bistrița-Năsăud.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

 

 

Adauga comentariu