Pepiniera Romsilva de la Sărata – un proiect pus pe „refresh” în plină campanie electorală! Proiectul e unic și va deservi toată țara (FOTO-VIDEO)

Nu este absolut nimic nou în faptul că partidele aflate vremelnic la conducere își promovează proiecte în timpul campaniilor electorale, pe principiul „am cu ce mă luda”. Au făcut-o toți, de la stânga la dreapta și de la dreapta înapoi la stânga.

Este și cazul Pepinierei de la Sărata, un proiect revitalizat în aceste zile, cel puțin la nivel declarativ. Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, prezent la Bistrița împreună cu ministrul apelor și a pădurilor, Ioan Deneș, a readus în discuție necesitatea inființărilor pepinierelor de stat.

„Acest proiect și această idee există de mai multă vreme. Eu am luat decizia de a demara o investiție acolo deoarece este necesară, este oportună și chiar timpul nu mai are răbdare cu ea și cu noi. Ne confruntăm cu o criză a forței de muncă, atât la lucrările de pepiniere cât și la cele de regenerare și atunci trebuie să promovăm progresul tehnologic și în silvicultură, lucruri pe care țările occidentale le practică de vreo 20 de ani” -  a declarat Gh. Mihăilescu.

Este vorba de obținerea într-un timp scurt, pe o suprafață mai mică și cu resurse financiare reduse a puieților necesari pentru împăduriri. Estimarea investiției pentru Pepiniera de la Sărata este de 20 de milioane de euro, câte 4 milioane de euro anual, în perioada 2020 – 2024, din fodurile Romsilva, iar producția de la Sărata va acoperi necesarul de puieți din toată țara, aproximativ 19 milioane de bucăți anual.

Aici se vor crește puieți cu rădăcină protejată care aduce multe avantaje inclusiv prin înlăturarea șocului transplantării acelor puieți cu rădăcini neprotejate. Este vorba de o linie automatizată pentru producerea de puieți de rășinoase, apți de plantat, cu rădăcină protejată și tratați cu Coniflex (împotriva dăunătorii rădăcinilor – Hylobius abietis).

Investiția are un caracter de unicitate în România și va reduce atât costurile de producție (de la 70 de bani la 49 de bani per puiet), cât și timpul necesar producției de puieți de la trei la un an. În cadrul Pepinierei de la Sărata vor lucra 15 specialiști Romsilva, care vor produce cu ajutorul tehnologiei aproximativ 19 milioane de puieți de rășinoase pe an, necesarul fiind calculat la nivelul întregii țări.

Locația Pepinierei conferă anumite atuuri desfășurării unei astfel de activități. Este amplasta în Parcul Industrial Bistrița-Sud, la Sărata, acolo unde există deja toate utilitățile necesare: apă (consum minim zilnic minim necesar – 1.000 mc), gaz, curent electrit trifazic de mare putere, amplasare geografică (330 metri altitudine) și caracteristici microclimatice favorabile. Suprafața totală a Pepinierei Sărata este de 26,1 hectare, iar cea pe care se va desfășura proiectul prorpiu-zis este de 14,4 hectare.

Comentarii

Balan Marius- e...

05.05.2019 13:08

Continutul stirii nu ma opreste sa spun ca ce se va intampla la SARATA este un lucru extrordinar. Cunosc bine pepiniera de acolo si spun ca administratorul TOMPA si sotia dansului sunt oamenii potriviti la locul potrivit. Astfel iubind enorm coniferele de la dansii am cumparat ani de zile zeci de fire pe care i-am replantat in satul Sirioara. Mult succes ROMSILVA si felicitari ! Asa DA !

Vizitator

06.05.2019 13:46

Ce are sula cu prefectura? Ce legatura este intre parcul Industrial Bistrita-Sud si Pepiniera silvica Sarata?Halucinant! Viceprimarul Bistriței Cristian Niculae a afirmat că are trei motive de bucurie: 20 de milioane de euro vor fi investiți pe raza municipiului, pepiniera unde și-a făcut practica silvică se modernizează, iar Parcul Industrial își găsește încet-încet utilitatea. In mintea acestui individ este o mare nebuloasa. Dupa el, parcul industrial avea nevoie de o pepiniera ca sa-si gaseasca utilitatea.Asta-i motivul pentru care, dupa 4 ani de la realizarea sa, Parcul industrial a stat nepopulat cu activitati industriale. Omul habar nu are ca in incinta parcului industrial era prevăzută realizarea unui Incubator de afaceri dotat cu micro-hală de producție, în valoare de 1.5 milioane EUR. S-a realizat studiul de fezabilitate al incubatorului de afaceri și s-au alocat de către Municipiul Bistrița sumele necesare întocmirii proiectului tehnic. Executia efectivă a acestei investiții trebuia sa inceapa după lansarea liniei specifice de finanțare nerambursabilă prin POR 2014-2020, lucru care nu s-a intamplat. Pana acum Parcul Industrial Bistriţa Sud, continua sa produca pagube la bugetul local.Este si opinia altora: https://www.catavencii.ro/bistrita-se-executa-nu-se-discuta/

Adauga comentariu