Pe timpul hibernării administrative județene, Radu Moldovan se ocupă de acte caritabile. Cum a devenit președintele CJ BN „voluntar” și „investitor” dintr-o singură împușcătură

Pe tot cuprinsul județului Bistrița-Năsăud s-a așternut o iarnă „de poveste”, singurele activități administrative ce se pot face în acest moment fiind cele referitoare la deszăpeziri. Acestea nu intră în sarcina directa a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, LDP și Dimex fiind două firme câștigătoare a unui contract în acest sens.

Aparent, vacanța continuă pentru președintele Radu Moldovan, chiar dacă este una activă și „lucrativă”. După bine-meritatul concediu de prin Dolomiți, „baronul” de BN nu a zăbovit prea mult pe acasă, căci a răspuns unei chemări de suflet, venită de peste Prut, de la frații basarabeni din raionul Glodeni.

Călătoria în Republica Moldova a avut un dublu sens pentru Radu Moldovan căci, vânător fiind, a împușcat doi iepuri deodată: a făcut niște donații spitalului din Glodeni și a participat împreună cu Asociația Tășuleasa Social la împărțirea cadourilor din acțiunea „Camionul de Crăciuni în Basarabia” – acțiune luată aproape pe „persoană fizică” de voluntarul Radu Moldovan.

„Camionul de Crăciun în Basarabia”

Asociația Tășuleasa Social – una dintre cele mai active și în același timp respectate asociații non-guvernamentale din România – derulează de mai bine de 16 ani, în strânsă colaborare cu Cavalerii Ioaniți din Germania, o amplă acțiune caritabilă în mai multe județe din țară. În acest an „Camionul de Crăciun” a bucurat peste 21.000 de copii din Bistrița-Năsăud și încă alte șase județe. Această acțiune are începând din anul 2017 și un „puiuț” - „Camionul de Crăciun în Basarabia”, ideea de a merge cu cadouri dincolo de Prut fiind venită din partea lui Radu Moldovan, idee îmbrățișată de Tăsuleasa și Cavalerii Ioaniți din Germania.

După reușita din 2017, Radu Moldovan plusează și obține pe lângă camionul Cavalerilor Ioaniți venit din Germania special pentru Basarabia, încărcat cu peste 3.000 de cadouri, încă o tranșă de peste 1.400 de cadouri din partea comunității bistrițene care s-a adăugat celor germane. Ideea a fost una simplă: s-a făcut un parteneriat cu Selgros care a pregătit pachete scoase la vânzare în valoare de 144,82 lei, iar toți cei care au vrut să sprijine această campanie nu trebuiau decât să plătească aceste pachete deja constituite și să le ducă la Tăsuleasa.

Partea bună din tot acest demers a fost că s-au strâns peste 1.400 de pachete (chiar dacă targetul propus de organizatori a fost de 2.500), pachete care au ajuns la copiii din raionul Glodeni. Partea mai puțin frumoasă a fost reprezentată de „ordinul” dat de „tătuca” Radu Moldovan. Bineînțeles că nu a fost un ordin scris sau verbal, ci unul subînțeles. Majoritatea instituțiilor (prin reprezentanții lor) s-au fotografiat în Selgros lângă pachetele achiziționate, fiecare după posibilități. Au fost foarte multe cadouri achiziționate și de alte persoane sau firme private, Frasinul (firmă cu bun simț) fiind „campion” cu 84 de cadouri achiziționate, dar și persoane fizice cu dare de mână (Lumința-76, sau Cristian-68).

Inclusiv școlile speciale au răspuns „invitației”, școli care oferă copiilor instituționalizați o rație de hrană de 16 lei/copil/zi. Este de lăudat gestul lor, chiar și așa fățiș, cu poze, să vadă domnul președinte că au fost acolo, dar nu putem să nu ne întrebăm cum au reușit acei copii să-și strângă lacrimă de lacrimă și ban pe ban pentru a face fericiți alți copii, frați basarabeni...

Aparatură pentru secția de kinetoterapie a Spitalului din Glodeni

Al doilea iepure împușcat de Radu Moldovan în Glodeni a fost legat tot de o faptă caritabilă, în speță fiind vorba de „dotarea cu aparatură medicală a cabinetului de kinetoterapie a Spitalului Raional Glodeni”. Investițiile făcute de CJ BN în Glodeni sunt cunoscute deja, printre acestea numărându-se înființarea unei biblioteci, achiziția unui Duster, dar și alte investiții ce vizează reparații curente sau capitale ale unor puncte de interes local din Glodeni, cum ar fi chiar și stadionul din localitate.

Asocierea Tășuleasa – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

Până la povestea Camionului de Crăciun în Basarabia au mai fost și alte episoade din asocierea deloc neinspirată dintre Tășuleasa Social și CJ BN. Cel mai viabil, interesant și frumos proiect dedicat Cenmtenarului Marii Uniri este cu siguranță Via Transilvanica – un proiect turistic care leagă nordul țării de sudul acesteia. Traseul este deja definitivat în Bistrița-Năsăud grație acestei asocieri între cele două instituții, pe o distanță de 134 de kilometri.

Dincolo de toate aceste aspecte cu caracter umanitar rămâne pregnantă o imagine, cea a unui samaritean implicat în problemele comunității, atât cea locală cât și cea a fraților români de peste prut. Radu Moldovan apare ca voluntar dedicat, aproape ca un vector de imagine, în acțiunile Tășuleasa Social, iar pe cealaltă parte ca un „investitor” salvator în proiectele comunității din Glodeni, prin prisma finanțării acestora din bugetul județean.

Imaginea este esențială, chiar vitală într-o astfel de expunere adminstrativ-politică, iar Radu Moldovan știe să pozeze administrativ, social, inclusiv politic, căci și tăcerea în anumite momente are valențe de imagine.

 

Adauga comentariu