Pe bani publici, PNL și-a lansat programul personal de relansare politică

Pe bani publici, Partidul Naţional Liberal și-a lansat programul personal de relansare politică. România va fi relansată mai încolo, după ce-şi revin membrii partidului din foame.

Programul PNL de relansare economică s-a făcut de pe poziția de forță a pâinii și cuțitului bugetar/e ținute ferm în mâini.

Cine e cu noi, nu e împotriva noastră și se va înfrupta cât vrea.

Cine nu, nu.

Este un program politic ce vizează, prin fluturarea banului public, structurile locale ale PSD, adică întreaga administrație locală și rețelele economice dependente de finanțare de la buget. Dependente de stat, adică de partidul aflat la putere. Până mai ieri acesta era PSD.

Cu atât mai penibilă e prestația PSD, majoritar împreună cu aliații săi în Parlament, care se lasă jumulit de structurile economice locale de către PNL. Te și întrebi cui îi folosește faptul că PSD este un colos cu mușchii umflați în Parlament și în declarații publice, dar un pișărcos plângăcios când e să preia puterea. PSD acționează ca mutălăul clasei, mare și nătărău, căruia ochelaristul îi fură și sendviciul, și mărul și-l mai pune și să pună limba pe fierul toporului în cea mai geroasă zi a anului.

Dar Programul de relansare ”economică” (de fapt de relansare politică a PNL) este așa de parșiv și de cu cântec de sirenă croit, încât vizează și publicul votant al USR: liber profesioniștii, antreprenoriatul și salariații din IMM-uri și corporații.

Alți prostoi ușor de manipulat dacă le fluturi nițel Dragnea și Dăncilă pe sub ochi (niște: ”numai ăia fură și sunt analfabeți și prostiți; ai noștri votează rațional și generos, ai lor votează în foame, egoist și irațional”). Deși s-a văzut perfect că PNL e ”aceeași mizerie” care colcăie de hoți și analfabeți, pile cunoștințe și relații, ca toate construcțiile politice post-decembriste care s-au născut sub atenta manipulare a Securității din osul Frontului Salvării Naționale.

Și structurile locale ale PSD (primării, deconcentrate, regii) și cei care dau o pită ”particulară” #rezistacilor, tefeliștilor și corporatiștilor au nevoie acum, pe loc, (ieri dacă se poate), de pește, nu de undiță. Nu mai au nevoie de lecții despre cum se folosește corect undița pe baltă, râu, pârâu, fluviu și mare.

Trei luni de COVID-19 și guvern lăsat să tropăie în voia sa printre legi și fără control din partea Opoziției pe partea de cheltuieli bugetare i-au adus pe toți (stânga, dreapta, rupți, corupți, îngeri și demoni) în situația economică de a-și dori pomana peștelui primit chipurile moca, în locul binefacerii ”pe viață” a undiței și a învățării mânuirii acesteia. Sclavia, nu independența economică. Te piși pe ele facilități dacă nu mai ai la ce le aplica, c-a murit antreprenorul!

Așa-zișii liberali s-au folosit de starea de urgență și de cea de alertă pentru a stârpi inițiativa, liberul arbitru și libertatea de a face ce vrea fiecare cu proprietatea sa privată, cu afacerea sa, cu banii săi. Uneori, chiar şi cu libertatea sa.

În cel mai ordinar dictat, în numele binelui comun, al sănătății colective și al altor bla-bla-uri despre lupta anti-COVID-19. Constituția și legile țării nu le permitea intrarea cu bocancii dictatului în libertățile și drepturile civile (au cerut derogare de la CEDO și încă n-au renunțat la asta), dar au făcut-o cu complicitatea spaimei de moarte a celor care și-ar vinde drepturile și libertățile numai să mai poată să mai întindă o zi de o Cola dietetică. Pe complicitatea neasumării nici unui risc au băgat Patria în foame și nici nu ar vrea să o scoată curând de acolo, nu fără a avea un câștig politico-economic de durată.

Foamea distruge orice ideologie – perspectiva scăpării de aceasta (cu cât mai facil și mai repede, cu atât mai bine) întărește orice ideologie similară cu cea a "binefăcătorului".

Programul de relansare ”economică” este menit să întărească politic Partidul Național Liberal, pe bani publici, în detrimentul competitorilor PSD și USR. Întărirea economică vine după aceea.

Planul guvernului PNL de relansare economică ”a României” pune accent pe investiții de stat. Investițiile pe infrastructură sunt ”regina” relansării – că pe ”investițiile” în betoane și asfalt se pot ”relansa” economic cel mai bine băieții deștepți, regii asfaltului și baronii locali ai partidului.

De altfel, nu întâmplător l-ați văzut marți pe Umbrărescu (cel mai rege între regii asfaltului) câștigând direct din mânuța lui Sică Orban o tonă de contracte pe autostrăzi, toate la valoare dubios de mică. Că de aceea există acte adiționale, nu? Își reglează cu toții parandărătul imediat ce trece pandemia. Doar să se ”relanseze” economic PNL. Pardon, România.

În oglindă, să nu se piardă ”strada” și ”civicii”, Planul se axează și pe ajutoare acordate companiilor și salariaților, dar ignoră aproape total măsurile de asistență socială pentru cei care nu sunt nici antreprenori, nici salariați.

În zona de asistență socială pentru grupurile vulnerabile apar doar câteva măsuri care însumează un efort bugetar de 355 milioane lei din câteva zeci de miliarde - cât presupune întregul planul de relansare al PNL. Pardon, al României.

Claudiu Năsui, de la Uniunea Salvăm România a atacat dur acest program. A făcut-o de pe poziții de dreapta (cât de ”de dreapta” poate fi un userist), antietatiste - criticând, în primul rând (ce capcană facilă!), ideea creării unui Fond de Investiții, similar Fondului Suveran dorit de Dragnea, înființarea unei bănci de stat și salvarea companiilor falimentare.

Iar confirmarea criticilor lui Năsui vine (culmea, dar ce capcană facilă!) de la președintele PSD, Marcel Ciolacu, care susține că programul guvernului e copiat după cel al PSD din 2016.

Capcana are numitorul comun Liviu Dragnea. Nu despre Fondul Suveran e vorba, sau despre bănci de stat și salvarea companiilor falimentare…, ci despre acapararea, prin bani publici, a structurilor administrativ-economice locale ale PSD și a votanților binevoitori ai USR. PNL poate renunța oricând la două, trei puncte din Programul său de relansare politică.

Dar și PSD și USR rămân, între timp, în votul gol.

O singură hibă are acest Program: este valabil cât timp PNL este cu pita și cuțitul în mână.

Și abia acum se va vedea cine cu cine este pe blat! Qui prodest faptul că PSD este un colos în Parlament și la dat din gură în public.

Și, gata!

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Adauga comentariu