Pășunile din Silivașu de Câmpie – subiect de contre administrative cu lovituri sub centura integrității! Primarul și viceprimarul se războiesc în instanțe cu A.N.I.

Comuna Silivașu de Câmpie este situată în sudul extrem al județului, la granița cu județul Mureș. Populația comunei nu mai depășește mia de locuitori în toate cele patru localități componente, Draga, Fânațele Silivașului, Porumbeni și Silivașu de Câmpie.

Una dintre principalele ocupații ale populației din această zonă este păstoritul animalelor, pășunile fiind un subiect destul de des și intens dezbătut în cadrul Consiliului Local al comunei. Astfel, în urmă cu un an, primarul comunei, Tiberiu Cămărășan, este acuzat de Agenția Națională de Intergritate că a semnat patru contracte de închiriere și tot atâtea acte adiționale pentru închirierea unor suprafețe de pajiști aflate în domeniul public al comunei Silivașu de Câmpie, încheiate între unitatea administrativ teritorială și rudele sale, fiind considerat un interes personal în semnarea acestor documente.

Tot legat de închirierea unor pajiști se leagă și declararea conflictului deinterese în cazul viceprimarului comunei Silivașu de Câmpie, Avram-Ucu Cornea. ANI a publicat la data de 1 februarie 2009 un comunicat în care Cornea este acuzat că ar fi votat în calitatea lui de consilier local pe parcursul a două mandate; 2012-2015 și 2016-2020, documente referitoare la închirierea pășunelor, în acest caz fiind vorba chiar de propria persoană.

Contactat telefonic de stiridebistrita.ro, Avram Cornea spune că știe de situație, dar că și-a trimis punctul de vedere Agenției, urmând ca în perioada care vine să acționeze în instanță aceste decizii:

„Pășunile s-au împărțit în mod egal la fiecare persoană, în funcție de fiecare cap de animal. Și eu am animale, iar pentru a-mi fi luate animalele în pășunat, m-am înscris și eu în acest demers, la fel ca oricare alt cetățean din comună. Precizez faptul că în ședințele respective de CL am menționat acest aspect coleșilor consilieri și nu am votat, există martori în acest sens, dar în procesul verbal apare cu totul altceva”.

În cazul primarului Tiberiu Cămărășan judecătorii au decis și anularea celor 4 acte administrative prin care primarul i-a atribuit familiei sale prin închiriere suprafețele de pășune pentru. Primarul a atacat decizia cu recurs la Înalta Curte de Casție și Justiție, însă a primit termen abia peste doi ani, în 12 mai 2021.

Cel mai probabil același scenariu va fi urmat și de Avram Ucu Cornea, acuzele în baza cărora acesta a fost declarat în conflict de interese fiind închirierea suprafețelor de pășune care constituie domeniul public al comunei Silivașu de Cîmpie, în baza cărora a beneficiat de suprafețe de pășune de 7,1 ha, respectiv 6,7 ha.

 

 

Adauga comentariu