Pârtia COCOȘ, o istorie deloc romanțată. În 3 ani de funcționare a fost schiabilă 30 de zile

Istoria pârtiei ”Cocoș” , asta pentru că așa se numește dealul pe care a fost amenajată, deși fostul ei simbol e ”struțul” cetății Bistrița, a cărei imortalizare în fibră de sticlă a dispărut de pe străzile urbei după schimbarea administrației, începe în 2010, când Consiliul local Bistriţa a aprobat prin Hotărârea nr. 241/22.12.2010 realizarea unui complex sportiv polivalent în zona localităţii  Unirea. Studiul de fezabilitate al obiectivului de investitii a fost adoptat de Consiliul Local pe 28 iulie 2011.

Ideea nu a fost  deloc rea ,asta și pentru că e extraordinar să ai o pârtie de schi lângă casă. Și totuși, punerea ei în practică s-a dovedit o nucă tare pentru fosta administrație Crețu. Cum arată povestea deloc romanțată a pârtiei Cocoș, citiți în cele ce urmează:

Totul a început…

 …  În luna februarie 2011, atunci când Primăria Bistriţa a contractat de la UniCredit Tiriac Bank un credit de angajament în valoare de 20.000.000 lei, pe o perioadă de 10 ani, pentru realizarea pârtiei şi a unui drum cu pod peste râul Bistriţa. Cu tot cu dobânzi, Primăria trebuie să dea înapoi circa 26 milioane lei.În 2016, municipalitatea condusă de Ovidiu Creţu a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din de pe Dealul Cocoşului, care costă în total 23,5 milioane lei (peste 5,3 milioane euro). Din această sumă, în 2015 s-au efectuat lucrări de circa 3,6 milioane lei. Branșamentul electric a costat alţi 961.000 lei. Lucrările de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) au fost realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, iar echipamentele au fost asigurate de firma austriacă Doppelmayr.

Cât s-a schiat și mai ales de ce nu s-a schiat: 2018-2021

Pentru că este amenajată la joasă altitudine, zăpada se topeşte repede şi nu se depune în strat suficient pentru schi. Mai avem pe cap și încălzirea globală și despre care putem spune că există, asta chiar dacă nu ne convine.

2018- Primul an - Pârtia ”Cocoș”  a fost inaugurată. Simbolul său este un struț

Vestită pârtie din Bistrița a fost, în sfârșit, inaugurată, cu mare fast pe 26 ianuarie . Primarul Crețu a făcut atunci prima coborâre pe zăpada depusă recent. Construită cu 7 milioane de euro, pârtia denumită ″Cocoș″ are drept simbol un struț pe schiuri. Ovidiu Crețu despre zăpada din 2018: “E un pic înghețată, grea pârtia. Cine își închipuie că dacă ninge 20 cm poți să faci pârtie...nu. Grosimea stratului bătut trebuie să aibe 20 cm. Asta înseamnă zăpadă naturală de 70-80 cm. Dar nu avem încă.”

2019- Anul II

Pârtia Cocoș a fost deschisă prima dată în 9 ianuarie 2019 și a funcționat (cu întrerupere o zi, în 14 ianuarie, pentru întreținere, pregătire și revizia telescaunului) până în 17 ianuarie, când a fost închisă din cauza temperaturilor ridicate, iar în 22, 23 și 28 ianuarie s-a putut schia doar în nocturnă.

 

2020: Anul III

17 ianuarie - Pârtia de schi Cocoş din Bistriţa s-a deschis pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Dar numai parţial. Momentan, se poate schia pe o lungime de 300 de metri, destinată copiilor. Doar că ei au început şcoala, iar când termină orele o găsesc închisă. Momentan, cel puţin. Autorităţile promit că situaţia se va remedia săptămâna viitoare, când va fi deschisă şi pârtia pentru profesionişti. Atunci, fostul primar al  municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a testat Pârtia de schi Cocoș și a precizat că schiorii se pot bucura de condiții optime. ”Merge foarte bine, alunecă bine, zăpada e bună”, este de părere edilul Bistriței, care a adăugat că pârtia se ridică la nivelul oricărei alte pârtii din străinătate.

OVIDIU CREȚU: ”Partea de sus e puțin cam înghețată, dar pârtia este la nivelul oricărei alte pârtii din străinătate. Merge foarte bine, alunecă bine, zăpada e bună, repet, puțin tare în partea de sus, trebuie amortizat mai bine. În rest, noi așteptăm vreme friguroasă, iar speranța mare este să nu plouă. Dacă nu plouă avem șanse să schiem mult. Mult înseamnă o lună, o lună și, dar, repet, asta dacă nu plouă. Ploaia ne va termina. Dar prognoza nu arată. Dacă vor mai fi nopți friguroase vom mai face în continuare zăpadă. Așa cum am mai spus și în conferința de presă, vom urmări în continuare să achiziționăm acele completări de pompe și de tunuri ca să putem să facem zăpada în 4 – 5 zile, nu în două săptămâni”, a declarat fostul primar Crețu.

Ionel Peteleu, atunci consilier local : “Este o investiţie dependentă 100% de condiţiile meteorologice, până acum acestă investiţie a consumat bani şi nu a produs nimic bun. Perioadele în care a funcţionat au fost foarte scurte.”Ioan Peteleu este acum city manager.

 

2021: Anul IV

Mult mediatizata pârtie de pe dealul Cocoșului, faimoasa ”gaură neagră” din bugetul Bistriței se pregătește pentru deschiderea sezonului de schi. În acest context, primarul Ioan Turc ne-a confirmat că a avut mai multe discuții cu cei care administrează pârtia de pe dealul Cocoșului din primărie. Concluzia e una singură: Nu se va deschide nici sâmbătă, nici duminică, dacă nu va permite calitatea pârtiei. Insistăm pe pârtia pentru copii, deocamdată nu se face zăpadă pe pârtia mare”, a punctat Turc.

24 ianuarie 2021- Cum au venit ploile, pîrtia s-a închis, din nou, până la noi zăpezi: Dar oare unde sunt zăpezile de altădată?

 

SCURT ISTORIC : Pârtia de schi a costat 5,5 milioane de euro. Suma a provenit dintr-un împrumut contractat de către Primăria Bistriţa.   Pârtia are peste 1.300 de metri lungime şi a fost dotată cu telescaun, patru tunuri de zăpadă şi un lac de acumulare de 5.000 de mc pentru producerea zăpezii artificiale. Cota cea mai înaltă a pârtiei se situează la +674 metri, diferenţa de nivel fiind de 218 metri.  Termenul iniţial de finalizare a fost 2016, însă a fost prelungit, pentru că constructorul nu a reuşit să le respecte. Lucrările au fost prelungite până în luna februarie a anului 2017, chiar când vremea nu a mai permis utilizarea sa.    Deşi lucrările au fost finalizate la sfârşitul trecut, abia în 26 ianuarie 2018 pârtia a fost deschisă oficial. Asta pentru că abia acum temperaturile au scăzut suficient de mult încât să se poată produce zăpadă. Tunurile au fost ajutate şi de ninsorile din ultimele două săptămâni.   Probleme de toate felurile au însoţit această pârtie de schi: întârzierea lucrărilor, proiect greşit al pârtiei, care a dus la lucrări suplimentare de defrişare a pădurii de pe deal şi amenajării unei noi porţiuni şi chiar lipsa omologării.

 

Pe lângă investiţiile pe care primăria din Bistriţa le face la pârtia Cocoș, autorităţile cheltuiesc în fiecare lună pentru întreţinerea ei aproape 10.000 de euro. Se întâmplă în condiţiile în care, în sezonul trecut, primăria a câştigat din vazarea cartelelor de acces la instalaţiile pe cablu doar 130.000 de lei.

 

CONTEXT:  Domeniul schiabil din România este format din 189 de pârtii omologate, ce au  o lungime totală de 164 de kilo­metri, dintre care două pârtii autorizate în acest an, însă care nu sunt omologate, potrivit datelor transmise către ZF de oficialii Ministerului Turismului.

Dintre acestea, doar 55 de pârtii din ţară au o lungime de peste un kilometru, doar două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură sare de 4 kilometri lun­gime, arată datele din baza Ministerului Turis­mu­lui. Cele mai multe pârtii sunt foarte scur­te şi aşteaptă nin­sorile dat fiind că nu dis­pun de tunuri de zăpadă.

Cele mai  noi pârtii autorizate de ministerul de resort  în acest an sunt pârtia de pe Dealul Cocoşului din Bistriţa, cu o lun­gime de 1,2 kilometri, o investiţie de 5 milioane de euro făcută de autorităţile locale, pârtie care nu a fost încă omologată şi pe care nu se poate schia. O altă pârtie autorizată de minister este din judeţul Bihor, potrivit oficialilor ministerului. În acest an, bugetul ministerului pentru domeniul schiabil s-a ridicat la circa 17 milioane de lei, bani alocaţi pentru lucrări de modernizare la domeniul schiabil din Voineasa (Transalpina), Câmpu­lung Moldovenesc şi staţiunea Borsec.

 

Comentarii

Balan Marius- Horea

25.01.2021 12:51

Da ce ati crezut domnilor ca suntem in ISLANDA  la cercul polar ? Si acolo se topesc cu repeziciune ghetarii dapoi pe pasunea din UNIREA la 600 de metari altitudine. Cei de la NASA si serv European de Meteorologie ne atrag atentia ca pana in 2050 iernile nu vor mai avea omat. Singura solutie ca sa se faca liniste in NEWARLAND este sa se vanda instalatia  acolo unde si-o doreste vreo comuna, oras de munte unde sunt sanse macar la o luna-doua de zapada .

Cititor

30.01.2021 10:41

NE VOM MUTA PE " PARTIA GAINA " ... FACUTA DE HAI DE DREAPTA BURGHEZO-MOSIEREASCA ... probabil ca ... !

Adauga comentariu