Părinții elevilor unei clase cu predare în limba germană din Bistrița sar în apărarea unei invățătoare discriminate de o Ordonanță guvernamentală

Gabriela Tănăsescu este învățătoarea clasei a III-a G din cadrul Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, clasă cu predare în limba germană. Acesteia nu i se mai permite să predea în propria clasă cursurile de Limba și literatura română, interdicție apărută în urma intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 9/2018, privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei.

Această Ordonanță prevede la articolului I pct. 17 faptul că în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.

Cei 31 de părinți semnatari ai unei scrisori adresate directorului CN „Liviu Rebreanu”, Suzana Gălățean, susțin faptul că înlocuirea învățătoarei Gabriela Tănăsescu de la catedră în timpul orelor de limba și literatura română este discriminatoriu și contravine principiilor echității și eficieței pronunțate în Legea Educației.

Măsurile contravin principiului eficienţei din Legea educaţiei, în baza căruia se urmăreşte obţinerea de rezultate educaţionale maxime, prin gestionarea resurselor existente. Astfel, deşi învăţătorii au calificarea şi specializarea necesară, noile prevederi deleagă atribuţiile de predare unor persoane fără calificare specifică.

De asemenea, măsurile contravin principiului echităţii din Legea educaţiei, în baza căruia accesul la învăţare se realizează fără discriminare. Prin aplicarea acestor prevederi, doar elevii din clasele cu predare în limba română, nu şi cei de la secţiile cu predare în limbile minorităţilor, ar mai beneficia de pregătirea şi experienţa unor învăţători formaţi pentru învăţământul primar” – se arată în scrisoarea adresată conducerii școlii.

Ca urmare, părinții elevilor în cauză se vor opune categoric implementării acestor măsuri abuzive şi solicită ca orele de Limba şi literatura română la clasa a III-a G să fie predate în continuare de învăţătoarea clasei, doamna Gabriela Tănăsescu.

Totodată arătăm că vom recurge la toate formele de protest legale pentru susţinerea acestei cauze şi vom apela la mass-media în situaţia în care se va insista în implementarea acestor măsuri vădit abuzive care încalcă grav drepturile cadrelor didactice şi ale elevilor” – se specific în finalul scrisorii.

Comentarii

Cristi Roth

27.09.2018 14:43

Cred ca e pe cale sa se rezolve problema, ministrul educatiei anuntandu-si demisia in urma cu putin timp.Felicitari parintilor pentru solidaritate si civism!

Adauga comentariu