Pârâul Băilor, afluent al Someșului Mare a fost poluat cu ape uzate și nămol din mina de la Valea Vinului. Unda de poluare a ajuns până în Maieru. Cine este SC CARTEL BAU SA din Cluj-Napoca?

Ancheta demarată la nivelul Gărzii de Mediu și a Agenției de Protecție a Mediului Bistrița-Năsăud a confirmat poluarea unui pârău, al Băilor, afluent al Someșului Mare, consecință a unor probleme tehnice de la stația de epurare a scurgerilor din mina de la valea Vinului. Precizăm că, respectiva stație de epurare este administrată de SC CARTEL BAU SA din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului, comisarii Gărzii de Mediu și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului, au descoperit faptul că pe cursurile de apă Someșul Mare și Valea Băilor era prezentă o colorație portocalie a apei pe râul Someșul Mare și până în localitatea Maieru și portocalie pe pârâul Valea Băilor și depuneri de nămol de aceeași culoare pe pietre și maluri.

Doar poluare accidentală?

Din primele date ale anchetei, aflăm că, respectivele colorații au fost produse de o deversare accidentală de ape uzate amestecate cu nămol, urmare a unor avarii produse la conducta și vana de golire aferente decantorului radial, precum și la conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial. De asemenea, pe amplasament s-a verificat căminul aferent bazinului de reacție unde unde este amplasată conducta și vana defectă, precum și conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantorul radial care prezentau fisuri și degradări ca urmare a coroziunii.

Anchetatorii mai spun că, în momentul efectuării controlului, erau în derulare lucrările necesare pentru remedierea defecțiunilor intervenite, apele de mină fiind evacuate direct în cursul de apă prin conducta de by-pass: ”Au fost prelevate probe din mai multe puncte pentru determinarea metalelor. Pentru a remedia avariile și a reporni stația, vor fi înlocuite conductele pentru golirea bazinului decantor, conducta de legătură dintre bazinul de reacție și decantor, precum și vana de golire”, mai precizează comunicatul Instituției Prefectului.

În același context, Instituția Prefectului susține că, responsabilii poluării accidentale au fost sancționați conform prevederilor legale, fapt despre care nu avem o confirmare oficială din partea Gărzii de Mediu sau a Apelor Române.

Cine este SC CARTEL BAU SA din Cluj-Napoca?

Stația de epurare din Valea Vinului este administrată de SC CARTEL BAU SA. Administratorii acestei firme au promis că vor lua măsuri urgente în vederea remedierii avariilor și repunerii în funcțiune a acesteia la parametrii optimi, având termen limită data de 22 octombrie a.c.

Reamintim faptul că, în urmă cu 3 ani de zile, mai précis la finele lunii octombrie a lui 2016,  Cartel Bau SA a scăpat dintr-un dosar judecat la Tribunalul Cluj în care i s-a cerut falimentul, fiind vorba de debite mari înregistrate la creditoarele Anasil SRL, Romconstruct Transilvania, Nalect Serv, DKR Construct, Persadi Construct, Balast Expert Construct, Agent Mixt Construcţii şi vestita firmă din Bihor: Bravo Imobiliare.

Mai mult, SC CARTEL BAU SA din Cluj-Napoca, nu este deloc străină de activiatatea de exploatare a metalelor neferoase, inclusiv a aurului, și el de găsit prin minele de la valea Vinului, asta, deoarece în urmă cu 10 ani, patronii de la Cartel Bau, Constantin şi Adrian Caşcaval, au avut acţiuni în firma ce urma să exploateze aurul de la Roşia Montană.

În 2009, Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gabriel Corporaţion (RMGC), a primit o ofertă de preluare a acţiunilor deţinute în companie de către doi acţionari minoritari ai RMGC, Comat Trading şi Cartel Bau, fiecare dintre ei deţinând 23.967 de acţiuni, reprezentând 0,23% din capitalul social al companiei. Cei doi acţionari minoritari au transferat acţiunile către Gabriel Resources, iar participaţia în RMGC a acţionarului majoritar Gabriel Resources a crescut cu 0,46%, la 80,46%. Însă între timp planurile celor de la Roşia Montană Gabriel Corporation (RMGC) au eşuat, iar mina a fost închisă.

 

Comentarii

ecologistul

22.10.2019 09:30

Cartel Bau = bau , baul  MEDIULUI !Ca sa fie si mai clar. Pai nu ?

Adauga comentariu