Paradoxul Radu Moldovan: este președinte de Consiliu Județean, dar se comportă administrativ ca un primar. Va candida împotriva lui Crețu?

Bistrița este un oraș mic, dar nu neimportant, care iese din discreția pe care o avea prin diverse realizări, prin faptul că există un om politic foarte interesant, cu o dezvoltare la fel de interesantă, un om care în ultimii ani a acaparat efectiv scena politică.

Despre Radu Moldovan, dintr-o parte a scenei, putem spune că este un baron politic, pe de altă parte am fi nedrepți să-l numim așa. Nu ne putem limita doar la această titulatură fiindcă este cu mult mai mult decât atât. El a devenit un baron politic pe fondul distrugerii piedestalului pe care se cocoțase inițial Ioan Oltean, scena politică locală rămânând goală, doar Radu Moldovan fiind acolo. De ce? Pentru că are o prezență, are niște realizări, fiindcă încetul cu încetul începe să facă ceea ce face un baron politic. Joacă la imagine, își asumă rolul de lider și încearcă să liniștească presa cu diverse contracte de publicitate sau cu mici înțelegeri.

Radu Moldovan, chiar prin laude sau note critice, trebuie privit obiectiv din toate perspectivele. Dușmanii lui politici o să-l facă mereu chelner. Eu aș prefera să fie mulți chelneri ca el, ajunși într-un stadiu atât de înaintat din punct de vedere administrativ și să facă tot atâtea lucruri câte a făcut Moldovan. Pe de altă parte, Radu Moldovan are un trecut politic interesant, în care a ajuns inclusiv purtător de cuvânt al PSD, ceea ce mi s-a părut, pentru educația acestuia, mult prea mult ca și funcțiune publică.

Moldovan are o combinație de modestie cu viclenie, lucru ce l-a adus până în ziua de azi și l-a făcut supraviețuitor, la un moment dat chiar făcător de jocuri. Fiind omul lui Ponta, a rezistat cu brio oricăror manevre din partid, acolo, după cum se știe, există nopți ale cuțitelor lungi, ceea ce dovedește că are un simț de adaptare important. Unde nu l-am înțeles eu niciodată pe Radu Moldovan a fost acea apropiere față de niște oameni de afaceri din Bistrița cam penali, cu care dumnealui s-a anturat multă vreme și probabil a dus la finanțări ale partidului său.

Dar, de când a revenit pe scena locală, acesta fiind deputat o perioadă de timp, Radu Moldovan reușește să marcheze prin funcția de la CJ puncte importante de imagine. Toți stăm să ne întrebăm, unii ca fraierii, alții ca deștepții (nu-mi dau seama dacă eu sunt deșteptul sau fraierul) ce vrea Radu Moldovan să facă?! A reușit lucruri incredibile, trebuie să recunoaștem, are și nerealizări incredibile, una dintre acestea, probabil cea mai mare, este chiar Ovidiu Crețu, primarul Bistriței, spun asta deoarece acest primar este extrem de jenant, mandatele acestuia nu au termene de comparație, chiar dacă ar fi vorba de „bunul” Vasile Moldovan, cu siguranță mai proaste decât mandatul lui Toniuc sau alți primari. C-așa i-a fost dat Bistriței, să aibă numai primari bombălăi, nemuncitori sau „exotici”.

Încetul cu încetul, „țigara” numită Ovidiu Crețu se apropie de final. Omul acesta, Crețu, e „ars”, iar Radu Moldovan știe asta! De asemenea, Radu Moldovan crede că încă mai are timp să ia o decizie în ceea ce privește viitorul primăriei. Eu spun că nu mai are! Mai sunt doi ani și jumătate, dar acest an va trece foarte repede și va trebui să se găsească o soluție.

Din punctul meu de vedere, ideea că Radu Moldovan nu și-ar dori la primărie este una falsă, la fel de falsă ca aceea că ar vâna un post de ministru. Nu trebuie uitat faptul că Moldovan a fost la București și a fost implicat în politica mare, adevărată. Radu, un om cu un simț politic deosebit, știe că viața unui ministru este la fel de volatilă ca viața unui fluture galben, de-o zi: azi ești, mâine nu mai ești și poți lăsa în urmă cariera politică excepțională, construită greu, deoarece într-o clipită te poate „scuipa” un premier, sau te poate „face” presa din trei declarații. Radu nu mai este atât de prost și atât de orgolios încât să-și dorească un portofoliu ministerial.

A învățat că, dacă rămâne un baron politic local, cu toate accepțiunile, adică un om de forță, el poate să-și pună miniștri, poate trage sfori, poate atrage finanțări sau să negocieze investiții. Ca dovadă, a reușit instalarea doamnei Pană în fotoliu ministerial și acum îl pune pe Deneș! Un județ mic, dar are ministru! Clujul este un județ mare care n-are nimic!

Radu Moldovan știe care este șmecheria, dar simte adânc reproșul că mandatele lui Crețu sunt atât de proaste, mandate ale unui bătrânel îngâmfat, un om șters cu orgolii care nu sunt oglindite de un intelect deosebit, care nu mai poate să continue în al patrulea mandat. A ajuns și rămas acolo, pe funcția de primar, deoarece bistrițenii sunt oameni stăruitori ce nu renunță așa ușor.

Semnele de pregătire a liderului Radu Moldovan pentru Primăria Bistrița sunt subtile, acesta nu o să recunoască acum că vrea fotoliul de primar, deoarece nu își dorește ape agitate în acest moment, apoi consideră că este prea devreme să ia o astfel de decizie ce l-ar irita pe Ovidiu Crețu, inca primar, ce i s-ar putea contrapune anumitor decizii si interese, dar și pentru că încă nu e convins pe deplin de această chestiune. Radu Moldovan este, însă, presat de opinia publică, de prieteni sau de situațiile din teren, de nerealizările lui Crețu.

După părerea mea, Radu Moldovan s-ar potrivi mai bine în rol de edil la municipalitate. Funcția la CJ este una destul de „low”, nu există foarte multă implicare sau instrumente. A făcut deja ce se putea face și chiar dacă mai are încă de făcut, probabil va face.

Radu Moldovan, băiat finuț de casă al PSD, reușește o performanță ciudată, aceea de a „liniști” opoziția bistrițeană, nu știu prin ce mijloace, probabil le dă ceva contracte, posturi sau alte oase de ros, opoziție care în acest moment poate fi asemuită adjectivului "penibil".

Ce se întâmplă acum la Bistrița mi se pare absolut înfiorător, nu există nimeni care să îi țină piept lui Radu Moldovan, să-i conteste măsurile sau să facă opoziție PSD-ului și primarului jenant în funcție, ceea ce este extrem de trist.

Presa locală n-are prea multe interese să fie critică, fapt ce este de înțeles, până la urmă, chiar dacă nu tolerabil. Probabil că singurul dușman pe care-l poate avea Radu Moldovan este același pe care l-a avut și Ioan Oltean: gonflarea excesivă și imposibilitatea de a respira din cauza  flatulentelor îngâmfariia – principalele motive ale decăderii „mexicanului”, Radu Moldovan venind mai muncitor, mai realist, fapt de i-a adus acestuia corcodușele din pomul județean.

Eu sper ca Moldovan să nu uite lecția decaderii lui Oltean, căci i se poate întâmpla la fel. Are nevoie de începerea unei construcții în echipa dânsului, chiar dacă acesta dă impresia că are acea echipă stabilă, care să-i fie alături, caci, în realitate, nu are prea mulți oameni în care se poate încrede. Sa vedem cum alege Radu Moldovan sa se comporte cu ei: exemplu - Daniel Suciu.

La Sîngeorz-Băi s-a jucat un teatru de opereta in ultimele luni! Inițial, Radu Moldovan l-a susținut pe Daniel Suciu la candidatură.

Acesta a pierdut, primar ajungând Traian Ogâgău. Apoi au urmat acele contestări asupra lui Ogâgău culminand cu începerea procedurilor pentru referendumul de înlăturare din funcție. Ce nu spune presa locală decât cu jumătate de gură, doar pe cei mai serioși dintre ei i-am auzit insistand, este ca domnul Moldovan a blocat discret desfășurarea pe mai departe a referendumului și cred că va „muri” acolo, mai bine zis se va pune batista pe țambal, deoarece Radu Moldovan nu are niciun interes ca acest referendum să aiba loc. De ce? Probabil că i-ar reuși și probabil că acolo s-ar instala un nou primar, dar s-ar crea un precedent. Ideea asta nu a fost lansată de mine, ci de cineva din presa locală pe care vreau să-l felicit.

Precedentul ar fi mult prea periculos pentru propriul său mandat, sau, mai clar, pentru mandatul lui Ovidiu Crețu. Gândiți-vă că Ogâgău va fi alungat din funcție, câștigată legitim la alegerile locale, iar acest lucru s-ar întâmpla și la Primăria Bistrița.

Ar fi destul de ușor să se facă rost de niște semnături pentru a-l alunga pe Crețu la coșul istoriei și foarte probabil că ar reuși acestă chestie. Lucrul acesta l-ar pune pe Moldovan într-o postură foarte ciudată – să ia mai repede deciziile pe care trebuie să le ia, legate de candidatura la Primăria Bistriței, totul ar decurge pe repede-înainte, ceea ce lui Moldovan nu-i convine, nu-i plac acest gen de desfășurări politice.

De aceea Moldovan se crede înțelept la faza cu blocarea referendumului de la Sîngeorz-Băi, crezând că este mai bine să mai aștepte, să mai câștige niște forță în teritoriu și să poată pregăti sfori mai bune pentru alegerile următoare.

Daniel Suciu este apropiatul lui Radu Moldovan, dar nu într-atât de apropiat încât să fie susținut până la capăt. În acest demers de eliminare al lui Ogâgău, Daniel Suciu a fost părăsit subtil, dar dur, de către Moldovan, fapt știut de Suciu chiar dacă nu înghite situatia, iar Radu Moldovan afișează o stare de lehamite față de Suciu și supărările acestuia, fiindca e mai experimentat. Nu se stie daca e si inspirat.

Acest moment ar fi putut însemna un punct de coborâre sau ascensiune al lui Radu Moldovan, n-avem de unde să știm asta, vom vedea mai incolo.

Sunt curios de evoluția acestei situații, dacă ar fi făcut-o, probabil Radu Moldovan s-ar fi ars politic, la fel de posibil ca, luând portofoliul de la Sîngeorz-Băi, să se fi consolidat poziția în județ și nu numai.

Se joacă lucrurile la Bistrița și se joacă bine de tot, singura care nu joacă fiind opoziția. Despre cine sunt acești „opozanți”, vom discuta foarte curând.

Gândiți-vă la ce v-am zis: Radu Moldovan va candida la Primărie în 2020! Acesta este pariul meu!

Adauga comentariu