Până și elevii s-au săturat de impotența administrativă locală! Cum a luat atitudine un grup de tineri bistrițeni pe rețelele de socializare

Multe guri publice au atras atenția asupra faptului că în era pe care o trăim, eră în care digitalizarea este deja învechită acolo unde civilizația își urmează un curs firesc, există încă școli care nu beneficiază de un minim de confort, băile din fundul curților fiind un subiect pe cât de delicat, pe atât de ignorat de autorități.

Astfel, Consiliul Județean al Elevilor, unica structură de reprezentare a elevilor bistrițeni, trage un semnal de alarmă cu privire la condițiile precare din școli, la ineficiența și lipsa de interes a autorităților de a le soluționa. Aceștia au postat pe facebook un strigăt de ajutor, un semnal de alarmă rușinos pentru anul 2019:

„Conform "Ordin nr. 1955 din 18/10/1995", Art. 1: "În unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor se vor asigura condiţiile de igienă necesare apărării, păstrării şi promovării stării de sănătate, dezvoltării fizice şi neuropsihice armonioase a acestora şi prevenirii apariţiei unor îmbolnăviri.", iar conducerile unităților sunt răspunzătoare de realizarea acestor condiții. În anul antemergător centenarului, constatăm, cu părere de rău, faptul că aproape 13% din instituțiile de învățământ din județul Bistrița Năsăud, mai exact 41 de școli, din cele 318 existente în județ, nu au apă și canalizare, iar preșcolarii sau elevii merg la WC-ul situat în fundul curții. Este inadmisibil ca în România anului 2019 elevii să fie supuși unor asemenea condiții. Conform Art. 112, din Legea Educației Naționale(1/2011) : „Terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale.” Pentru ca aceste probleme să fie remediate, iar elevii să aibă condițiile necesare în școli, este relevantă implicarea atât a primarilor și a consiliilor locale, cât și a cadrelor didactice, a managerilor și a părinților. Aceștia ar trebui să acorde atenția și respectul necesar cazurilor din lista mult prea lungă a unităților de învățământ primitive. Alte probleme care sunt în atenția reprezentanților elevilor pentru anul 2019 sunt:  faptul că elevii navetiști aduc de acasă peste 100 de lei pentru a-și asigura transportul spre școală. Conform RISEJ 2017-2018, 78.7% dintre elevi primesc înapoi din banii plătiți pe navetă sub 50% din costul total al acesteia, precum și suma de bani plătită de fiecare elev sub formă de „fond al școlii” care este, în medie, de 40 de lei. Cu toate acestea, unitățile în care există toalete, sunt lipsite de săpun și hârtie.

 

Adauga comentariu