Ovidiu Frenț și recursul la memorie: ultimul apel al viitorului fost prefect de Bistrița-Năsăud

În plină activitate de organizare a alegerilor prezidențiale, Ovidiu Frenț se pregătește de predarea Instituției. Momentul este considerat de către acesta ca fiind unul firesc și speră într-o preluare civilizată a activității de cel sau cea care va fi numit/numită în această funcție. Însă cetățeanul Frenț mai face un ultim apel către bristițeni...

Într-un scurt interviu acordat Pro BN TV (propolitica.ro), prefectul în funcție, Ovidiu Frenț, speră într-o predare a instituției cât mai normală și civilizată, fiind dispus să aibă o discuție directă cu cel sau cea care îi va urma:

„Eu mi-aș dori să am o predare firească, pe lângă formalitățile de depunere a jurământului, să am o discuție cu viitorul domn sau doamnă prefect, în care să-i spun care sunt activitățile importante în curs de desfășurare, cum este cea privind alegerile, cea privind pregătirea de iarnă, măsurile de ordine publică, dosarul pestei porcine africane, dosarul problemei urșilor și tot ce știți că s-a întâmplat în această ultimă perioadă și pe care cred că le-am gestionat destul de bine împreună cu colegii mei și aș vrea ca în continuare cei care vor veni să le gestioneze bine”.

Ovidiu Frenț este cunoscut bistrițenilor, pe lângă funcția sa administrativă, ca un participant la evenimentele din decembrie 1989, atât la Timișoara, acolo unde era student, cât și la Bistrița, acesta fiind unul dintre tinerii care au ajuns în „Balconul Revoluției”, cel în care azi, încă mai poate ieși, din postura de prefect.

Având în vedere faptul că în acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluție, Ovidiu Frenț a lansat o „provocare” tuturor celor care dețin imagini din timpul evenimentelor petrecute în decembrie 89 la Bistrița, în scopul de a face o colecție arhivistică legată de acel moment.

„Am gândit o colecție documentară care să se transforme într-un fond arhivistic. Fac și pe această cale un apel (dacă tot ne amintim de acele vremuri în care se tot făceau apeluri) către persoanele care dețin documente, filme, fotografii, înscrisuri, ziare, să ne contacteze ori aici, la Prefectură, ori pe colegii de la Arhivele Naționale, pentru că este de datoria noastră ca toate acele izvoare istorice să intre într-un fond care să rămână pentru viitor, pentru generațiile viitoare. Dincolo de toate scenariile și ipotezele care s-au discutat la nivelul Capitalei și al țării privind acele evenimente, eu cred că noi bistrițenii am ieșit atunci, aici în stradă, cu foarte mare curaj, înainte de căderea lui Nicolae Ceaușescu, de fuga lui, și cred că trebuie aceste lucruri să rămână pentru istorie”, a precizat Frenț pentru sursa citată.

Coform celor declarate de Frenț, acesta susține că a luat legătura cu reprezentanții municipalității pentru a instala în Piața Petru Rareș un simbol al Revoluției, dar și instalarea unei plăci comemorative pe balcolnul de unde s-au strigat pentru prima dată doleanțele democratice.

 

Comentarii

Vizitator

06.11.2019 16:00

Inainte ca prefectul să fie înlocuit din funcție, acesta ar trebui pus sa refaca acel „spatiu comemorativ ”Eroii Revoluției din 1989” situat in Piața Petru Rareș” pe esplanada din fata Prefecturii. Acest spatiu a existat pâna in decembrie 2018, fiind reprezentat de o troită dedicată Revolutiei din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, in frunte cu prefectul Ovidiu Frent, au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului, inainte de a sti ce vor să pună in locul ei. Ba mai mult prefectul, Frent sustinea o mare tâmpenie cum că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță. După mintea lui nici Catedrala Mântuirii Neamului, nu ar avea ce să caute in curtea Casei Poporului din Bucuresti.De aceea este necesar ca troita sa fie adusă inapoi, asa cum solicită bistritenii indignati de mutarea ei in cimitir, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Pe de alta parte, in perioada dinainte de revolutie comunistii au ridicat un bloc in coasta Bisericii de la Coroana, pentru ca Ceaușescu nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR, dar se pare că nici neocomunistii de azi nu suportă să vadă crucea.Cu atât mai mult, cu cât in acest an se implinesc 30 de ani de la revolutia din decembrie, 1989, troita trebuie adusă inapoi in fata Prefecturii fiindcă ea reprezentă un semn ca Revolutia româna a biruit cu ajutorul crucii.

Adauga comentariu