Organigrame schimbate la DGASPC BN, după poziționarea caselor de tip familial. Centrul de plasament Năsăud dispare

Noua organigramă a Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud va fi supusă astăzi aprobării consilierilor județeni, după ce conducerea instituției a decis, în principal să mute câteva posturi, care figurau pe statul de funcții al Centrului pentru Protecția Copilului Năsăud, la centrul similar de la Bistrița. Modificarea vine ca urmare a desființării Centrului pentru protecția Copilului de la Năsăud, după ce în orașul de pe Someș au fost construite, în parteneriat Fundaţia Hope and Home for Children Romania, două case de tip familial, în care vor fi cazați și supravegheați 28 de copii.

În acest moment, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud are un număr de 859 de posturi aprobate, din care 700 sunt bugetate pe anul 2018, 598 fiind ocupate şi 261 vacante.

 

Potrivit documentelor, de la Centrul pentru Protecţia Copilului Năsăud vor dispărea 12 posturi. De fapt, centrul ca atare va fi desființat, urmând ca personalul existent să funcționeze pe lângă cele două case de tip familial, recent construite în orașul de pe Someș.

“(…) se impune reorganizarea Centrului pentru protecţia Copilului Năsăud prin închiderea Centrului de Plasament de Tip Familial Pentru Copii şi înfiinţarea în structura Centrului a două case de tip familial cu o capacitate de 14 locuri fiecare (deservind în total 28 de copii beneficiari). Celelalte structuri componente ale Centrului pentru Protecţia Copilului Năsăud, respectiv Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilităţi şi Compartimentul contabilitate, salarizare, administrativ se vor menţine şi în structura propusă spre aprobare.

Facem precizarea că, în forma organizării actuale, Centrul de plasament de tip familial pentru copii Năsăud funcționează cu un număr total de 25 posturi aprobate, din care 16 posturi sunt ocupate şi 9 sunt vacante, iar odată cu închiderea acestuia şi înfiinţarea celor două case de tip familial, cele 16 posturi ocupate vor fi preluate în cele două structuri nou înfiinţate (casele de tip familial), urmând ca cele 9 posturi vacante să fie desfiinţate.

În concret, cele 16 persoane, reprezentând personalul de specialitate al Centrului de Plasament de Tip Familial pentru Copii Năsăud îşi vor schimba locul de muncă, desfăşurându-şi în viitor activitatea în cadrul caselor de tip familial.

Referitor la  Compartimentul contabilitate, salarizare, administrativ, care în forma aprobată are un număr total de 12 posturi, din care 9 ocupate şi 3 vacante, acesta va fi menţinut şi preluat în noua structură, cu mențiunea că cele 3 posturi vacante vor fi desfiinţate”, se arată în documentele care însoțesc proiectul de hotărâre.

 

 

Practic, posturile vacante desființate de la Năsăud vor fi mutate la Bistrița, fiind astfel suplimentat statul de funcții al Centrului pentru Protecția Copilului din municipiu.

“Astfel, un număr de 8 posturi contractuale de execuție vor fi repartizate Casei de tip familial Bistrița, pentru funcțiile aferente personalului de specialitate ce urmează a fi încadrat, cu mențiunea că, odată cu includerea acestora în statul de funcții al casei de tip familial Bistrița, nu se vor mai menține funcțiile în forma în care au fost stabilite inițial la Centrul de Plasament de Tip Familial pentru Copii Năsăud, ci se vor înființa alte funcții în raport cu necesitățile beneficiarilor. Cât privește celelalte 4 posturi propuse a fi desființate la Centrul pentru Protecția Copilului Năsăud, acestea vor fi redirecționate Compartimentului contabilitate, salarizare, administrativ din cadrul Centrului pentru Protecția Copilului Bistrița, respectiv un post de bucătar și 3 posturi de îngrijitoare”, se mai precizează în documente.

 

În urmă cu circa 3 ani, a fost un adevărat scandal între administrația năsăudeană și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud alături de DGASPC BN, cu privire la casele de tip familial. Concret, consilierii locali năsăudeni au fost acuzați că ar împiedica realizarea unui proiect de interes pentru copiii din Centrul pentru Protecţia Copilului din Năsăud, de către Fundaţia Hope and Homes for Children (HHC) România. Propriu-zis, era vorba despre construirea a trei case de tip familial în care copii să locuiască mai departe, dar pentru aceasta era nevoie ca administraţia locală să pună la dispoziţia fundaţiei terenul necesar.

În final s-a dovedit că principala cauză a fost lipsa de dialog între cele două administrații, cea județeană alegând locațiile necesare fără să meargă la fața locului să vadă dacă sunt pretabile pentru respectivele construcții. Mărul discordiei a fost de fapt un teren amplasat în cartierul năsăudean Liviu Rebreanu, pe lângă care trece un drum care duce la terenurile agricole ale localnicilor. În plus, un impediment a fost și imposibilitatea administrației locale năsăudene de a le asigura copiilor care urmau să locuiască în viitoarea casă de tip familial, transportul la școală în oraș, și înapoi.

Mai mult decât atât, într- ședință de consiliu local anterioară acestui moment, aleșilor năsăudeni le-au fost prezentate alte trei locații total diferite fațăde ceea ce li s-a suspus spre aprobare. Astfel, una dintre propuneri viza curtea Centrului pentru Protecţia Copilului, a doua o porțiune a curții Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, iar cea de a treia curtea şcolii de aplicaţie cls I – IV a Colegiului Naţional “George Coşbuc”.

În final, după o vizită la fața locului, cele două administrații au căzut de acord și cu locațiile, urmând ca în Năsăud să fie construite doar două case de tip familial, iar cea de a treia în Bistrița, pe strada Ion Pop Reteganu. Cele două case de la Năsăud sunt deja finalizate, una dintre ele chiar mobilată încă de la începutul acestui an, și urmează să devină funcționale.

Adauga comentariu