Oradea în stare de șoc: un simbol al orașului mistuit de flăcări precum al nostru Turn!

Seara de 25 august va rămâne în inima orădenilor precum ziua de 11 iunie pentru bistrițeni: un incendiu distruge un simbol!

Clădirea Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, denumită și Palatul Episcopiei, fostă reședință a Bibliotecii Județene Bihor, a fost cuprinsă de un incendiu devastator în seara zilei de 25 august. Focul a izbugnit în jurul orei 22:00 și a cuprins tot acoperișul, mai apoi fiind afectate turnul clădirii și plafonul de la etajul I al Palatului.

Conform informațiilor actualizate, au fost afectați 1.300 mp de clădire. Incendiul a fost stins aproape de ora 1 din noapte, iar la acțiunea de stingere au participat peste 100 de pompieri fiind implicate 10 autospeciale cu apă și spumă și două de lucru la înălțime. Nu au fost înregistrate victime.

Clădirea a fost construită în perioada 1903-1905 în stil eclectic. În 1948 regimul comunist a transformat clădirea în școală populară, iar apoi în Biblioteca Județeană. Clădirea a fost retrocedată în anul 1992, dar punerea în posesie s-a realizat numai în 2006.

În anul 2007 se realizează o reabilitare a fațadei, interiorul așteptând fonduri europene pentru a fi reabilitat. Clădirea se afla în conservare, fapt pentru care nu exista autorizație de securitate la incendiu.

Orădenii sunt în stare de șoc, respectiva clădire fiind un simboil local și un punct de reper pentru centrul muinicpiului. Bistrițenii știu ce înseamnă un astfel de șoc, data de 11 iunie 2008 fiind una însemnată în calendarul burgului ca ziua în care Biserica Evanghelică a ars!

Adauga comentariu