Opoziția liberală din Bistrița trece la atac! Unii cu fumigene de presă, alții cu mojicii și limbaj suburban. Mai sunt și „paralelii” – aripa comică-extremă dintr-un partid tragico-comic

Timp de mai bine de doi ani de zile de la ultimele alegeri, liberalii bistrițeni au dormit somnul liniștit al neputinței, dezbinării și impotenței unor lideri. Apoi s-au trezit vorbind, fiecare după visele avute...

Opoziția PNL din Bistrița-Năsăud este probabil cea mai bună glumă a ultimilor ani, glumă care se îngroașă în această perioadă, moment al unei treziri mahmure în ajun eletoral. Se apropie cu pași repezi câteva cicluri electorale, fapt pentru care liberalii dau năvală în spațiul public, cu declarații „spectaculoase”, sau cu atacuri în oamenii puterii la limita grobianului. La cea inferioară, desigur. Mai sunt și unii desprinși din filmele cu Benny Hill, încercănați de puțul gândirii...

Ioan Turc, liderul pe post de atacant împins, își încearcă botoxarea imaginii personale pentru candidatura la Primăria Bistrița prin ieșiri în presa centrală, vizite pe la „marile” televiziuni, dar și prin fumigenele scoase în conferințele de presă, niște pârțuri mediatice fără nici o valoare intrinsecă în lupta de opoziție.

Turc profită de valurile creeate de alții și atrage atenția asupra unor manifestări violente în cazul emiterii unei ordonanțe legate de amnistie și grațiere, gălușcă înghițită de România TV și subtitrată suprarealist „Liderul liberal care anunță violențe în stradă”, Victor Ciutacu fiind aproape să-l creadă pe Turc. Nu mai contează, bistrițeanul a „punctat” din nou la TV pe „național”. A spus ceva inteligent acolo?! Evident că nu, mai mult s-a scuzat decât a acuzat. Politic vorbind...

Cu excepția acestor fumigene, Ioan Turc încearcă acum să găsească el anumite soluții pentru anumite probleme de „uzi intern” ale Bistriței, unele dintre aceste idei fiind dezbătute de propriii consilieri locali, altele venite din neant, după cum spuneam, după doi ani de adormire în călduțul fotoliu de la Registrul Comerțului (da, așa este, bugerar...).

De la eticheta balivernelor de presă trecem la balivernele unui etichetator de prestigiu de prin consliliul județean, Ovidiu Florean – un liberal aparte și mai ales departe de spiritul unor brătieni civilizați și... gentelmani, adică domni în adevăratul înțeles al cuvântului. Consilierul Județean Ovidiu Florean, fost șef al fostei instituții de stat (alt bugetar notoriu) care a adăpostit o meserie inventată, cea de gardian public județean, nereușind să se lupte pe concret în cadrul Consiliului Județean cu Radu Moldovan (dușman de moarte), a trecut la atacuri cel puțin suburbane la adresa adversarului politic, mă rog, la adresa celui pe care Florean crede că îl are ca adversar politic.

Injuriile, etichetările de tot felul, limbajul de cartier și grobianismul sunt elementele principale cu care Ovidiu Florean îl atacă constant pe Radu Moldovan. Nu spunem că președintele CJ BN nu poate fi atacat, din contră, o facem și noi atunci când avem argumente, punctual, probabil folosind un limbaj mai dur, dar niciodată deplasat. Florean a ajuns la fundul sacului argumentativ, iar acolo este mocirlă și noroi, iar un domn nu se pretează la curvisme ieftine, retrograde și specifice zonei de centură politică.

Radu Moldovan, un personaj recunoscut pentru starea colerică, uneori isterică, fost mojic, acum cizelat, dictator în partid și instituția pe care o conduce, cunoscător al limbajului suburban, nu-l mai bagă în seamă pe Florean căci nivelul de „discuție” e foarte mult coborât.

Pe domnul Ovidiu Florean îl așteptăm cu date concrete referitoare la ilegalitățile din CJ BN cu cel mai mare drag, acestea fiind mai presus de orice „cecanisme” sau alte abordări lingvistice de smardoi politic. Totodată îl felicităm și îl susținem în lupta sa de opozant, fiind poate singurul liberal care iese din matca adomită, singurul care îl înfruntă pe Radu Moldovan în CJ. Dacă și limbajul s-ar plia pe ceea ce este el, un consilier județean, deci o persoană cât se poate de publică, dar mai presus de toate un domn ce nu s-ar coborî la un anume nivel, Ovidiu Florean ar fi unul dintre foarte puținii liberali jucători din acest județ!

În cele din urmă l-am păstrat pe new-entry-ul din CJ, Lolek și Bolek într-un singur personaj – Samuel L. Coman, un profesoraș de cătun cu aspirații de cel puțin ministru al învățământului (ceea ce nu ar mira pe nimeni în conjunctura actuală). Sami Coman, dincolo de deja celebra fază cu stupii și albinele, se trezește vorbind impulsiv anumite subiecte pe care nu le stăpânește sau nu are absolut nici un fel de date concrete. Ultima nucă în perete a fost fixată de Coman în ultima ședință de CJ, acolo unde a afirmat că în Spitalul Județean Bistrița colcăie darea și luarea de mită! Informațiile performerului Coman vin din comentarii de pe facebook, o platformă de socializare recent cunoscută de către acesta. Acuze concrete?! Nu! Tot pe facebook s-au postat diverse informații precum „Coman prinde fluturi”, dar nimeni nu l-a văzut în fapt, sau „Sami e pe chimice”, la fel, informație neverosimilă și neprobată. A deschis cineva acest subiect în plenul CJ fără să aibă date concrete despre fluturii sau chimicalele domului Coman? NU!

Au identificat ei, liberalii, apărători ai statului de drept și mai ales ai democrației, prin intermendiul consilierilor locali sau județeni, fapte concrete de corupție sau miș-mașuri administrativ-politice ale celor aflați la butoane?! Nu, dar... ham-ham! Mulți dintre membri de partid sunt angajați la stat, bugetari precum șeful lor, Ioan Turc. Au auzit, aflat, investigat anumite zvonuri din instituțiile respective, cu subiect și predicat, pentru a le expune public? Din nou NU, dar... ham-ham!

Singura întrebare pertinentă care se poate pune în aceste cazuri este dacă domnul Robert Sighiartău, secretar general al PNL, omul din partea dreaptă a mai-marelui Ludovic Orban, știe despre derapajele colegilor de la Bistrița? Să fie acesta motivul pentru care vizita în filiala ce la propulsat în ditamai funcția este din ce în ce mai rară? Cu siguranță știe, dar i se cam rupe de organizația județeană, sau îi lasă voit să-și rupă singuri capetele...

Adauga comentariu