Ocoalele Silvice din Bistrița-Năsăud suferă la capitolul contabilitate. Peste 70.000 de euro au fost omiși din acte

Cifrele nu au fost preferatele Ocoalelor Silvice de pe raza județului Bistrița-Năsăud, contabilitatea fiind un domeniu neglijat de „pădurarii” bistrițeni. Curtea de Conturi, însă, nu iartă derapajele financiare, neînscrierea în documente a unor simple cifre fiind considerată abatere, inclusiv veniturile suplimenatre ale institițiilor, ce nu se regăsesc într-un bilanț.

Astfel, în urma conroalelor tematice efectuate de reprezentanții Curții de Conturi a României în cele cinci Ocoale Silvice vizate, sau întregistrat „defecte” contabile în valoare de 325.000 de lei, ceea ce reprezintă peste 70.000 de euro.

În cazul Ocolului Silvic Comunal Romuli SA, abaterile financiar-contabile se ridică la suma de 194.000 de lei, aceștia fiind „campioni” la acest capitol. 28.000 de lei sunt venituri suplimentare neevidențiate în contabilitate prin nestabilirea, nefacturarea și neîncasarea în cuantumul legal a penalităților de întârziere datorate de agenții economici care nu au achitat la timp contravaloarea masei lemnoase achiziționate. Un alt capitol bugetar cu probleme în valoare de 98.000 de lei este legat de reflectarea eronată în evidențe a amenajamentului sivic, iar neconstituirea fondului de rezervă pentru exerciții financiare mai vechi au făcut ca acest Ocol să aibă abateri financiare de 48.000 de lei.

La Ocolul Silvic Comunal Telciu SA auditorii au descoperit aceeași practică regăsită și la Romuni, de neconstituire a fondului de rezervă, în valoare de 39.000 de lei, în plus fiind marcate și venituri suplimentare de 2.000 de lei prin nestabilirea și facturarea penalităților de întârziere, de asemenea, la fel ca în cazul colegilor de la nord. La Telciu nu s-au dispus alte măsuri sau recomandări, abaterile constatate fiind în stadiu de valorificare.

Tot în stadiu de valorificare sunt și prejudiciile constatate la Ocolul Silvic Valea Șieului SA, acolo unde s-au identificat nerecuperarea prejudiciilor cauzate ocolului prin plata unor amenzi aplicate de Garda Forestieră Cluj, în valoare de 1.000 de lei, precum și reflectarea eronată în evidențele contabile a avansurilor în valoare de 10.000 de lei achitate către unii furnizori de bunuri și servicii.

Aproape curați au ieșit „pădurarii” de la Ocolul Silvic Dealu Negru SA, care nu au facturat și nu au încasat penalități pentru achitarea cu întârziere a masei lemnoase vândute unor agenți economici în valoare de 20.000 de lei, dar și neîncasarea, nefacturarea și nestabilirea dobânzilor penalizatoare pentru încasarea cu întârziere a contravalorii serviciilor de pază pentru fondul forestier, sumă ce a atins 79.000 de lei. Toate aceste abateri financiare au fost trecute la capitolul venituri suplimentare și sunt în stadiul de valorificare.

Cei mai liniștiți din punctul de vedere al rezultatelor cotrolului Curții de Conturi sunt bârgăuanii de la Ocolul Silvic Plaiurile Heniului SA, acolo unde auditorii nu au scos în evidență nicio cifră la capitolul abateri sau prejudicii, pădurarii de pe Valea Bârgăului fiind doar „muștruluiți” asupra exactității și realității datelor reflectate în registrele contabile.

Adauga comentariu