O profesoară de la CN „Andrei Mureșanu” din Bistrița îi ține pe școlari cu mâinile ridicate, să fluture o broșură, în timpul manifestărilor comunistoide organizate de Ziua Coșbuc

Deși unele școli au refuzat să urmărească întocmai scenariul de Cântarea României propus de Inspecoratul Școlar Județean (ISJ) și Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, fieful inspectorului general al ISJ Camelia Tabără, s-a aliniat cerințelor de partid și a organizat un careu în pauza mare.

După apariția în presă a unor materiale referitoare la o circulară ce a fost trimisă tuturor școlilor din județ, în care era specificat la minut un scenariu pentru realizarea momentului comemorativ al morții lui George Coșbuc și în care se regăseau inclusiv citate din președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, mai multe școli au decis să nu dea curs acestei „invitații”.

La CN „Andrei Mureșanu” însă, scenariul a fost respectat aproape la musteață, lipsind totuși monologurile desprinse din cuvântările unui anumit tovarăș. Deși acestea au fost tăiate în ultimul moment, apucăturile unora au rămas în subconștient și s-au revărsat. Așezarea elevilor „în careu”, costumația obligatorie, momentele ce aduceau a „Cântarea României” au fost ca un declic pentru cei care în trecut conduceau cu mândrie patriotică anumite organizații de partid, în care șoimii patriei, pionierii și uteciștii erau sub propria-i conducere.

Este vorba de tovarășa profesoară Viorica Cira care, având o răbufnire a amintirilor unor vremuri, îi pune pe niște copii de clasa I-a sau a II-a să stea cu mâinile ridicate și să fluture... o broșură! Lângă acești drăgălași copii, inocenți și speriați în același timp de apucăturile tovarășei profesoare, erau alți elevi îmbrăcați în costume populare care fluturau un mic steguleț. Jenată de situație, învățătoarea celor mici, le face semn copiilor să lase mâinile jos...

Oare ce-au înțeles acești copilași din directivele tovarășei profesoare? Ca un mic detaliu, acele broșurele tipărite de Centrul Județean pentru Cultură și Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, pe lângă anumite aspecte și explicații referitoare la poetul George Coșbuc, conțineau pe coperta 2 și celebrul citat din Radu Moldovan.

Ne întrebăm, la ce sunt bune aceste „ieșiri” în careu, la o activitate la care atenția tinde către zero (având în vedere totuși că era pauza mare, moment de recreere și relaxare), copiii fiind obligați să poarte pentru 20 de minute o anumită costumație pentru un mis-en-scene fără nicio valoare? Care a fost scopul acestei penibilități, căci comemorarea poetului bistrițean se putea face la clasă mult mai prolific...

De ce era necesar ca acei copii să ridice broșurile deasupra capului și să stea pedepsiți parcă, cu mâinile ridicate? Pentru cine? Să dea bine în fotografii? Dacă și acesta este un mod de a educa un copil, tocmai într-o instituție cu prestanță școlară, atunci suntem ajunși la o groapă mare a conștiinței...

La Colegiul Național „Liviu Rebreanu” s-a renunțat la penibilul scenariu și s-a găsit o variantă mult mai lejeră de a sărbători, de această dată Ziua Europei, într-un mod european:

Pe de altă parte, cel amestecat fără voia sa în toată această poveste urâtă, George Coșbuc, stă singur în parc, privind tăcut către oraș... Ce ziceți, tovarăși profesori cu apucături comuniste rămase în adâncul sufletelor, dacă mergeați într-o mică excursie cu elevii până în parc, așa, de Ziua Europei, să desenați pe asfalt steluțe și duceați o floare, nu coroană, la statuia celui pe care spuneți că-l comemorați, nu era mai... educativ?

Comentarii

elev CNAM :^)

09.05.2018 15:35
Nicio problema. Exemplele de profesori comunisti in CNAM pot continua :)

un simplu elev ...

09.05.2018 16:33

Stati linistiti.Asta nu este singurul lucru neinregula cu liceul asta.Aceasi profesoara, vine la ore ca sa jigneasca si sa ia peste picior elevii proveniti din sate prin sintagme de genul " aici nu esti la tine la caminul cultural " .Nu stiu cine a lasat-o in aceasta functie dar sper sa aiba pe constinta elevii pe care-i stoarce efectiv psihic, nu exagerez cand spun ca dansa nu-si pregateste nicio lectie, efectiv vine la ora si citeste din carte iar orice spune in afara lectiei, e ceva penibil, lipsit de sens.Sunt extrem de multe lucruri gresite la liceul asta, de la profesori chair si la elevi, batrani ,apasati de frustrari profesionale, pentru ca probabil si-ar fi imaginat altfel viata lor se varsa pe elevi( cu mici exceptii , exista is profesori jos-palaria) 

elev

09.05.2018 18:35

Numai acești 2 profesori au mai fost in evidentă,mai erau și alții care ii amenințau pe elevi ca ii asculta sau ca le da doi sau trei daca nu merg la careu . Elevii erau in pauza ! Pauza este timpul de recreere a elevului. Nici măcar sa ii lase sa își i-a mâncarea,nu puteau ! 

alt elev

09.05.2018 18:43

Legat de jigniri, acestea nu sunt adresate doar elevilor din mediul rural. La clasa noastră s-au auzit de multe ori, tot din gura dânsei, sintagme prin care sugera că nu suntem suficient de inteligenți pentru acest liceu, că am intrat aici „de ploaie”, nu ca să învățăm. Nu uită nici să ne atragă atenția asupra lipsei noastre de educație (lucru care se întâmplă aproape în fiecare oră de geografie). În plus, așa cum afirmă colegul/colega, pregătirea profesională a tovarășei profesor lipsește. Având în vedere faptul că dânsa se află în învățământ de ani buni, nu mi se pare normal ca predarea să se facă prin a dicta informațiile direct din carte (uneori chiar și cu greșeli). Dacă unii profesori sunt capabili să pregătească materia și să o predea fără a depinde în totalitate de manual (jos pălăria), nu cred că și dânsei i-ar fi imposibil. Mai mult, cred că toți elevii care fac sau au făcut geografie cu ea au observat, cel puțin o dată, numeroasele greșeli de exprimare pe care le face. De ce ar trebui să respect un profesor care, pe lângă faptul că mă epuizează psihic în fiecare zi în care am geografie, nici măcar nu e în stare să vorbească limba română corect? Consider o bătaie de joc faptul că această persoană este numită cadru didactic. Un profesor ar trebui să contribuie la dezvoltarea elevului, nu să îl înjosească și să îi transforme anii de liceu într-o experiență neplăcută.Toate aceste lucruri și multe altele le-aș putea spune fără să mă ascund în spatele ecranului, dar mi-e teamă că n-aș mai putea intra în examenul de Bacalaureat. 

El Patron

10.05.2018 08:46

Adevarat !

elev 1

09.05.2018 16:36
va mai mira ceva la liceul ast a ?

Elev cnam

09.05.2018 16:36

Daca dau share la articolul asta care arata o realitate dureroasa ,nu mai trec la geografie la geografie și romana

Vlad

10.05.2018 00:01

Dă share liniștit/ liniștită. Nu te lasă nimeni corigent. Femeia asta vine la școală să vă învețe geografie, nu să facă în așa fel încât să rămâneți la materia ei. Aș spune și eu multe privind-o pe madame Cira :))

unul din elevii...

09.05.2018 16:37
Asta e cea mai inutila si mai comunista profesoara din scoala .Intrebati elevii , de cati bani e :)))

Eleonora

09.05.2018 17:30

Întrebați și de Pop Gheorghe, mai exact de toate comentariile și "complimentele" adresate elevilor 

Elev din CNAM

09.05.2018 17:50

Asta nu e nimic! La acelasi eveniment am fost martori la cum domnul profesor de matematica Pop Gheorghe a inceput sa injure elevii de clasa a XII-a pentru ca nu s-au aliniat initiativei lor jalnice, care ii priva pe elevi de recreatia mare. Acesta a fost foarte violent verbal si ar fi ajuns la violenta fizica daca nu ar fi fost oprit de o alta profesoara.

Elev agresat la...

09.05.2018 18:01
Pop Gheorghe a injurat la acest careu in gura mare elevii clasei a XII-a care nu au vrut sa faca parte din aceasta activitate, acesta a inceput sa-i acosteze si era agresiv.

Da-mi pm

09.05.2018 19:34

Ce o zis ? =)))

Elev

09.05.2018 18:33

Pop Gheorghe sta in fruntea clasamentului când vine vorba de jigniri! Sunt profund dezamăgit de acest liceu...Pacat de profesorii ce-și fac meseria cu drag.

elev_frustrat

09.05.2018 18:38
Profesoara asta e speciala. Ardeti-o pe rug odata, abuzeaza elevii, m-a pus sa spal pe jos la ea in casa si sa-i bat covoarele.

Elev

09.05.2018 18:42
Dezastru

Elev CNAM

09.05.2018 18:46

Aceasta “școala de prestigiu” , cum este denumită de tovarașa profesoara Cira Viorica este un pseudo colegiu de valoare.Ea nu este singurul exemplu de profesor incompetent și cu mentalitate comunista.Acesti profesori , care reprezintă aproximativ 25% din liceu nu au habar ce înseamnă un sistem educațional modern.Stiu doar sa se prezinte la ora și sa deschidă manualul pentru a preda , fără a avea vreun bagaj de cunoștințe cel puțin mediu.De asemenea un alt exemplu de tovarăș comunist este reprezentat de profesorul Pop Gheorghe , care jignește elevii in mod constant și foarte urat , ba chiar fără a avea motive.Acesta are o atitudine superioară fata de elevi și se enervează aproape in fiecare ora.Si lista cu acești profesori este lunga.Ce sa mai spunem despre lucrurile inutile pe care profesorii au pretenția sa le învățam pe de rost , pentru ca a doua zi a fi uitate și fără a ne ajuta cu nimic in viața.Elevii din CNAM sunt pur și simplu frustrați când văd astfel de persoane , însă nu au niciun drept in ceea ce privește exprimare libera in legătura cu colegiul și dragii noștri profesori.Aici avem posibilitatea de a spune adevarul și de a ne Descarca , însă când ajungem in clasa trebuie sa tăcem din gura și sa suportam astfel de fenomene pentru a nu fi penalizați.Povestea este atât de lunga incat am putea dezvălui pagini întregi de adevar.Elevii nici măcar nu sunt consultați de cuătre conducere și de către Draga noastră Directoare când aleg optionale total inutile pentru noi.CNAM într-adevăr este o școala prestigioasa , cu elevi OPEN-minded , inteligenți și capabili ,  de altfel și profesori competenti ,însă astfel de persoane cum sunt cele prezentate mai sus ne reduc oportunitățile și ne învață sa fim niște roboței , făcând de ras liceul.De acest frumos eveniment , nu putem spune decât ca a fost o reușită.Cadrele didactice au urlat 20 de minute la elevi pentru a ne alinia in careu , fără a conta ca noi stam ca niște prosti in soare.Ceea ce s-a vorbit microfon nu s-a auzit , iar momentele artistice au fost paralele cu evenimentul de astăzi , elevii nefiind deloc interesați de ceea ce se prezintă.Mai așteptam cu drag astfel de articole , in care sa se dezvăluie adevarul și elevi sa aibă oportunitatea de a-și spune părerea , big up celui care a scris articolul!😉

Elev

09.05.2018 19:03

Lavinia nu mai fura curent ca te lasa corigenta

Anonim

09.05.2018 19:05

Sunt tare curios, cine le-a aprobat prelungirea mandatului de predare unor frustrati  care isi rasfrang nemultumirile vietii pe elevi (Cira si Pop). 

FACTS

09.05.2018 19:09

Tovarasa Cira Viorica mi-a recomandat un sugardaddy 

nevermind

09.05.2018 19:13

Am ajuns la cel mai inalt nivel al penibilului in frunte cu cativa profesori care nu fac altceva decat să ne injoseasca zi de zi si sa ne descurajeze intr-o maniera de nedescris.Ar fi cazul sa se ia masuri in ceea ce priveste atitudinea profesorilor fata de noi,elevii,care mergem la scoala pentru a invata si a ne forma ca oameni,nu pentru a fi umiliti pe motiv ca ei au zile proaste.Rușine!

unul din elevii...

09.05.2018 19:18
CNAM? de prestigiu? :))))))) Bai baieti, cum naiba sa fii atat de nesimtit ca si om aflat in cadrul conducerii incat sa inchizi portile liceului (da stiu ca asta este regulamentul dat de consiliul national al elevilor dar voi va abateti cu foarte multe de la el v-ati facut voi regulamentul vostru pentru inchisoarea voastra ), in scoala asta exista doar interese proprii si atat.In curtea liceului este un magazin, cum probabil se regaseste in fiecare scoala.Preturile sunt ok, nimic de reprosat, doamna de acolo este extrem de amabila.Nu despre asta e vorba.Din intamplare, chiar in apropierea liceului , exista o placintarie si in parcul Eminescu un profi.Ca sa oblige elevii sa cumpere de la magazinul scolii, conducerea interzice iesirea din cladire in pauze, exclusi fiind de la aceasta regula elevii de 18 ani !Daca eu , ca si elev, vreau sa am o gama mai diversificata de produse, de ce sa nu mi se acorde aceasta oportunitate? de ce sunt obligat sa dau 1 leu pe coronitele alea (de foarte multe ori tari, nu mereu) daca eu vreau sa-mi astampar foamea cu leul ala cu total altceva ? PENTRU CA SCOALA SA-SI RESPECTE CONTRACTUL CU MAGAZINUL , SCOALA ARE DE CASTIGAT , MAGAZINUL ARE DE CASTIGAT ! M-am saturat de toti profesori acestia invechiti care isi predau materiile in scarba fiind aproape de retragere cand exista alti profesori tineri, buni, care sunt pregatiti sa se implice dar din pacate ajung sa sfarseasca in scolile de la sate unde sunt maxim 7-8 copii in clasa ! De cand sunt in acest liceu nu am vazut implicare din partea unui profesor ca eu si colegii mei sa intelegem ceva din lectie, suntem extrem de luati peste picior si jigniti ,da ! nici elevii nu sunt sfinti, dar din partea unui elev nu o sa auzi jigniri catre un cadru didactic. M-am saturat ca de fiecare data cand indraznesc sa am o parere contrara celei expuse de profesor sa ma duc a 2-a zi cu frica in san ca ma asculta ,m-am saturat de toate taxele de comitet de parinti si ce mai aveti voi , INVATAMANTUL ESTE GRATUIT ! M-am saturat de doamnele de la poarta care se comporta jalnic cu noi ! Pacat ! Acest liceu mai are si valori ! Nu o sa mentionez aici toti profesori ,dar elevii ii cunsoc deja pe cei indragiti !

cineva dintr-a 11-a

09.05.2018 19:24
Credeti-ma ca toate lucrurile astea au fost programate de conducere ( care a interzis sub orice forma inclusiv elevilor de 18 ani sa paraseasca curtea scolii) sa stam toti in careu ca sa ne putem fali prin articole pe internet cat de grozava e CNAM si cat de implicata e CNAM :)). NU SE VEDE SI IN FILMARE CUM STAM EFECTIV OBOSITI , EPUIZATI PSIHIC ACOLO ? NI S-A IMPUS , AM FOST AMENINTATI CU ASCULTATUL LA CLASA DE X SI Y ,CA SA CE ? SA ARATE BINE LICEUL ? TOATE astea sunt de fatada , pentru ca directoarea si directorul adjunct stiu mereu cand se iveste o oportunitate buna de a chema presa si de a ne falii , pozam in roz dupa care totul revine la realitatea sumbra !

Elev

09.05.2018 19:34

Daca faci ceva inofensiv,are ura pe tine toata viata

Elev

09.05.2018 19:35

,,De aia veniti la scoala....trebuie sa fiti curiosi "
Mie mi s-a zis ca curiozitatea strica la sanatate

Juju

09.05.2018 19:37

E vedeta noastra

Alt elev CNAM

09.05.2018 19:38

Deși majoritatea profesorilor din liceu sunt demni de respectul și aprecierea noastră, există și astfel de persoanaje cărora suntem obligați să ne adresăm cu "Doamna profesoară/ Domnule profesor", chiar dacă nu învățăm nimic de la ei. S-a menționat în repetate rânduri imposibilitatea protagonistei acestui articol de a preda în lipsa manualului, dar nu contează, asta ar trebui spus de fiecare persoană în parte, deoarece nu te poți numi profesor doar dacă ai studiile necesare, dar habar nu ai cum să le aplici sau cum să comunici cu elevii, pe care susții că îi pregătești pentru a deveni oameni de succes și că ar trebui să îți mulțumească în special, atunci cănd vor ajunge sus. Cât despre atât de bine cunoscutele "critici constructive" specifice dânsei, pe care le auzim în fiecare oră, evident, în momentele în care nu vom mai deveni oameni de succes, ci doar cei care "sting lumina în urma celor care pleacă", nu are nicio relevanță dacă suntem din zona urbană sau rurală, toți suntem văzuți la fel de incapabili, inculți. Personal, nici nu aș fi atât de controversat în cazul în care stilul acesteia ar da și roade, dar având în vedere nu doar faptul că majoritatea elevilor știu geografie exclusiv din propria lor cultură generală, de care nu duc lipsă, absolut toți elevii dânsei afișează o grimasă plină de dispreț înainte de ora de geografie.

Elev

09.05.2018 19:39

Ceea ce e grav e faptul ca nu poti spune ceea ce nu e in regula fara a fi afectat, pentru ca acesti profesori care ar fi trebuit sa fie in pensie de ceva timp sunt persoane cu putere. Isi permit sa ne jigneasca atunci cand gresim la tabla(din stres, din frica, pentru ca stii ca imediat o sa țipe la tine), sa ne spuna sa suntem incompetenti pentru ca nu tocim o definitie fara logica sau pentru ca avem o parere mai putin comunista. Pacat de alti profesori care sunt cu adevarat buni in ceea ce fac si a caror munca nu este promovata.

Josh

09.05.2018 19:41

Zici ca acest eveniment ,nu stiu cum sa ii spun...zici ca era un concurs cine scoate mai multi copii afara ii creste salariu

Adauga comentariu