O moarte stupidă oprește decența unui trai. Povestea bistrițeanului Dan Udrea ucis de un copac în Malta

Povestea lui Dan Udrea pare să fie una banală, dar e povestea fiecăruia dintre noi, o poveste de viață, de încercări și reușite, în care o moarte stupidă îți retează brusc gândul unui happy-end desprins din filmele americane. Dan nu a fost un erou pentru noi, rămâne însă un înger pentru o soție, doi băieței și părinții rămași cu ochii impăienjeniți de lacrimi.

Dan, ca orice tânăr normal la cap, și-a căutat un anume drum pe care să pășească, închipuindu-și mai multe benzi pe sens, căci avea o soție și își dorea copii. Bistrița în special, România în general, nu-i prea acorda mari speranțe, deși a încercat tot timpul să-și croiască soarta acasă, lângă părinți.

Și-a făcut o firmă în domeniul IT, calculatoarele fiind clar un domeniu de viitor, însă ritmul dezvoltărilor pe acest segment de piață l-a determinat să renunțe. A repara efectiv un calculator nu mai avea deschidere către clienți, aceștia preferând produse noi și din ce în ce mai competitive.

A urmat linia unui alt domeniu, cel agricol, cultivând ciuperci de seră. Nu puține au fost cărțile și informațiile din spațiul virtual la care Dan și-a făcut aplecat interesul, dorind să cunoască cât mai multe din acest domeniu. Între timp lucra ca șofer. Nopatea. Făcea curse regulate pentru o firmă de curierat.

Privit din exterior, Dan Udrea părea un ahtiat după bani. Se rupea muncind noaptea, iar ziua se ocupa de ciupercărie. Banii nu erau mulți, dar ideile lui despre o afacere stabilă și prosperă te făceau să crezi asta. Nici „de-acasă” nu stătea rău, dar nici „boieri” nu puteau fi considerați Sandu și Pușa Udrea, părinții bistrițeanului. Aceștia făcuseră parte dintr-o intreprindere locală de succes, Iproeb, de unde au reușit prin agoniseala de o viață să-și încropească un mic cămin călduț pentru ei și cei doi copii, Cristina și Dan.

Gândurile căutării traiului mai bun peste hotare au existat în mintea celor doi frați de mult timp. Cristina a reușit prima, sora bistrițeanului fiind acum stabilită în Statele Unite, după ce, o perioadă, se aciuise prin Malta. Cristina își lăsase loc de „bună ziua” pe insula din Mediterană, astfel că, la un moment, aceasta îi propune lui Dan să încerce acolo.

Dan era proaspăt căsătorit cu Irina și încercau amândoi să-și găsească locul, deoarece o barză le dădea târcoale. Urmau să-l aibă pe Edi. Este momentul în care Dan se hotărăște să plece în Malta. Cu traista-n băț și gândul la Irina și Edi, Dan începe povestea din Malta, care devine o realitate pornită dintr-un vis.

Nu după mult timp, Dan reușește și o duce pe Irina lângă el. După mai mult încercări, se ivește și șansa Irinei. Cei doi soți se decit să-și aducă și copilul care rămăsese cu bunicii. Aici intervine și rolul celor două bunici, mama Irinei și mama lui Dan, care pleacă în Malta cu schimbul. Mai mult decât atât, Pușa Udrea făcea naveta între Bistrița, Malta și Statele Unite, acolo unde mai stătea și cu ceilalți doi nepoți, fiii Cristinei.

Celor doi bistrițeni începuse să le meargă bine, să-și găsească stabilitatea mult visată și să-și întregească căminul cu încă un băiețel, Olivier. În același timp, Dan căuta vorbitori de limba engleză pentru job-uri în Malta, cu el, în curierat. Se întâmpla în august, anul trecut.

De atunci, familia Udrea din Malta se înscria pe un curs lin al vieții, toate căutările și țintele propuse de cei doi bistrițeni fiind atinse: stabilitate, siguranță, liniște! În ultima vizită făcută de Dan Udrea acasă, de sărbători, acesta spunea că „acum sunt liniștit! Am familia lângă mine și suntem ok!”.

Dan era un iubitor de motoare. Dacă cineva audea că Dan Udrea a murit călare pe motor, probabil că era mai puțin șocant, deși nu era un adept al vitezei. Îi plăcea pur și simplu senzația! Dar când s-a aflat că un copac rupt de o furtună a căzut pe mașina în care se afla Dan și Irina, după ce aceștia își lăsaseră copii la bunici, iar Dan a avut parte de o moarte stupidă, a fost un șoc total!

Presa insulară a anunțat tragedia, veste răspândindu-se foarte repede. Un român a murit într-un accident stupid, cauzat de o furtună năpraznică. Într-un târziu s-a aflat că acel român era chiar bistrițeanul Dan Udrea, soția Irina fiind internată de urgență într-un spital din apropiere, conform comunicatelor venite din partea Ministerului Afacerilor Externe:

Persoana rănită a fost transportată la o unitate medicală din zonă, starea de sănătate a acesteia fiind stabilă. Reprezentanţii oficiului consular au luat legătura, în regim de urgenţă, cu cetăţeanul român spitalizat. Acesta a precizat faptul că starea sa de sănătate este stabilă şi că membrii de familie au fost informaţi cu privire la acest incident. Consulatul României la Catania monitorizează cu prioritate situaţia, este în contact atât cu autorităţile locale, cât şi cu cetăţeanul român şi va oferi întreaga asistenţă consulară necesară, inclusiv pentru îndeplinirea formalităţilor legate de repatrierea trupului neînsufleţit al persoanei decedate”.

Comunitatea malteză șocată de acest eveniment, în special cei care l-au cunoscut și au lucrat cu Dan, s-au constituit într-un grup care doresc să ajute îndurerata familie să-și repatrieze fiul decedat. Mihai Leonti, un alt roman stabilit în Malta, spune în grupul „Comunitatea de români în Malta” următoarele:

„Dan Udrea s-a stins din viata.
Un exemplu de om, tata a doi copii, casatorit cu Irina, un Roman ce traia in Malta de 7 ani de zile cu familia si mama lui.
Am vorbit de cateva minute cu sotia lui la telefon pentru a ma asigura personal daca solicita ajutor din partea celor ce vor sa aline cu un mic gest imensa durere prin care trece toata familia. Cu vocea tremuranda si un plans ce nu il pot descrie, Irina a spus "orice ajutor este bine venit" iar apoi nu a mai putut vorbi pt cateva secunde. Este cumplit!”.

Un alt grup de susținere prin donare de fonduri a fost constituit chiar de cumnatul lui Dan, Sergiy Zarubin, pe un site de  specialitate gofoundme.com.

Irina Udrea își mângăie cei doi băieței rămași fără tată atât de timpuriu. Aceasta a postat un mesaj de adio lui Dan, printre lacrimi:

Atât mi-a rămas…nişte amintiri frumoase şi copilaşii noştri minunaţi. Te vom păstra în inimile noastre pentru totdeauna. Te iubesc mult, te voi iubi mereu!”.

 

Nefericitul eveniment a avut loc în dimineața de sâmbătă, 10 februarie. Dan împlinise 38 de ani în ianurie. Au rămas în urma lui soția Irina în vârstă de 32 de ani și copiii Edi de aproape 3 ani și Olivier de numai 6 luni.

Comentarii

Paul Sangeorzan

12.02.2018 21:21

Domnule Farcasiu, va felicit si va multumesc nespus pentru acest omagiu adus unui om minunat. Ma numesc Sangeorzan Paul si am avut marea onoare a fi nasul de căsătorie a celui mai bun prieten al meu si a alesei lui. Acest om a fost pentru mine mai mult decat un prieten de o viata, știindu-ne de peste 20 de ani, mia fost ca un adevărat frate fiind gata sa ajute si sa fie aproate de cei care aveau nevoie de sfatul si ajutorul lui in orice ceas din zi si noapte.
Copile(Dane) acolo unde ești tu acuma sa sti ca nu te vom uita niciodată si te vom pastra in suflete pana când Soarta ne va da intalnire la ea in grădina.Apropo de Soarta...Dane sa o certi in stilul tau caracteristic si sa ii spui ca a facut o mare greseala luându-te pe tine dintre noi.
Iti multumesc ca ne-ai permis sa fim parte din viata ta.
Odihnește-te in Pace prieten bun.

Adauga comentariu