Numire de taină, cu citație la DNA: APIA BN are un nou director executiv, uns pe șustache la adăpostul pandemiei! Duhnește și a incompatibilitate, poate miroase și ANI ceva...

Potlogăriile liberale continuă la adăpostul pandemiei, perioadă mai mult decât propice pentru mici schimbări în locuri esențiale, căci atenția este captată de „vedeta” SARS-COV-2, iar mânăriile din mirifica lume a instituțiilor publice rămân astfel mascate. Este și cazul fotolului suprem din APIA BN, unul aproape lăsat moștenire, dacă nu am cunoaște persoanjele...

Emil Scurtu, unul dintre cei mai longevivi șefi de instituții bistrițene, ar fi trebuit să iasă la pensie în primăvara acestui an, însă acesta a primit o derogare de ședere pentru încă un an. La sânul lui și-a încălzit un mic șarpe, care atunci când a considerat de cuviință, a mușcat din plin.

Deși mandatul lui Scurtu mai era în vigoare până prin februarie, acesta se trezește pus pe liber, iar locul său este preluat de îndată. Beneficiarul este unul din șefii unui serviciu, respectiv șeful serviciului autorizare plăți, Daniela Mirela Avram, membră PNL cu zero realizări politice (cu excepția unor fotografii făcute cu diverse ocazii).

Conform surselor noastre, dincolo de poveștile desprinse parcă din „1001 de nopți”, povești fără un caracter profesional pe care noi nu le luăm în seamă, ambiția doamnei care poza în femme fatale ducea către vârful ierarhiei încă de ceva timp. Cum Scurtu era bine înfipt în fotoliul de director executiv, trecut prin războaie politice la fiecare schimbare a polilor puterii, singura strategie părea a fi cea a expectativei ieșirii la pensie, însă cu puțin lipici amplasat machiavelic, prin locurile esențiale.

După cum spuneam, poveștile de altă natură decât cele profesionale nu ne interesează, însă asta nu înseamnă că nu există. Cum-necum, șefa serviciului autorizare plăți s-a „lipit” de sufletul viitorului pensionar, astfel că, după cum spun gurile rele și spurcate, acesta a pus boticul și și-a cerut prelungirea cu încă un an. De fapt, aceleași guri pestrițe spun că doamna cu pricina nu avea „valurile” făcute la momentul pensionării și risca să piardă numirea. Între timp s-a rezolvat, iar inocentul pensionar a fost ejectat înainte de consumarea anului de prelungire. Bine, nu îl plângem, să ne înțelegem!

Dincolo de răutăcisme sau bârfe, noul director executiv al APIA BN este Daniela Avram, iar asta ne confirmă site-ul instituției, nu vreo informare în acest sens, nu vreun comunicat.

Să fim serioși, nu este nici prima și nici ultima numire politică, oricine ar fi la butoane, galbeni, albaștri sau roșii. Însă să-ți începi un mandat de director executiv, fie el interimar, cu drumuri pe la DNA, asta cam atrage atenția.

Conform surselor noastre, Daniela Avram are deschis un dosar penal pentru „Infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene” (Art.18 Legea 78/2000). Aceasta ar fi autorizat la plată în calitate de șef serviciu un dosar care prezenta acte false, inexacte, ireale. Mai mult, a făcut presiuni, amenințări și șantaj pentru a fi dat în plată acest dosar.

(sursa foto: timponline.ro)

În fapt, doamna Daniela Avram a făcut lobby pentru unii fermieri, amici de-ai dânsei sau clientelă politică, pentru a se încasa sume ce depășeau 4 miliarde de lei vechi anual, iar funcționarii care nu se pliau pe interesele ei erau hărțuiți moral, ceea ce înseamnă infracțiune (Legea 160 din august 2020).

Șefa serviciului la acea vreme, încerca să intimideze funcționarii din subordine, cei care nu-și dădeau semnătura dacă un dosar de dat în plată nu era confrom, prin discuții în care se inserau inclusiv amenințări:

„Tu nu vrei să-ți faci viața ușoară? În loc să-ți vezi de viață, de serviciu, de familie și de copii, să fii fericită... Ți s-o pus pata pe ăla (n.r. – fermierul care cerea plata) și te legi de niște... că n-o avut de lucru și ăla... Nu pot să-mi dau sama ce... ăsta ni... Îți garantez că 99% dintre dosare au câte o problemă! Merită stresul și nebunia? Cum am plătit 328 de fermieri, dacă plătim 329... nu-i dăm nici de la mine și nici de la tine... Eu nu te înțeleg, de ce nu vrei să-ți faci viața ușoară? (...) Dacă ai ceva, fă-o cu cap! (...) Mă întreb, tu cum poți dormi pe chestia asta? Gândește-te că sunt alții cu probleme majore...”.

Acum, acest fost șef serviciu care consideră că 99% din dosarele pe care serviciul ei le trimite către plătă, (Atenție! Vorbim de fonduri europene!) au „câte o problemă”, a ajuns directorul executiv al instituției cu cele mai multe plăți din fonduri europene făcute direct către beneficiari, aici fiind vorba de fermieri.

Mai mult decât atât, o dâră slinoasă de incompatibilitate se lasă în urma fiecărui pas făcut de noul „comandor al fondurilor europene” de la APIA BN, căci, nu-i așa, „viața ușoară” se face și cu câteva mici sacrificii...

Doamna Daniela Avram, conform declarației de avere, este divorțată, căci apare o pensie de întreținere venită din partea lui Avram Octavian Teodor. Nimic de comentat, căci viața privată nu ne interesează, cel puțin până la confluența... intereselor.

Cei doi soți s-au despărțit, treaba lor! Că locuiesc încă împreună, la fel, tot treaba lor este. Însă ceva ne-a atras atenția în mod deosebit, ceva... profesional! Domnul Avram este administrator și reprezentant al firmei de topografie TOPTEN INFO CONSULT SRL, firmă care câștigă bani mai mult decât frumoși din relația cu statul, în special din zona APIA, căci măsurătorile făcute de topografii firmei sunt strâns legate de obiectul de activitate al APIA.

Putem spune că e o coincidență, că majoritatea firmelor de pe acest palier execută astfel de lucrări, că soții sunt divorțați și s-a rupt lanțul de iubire și implicit cel de legătură într-ale incompatibilității și influenței. Asta așa este, teroetic, însă poveștile de adormit părinți creduli sunt trecute pe on-line, ca toată educația și învățământul, acolo unde, pe profilul de facebook al actualei doamne director executiv APIA BN găsim astea:

Doamna Avram distribuie de cu zor anunțuri ale firmei soțului divorțat, dar asta nu înseamnă neapărat că are vreo legătură cu obiectul de activitate al firmei, așa-i?! Nici cu contractele care pot face „viața ușoară” multora, căci nu-i așa, doar „nu se dau acei bani de la mine sau de la tine”! Așa că, Daniela Avram a ales să facă totul „cu cap”, de la plata unor dosare cu probleme până la cocoțarea în vârful piramidei județene APIA, via topografie cu ale ei relații încheiate și nicicând uitate.

 

 

N.B.: fotografiile care reprezinta printscreenuri ale aplicatiei Harta Banilor Publici sunt ale organizatiei Initiativa Romania. Initiativa Romania a lucrat in mod voluntar si gratis timp de multi ani la aceasta aplicatie

Comentarii

Cititor

10.11.2020 18:08

Oare cum poate un om de asemenea ținută morală sa conduca frâiele unei instituții de altfel asa de importanta cum este apia ? Sa intelegem ca doar anumiți fermieri iau subventii? Adica doar cei care au pile, chiar dacă n au acte? Nu se sesizează ministerul ? Jenant, rusine oamenilor care o susțin pe aceasta duduie.

Cetateanul

10.11.2020 18:14

Doamna aceasta, de cine e susținută? Cum poti faci asemenea matrapazlîcuri si sa fii încă director? Intreb: trebuie să fii prost, corupt ca sa ajungi director la stat ? Rusineeee. Am crezut ca am scapat de ciuma rosie si v a fi mai bine. Dar vad ca este aceeasi marie cu o alta palarie.

Neamțul

11.11.2020 10:29

Această cucoană nu are nimic in comun cu APIA,a ajuns intr-un scaun trecând prin patul mai multor domni din sfera politică bistrițeană . Această curtezană in urma serviciilor prestate in pat ,a inaintat in ierarhie ajungând până la urmă acolo unde și-a propus,adică in scaunul de director executiv al APIA Bistrița-Năsăud. Și uite așa sunt conduse multe instituții de niște incapabili,hoți și parveniți.

Lar Isabella Sonia

11.11.2020 13:00

Oare inainte sa sustina o persoana pentru o functie de conducere nu se intereseaza nimeni de profesionalismul si moralitatea acesteia? Toate numirile in functii se fac doar pe criteriul ca sunt intr-un partid, si asa, PNL nu a gasit persoana mai capabila decat aceasta doamna intre membri sai? Pacat ca cei cu putere de decizie intr-o situatie ca asta se compromit cu astfel de personaje, de fapt, probabil ca asa sunt si ei, pe considerentul ca tot ce seamana se aduna promovez pe cineva care este ca mine! De ce ne mai intrebam oare ca tineri capabili pleaca din tara, deoarece aici nu au nici o sansa de camarila de partid, nu au incredere in institutiile statului care se pare ca deservesc oameni mici cu ambitii mari. Mare pacat mai ales ca e o instituie care ajuta oameni simpli, pe bietii tarani care-si rup mainile pe ogorul tarii.

Bianca

11.11.2020 13:14

Asa se intampla la noi, criterii de performanta precum profesionalismul, responsabilitatea, conduita civica si morala nu mai sunt luate in seama, ceea ce conteaza este daca sunt sau nu sunt membru sau daca am cotizat sau nu la partid. Cu toate ca, si in partide, daca se vrea acest lucru se pot promova oameni de calitate care au dat dovada ca au performat anterior in domeniile care activeaza. Daca si oamenii politici mai mari sau mai mici ar intelege acest lucru cu siguranta prezenta la vot ar fi mai mare si increderea in clasa politica ar fi alta.

functionar public

11.11.2020 20:38

Asta cu divortul e doar de forma, s-au mai vazut cazuri la Judecatoarie sau Tribunal daca nu ma insel. Functionarii publici au obligatia sa depuna anual declaratia de avere si interese, declaratii unde trebuie trecute eventualele contracte cu statul pe care le au membrii familiei sau rudele de gradul I. Vorba jurnalistului, doamna a ales sa faca lucrurile "cu cap", de parca ar avea de ascuns ceva, probabil de ANI, care face evaluarea conflictelor de interese si incompatibilitatilor si evaluarea averii functionarilor publici. O practica murdara, folosita insa si de altii, din aceasi categorie, oameni necinstiti care vor sa eludeze legea, prin asta batandu-si joc de noi ceilalti, cei onesti. Pacat ca se promoveaza asemenea "valori", ar trebui sa sanctionam aceste derapaje si pe cei care le sustin.

Elena Ghioc

22.11.2020 19:33

Buna ziua, Va rog sa mentionati ca fotografiile care reprezinta printscreenuri ale aplicatiei Harta Banilor Publici sunt ale organizatiei Initiativa Romania. Initiativa Romania a lucrat in mod voluntar si gratis timp de multi ani la aceasta aplicatie, merita sa mentionati macar sursa. Multumesc. 

Adauga comentariu