Nu și-au putut vedea de drumul lor și au vandalizat Via Transilvanica: una din cele 135 de borne kilometrice a fost zdrobită

Multe drumuri din antichitate și până în zilele noastre, trecând prin perioada „de aur” a evului mediu, au fost vandalizate de hoardele de barbari puși pe distrugere și căpătuială. Multe dintre edificiile apărute în calea lor au fost distruse doar din „plăcerea” de a vedea praf și pulbere munca celor ce le-au făurit.

Același lucru s-a întâmplat în anno domini 2018 pe cel mai proaspăt drum simbolic creat, un drum menit să unească oameni, simțuri, idei sau spirite. Via Transilvanica, un drum ce leagă Bucovina de Dunăre, se află la începuturile sale din punctul de vedere al marcajelor, căci nu este vorba de un drum asfaltat sau proaspăt pietruit, ci un drum care are doar menirea de a ne îndruma către confrați, arătându-ne direcția și locația din și în locul în care ne aflăm la un moment dat.

Una dintre cele 135 de borne ce străjuiesc acest drum precum niște soldați perfecț cizelați a fost distrusă de barbarimea unora care s-au împiedicat în calea lor pierdută tocmai de acel simbol de 237 kilograme la care au muncit cu foarte mare grijă și dăruire multe mâini.

Am simţit că aceşti soldaţi ar avea nevoie de o personalitate proprie, aşa că am colaborat cu Universitatea de Arte din Iaşi într-un proiect de sculptură. Astfel, timp de 10 zile, 12 sculptori au lucrat intens pentru a crea lucrări de artă unice, în speranţa că vor dăinui peste ani pe feţele bornelor, mai ceva ca în muzee. Vopsite şi curăţate, le-am trimis în comunităţile din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a putea fi montate în locurile deja stabilite” – se arată într-o postare a celor de la Tășuleasa – părinții Via Transilvanica.

La hotarul dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş s-a instalat ultima borna a porţiunii de traseu de 133 de kilometri ce se va da în funcţiune în data de 29 septembrie. Drumul își continuă mersul românesc şi va fi dus până la bun sfârşit...

 

LATER UPDATE din partea Sociației Tășuleasa:

Revenim cu informaţii despre ceea ce s-a întâmplat cu borna numărul 133. Încă o dată, comunitatea ne-a demonstrat că se poate mobiliza într-un timp foarte scurt, chiar şi într-un astfel de moment care necesita elucidarea unui mister. Din mărturiile a doi copilaşi, o vacă şi un taur ar fi mutat borna din locul ei când cimentul era încă proaspăt. Am primit asigurarea autorităţilor că borna va fi repusă în picioară în cel mai scurt timp.

It is all about love, people!

P.S: Nature is a language - can't you read?

Adauga comentariu