Nu mai sunt locuri disponibile pentru vaccinare în Bistrița-Năsăud, cel puțin până la data de 7 februarie. Ce se va întâmpla după această dată?

În județul Bistrița-Năsăud, la această dată, există trei centre de vaccinare destinate etapei a II-a de vaccinare a populației, două fiind plasate în Policlinică, iar cel de-al treilea la un operator privat din municipiu, respectiv Sanovil.

Chiar dacă aceste centre se ocupă exclusiv de vaccinarea persoanelor aflate în etapa a doua națională, vaccinarea persoanelor încadrate în prima etapă (personal medical și adiacent) continuă cel puțin până la 1 februarie în cadrul Spitalului Județean de Urgență, iar din data de 21 ianuarie va începe rapelul pentru această categorie de personal. Tot pentru această categorie de personal încadrat în prima etapă de vaccinare națională mai există alte două centre de vaccinare în cadrul spitalelor orășenești din Năsăud și Beclean.

Trebuie precizat faptul că, pentru județul Bistrița-Năsăud, au fost aprobate un număr de 180 de doze zilnic, destinate vaccinărilor noi (fără a se lua în calcul rapelurile, acestea fiind deja asigurate). Atât directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, cât și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, consideră că acest număr de doze alocate județului nostru este unul mic.

Gabriel Lazany, managerul SJUB, consideră că Bistrița-Năsăud ar trebui să beneficieze de cel puțin 280 de doze zilnic, fiind vorba de un raport dintre numărul de doze distribuite la nivel național și populația județului. Anca Andrițoiu, directorul DSP BN, susține că inițial județul a avut repartizate un număr de doar 60 de doze zilnic, însă la instențele insituției pe care o conduce au fost aprobate, într-un final, cele 180 de doze.

„În acest moment sunt ocupate toate locurile pe care noi avem voie să le ocupăm, adică 180 de vaccinări zilnic, reprezentând trei fluxuri (n.r. – un flux înseamnă 60 de persoane/zi), până la data de 7 februarie inclusiv. Din data de 8 începe rapelul. Din data de 8 februarie încercăm să deschidem alte trei fluxuri, cele existente fiind ocupate cu rapelul. Trebuie să vedem însă cine este pregătit pentru asta, căci nu s-au format echipe medicale, în special în zona Năsăudului”, a declarat pentru stiridebistrita.ro dr. Anca Andrițoiu.

Persoanele aflate în definiția etapei a II-a de vaccinare din județul Bistrița-Năsăud au reușit să se programeze în număr destul de mare pentru inocularea vaccinului anti-covid, fapt care a dus la ocuparea tuturor pozițiilor disponibile.

DSP lucrează la deschiderea a încă trei fluxuri, deși inițial Prefectura Bistrița-Năsăud anunța că sunt deja pregătite cel puțin 11 fluxuri de vaccinare pe întreg teritoriul județului. Inclusiv municipalitatea vrea să deschidă un astfel de flux, însă demersurile sunt abia la început.

„Primăria Bistrița va pune la dispoziție un centru de vaccinare, la sediul SVSU, acolo suntem pe punctul de a finaliza partea de dotări, s-a intervenit la spațiu, s-au făcut reparații, s-a igienizat. În curând, iar aici vorbim de câteva zile, acest spațiu va fi pus la dispoziție pentru ca bistrițenii să vină să se vaccineze”, a precizat Ioan Turc, primarul municipiului.

Anca Andrițoiu este însă de altă părere:

„Ceea ce pregătește Primăria încă nu corespunde ca și organizare. Orice flux nou se face trebuie aprobat, sunt necesare avize de funcționare și trebuie introdus în lista centrelor de vaccinare. Deocamdată avem introduse în listă vreo șapte centre noi, dar nu am putut să le dăm drumul pentru că am avut această limită de 180 de doze per zi. Noi acum dorim să mergem în județ cu fluxurile de vaccinare”, a precizat Andrițoiu.

În acest moment, dacă numărul de doze alocat zilnic județului nostru va rămâne la 180, DSP va mai deschide alte trei fluxuri de vaccinare, operabile după data de 8 februarie, dată de la care se vor putea relua și programările. Cele trei fluxuri noi se vor regăsi și în județ, unul la Năsăud, unul pe Valea Bârgăului, iar al treilea în cadrul Policlinicii din Bistrița, acesta fiind al treilea flux din această locație.

 

 

 

Comentarii

Cititor

24.01.2021 11:52

SUNTEM CURIOSI, CEI CARE DEJA NE-AM INSCRIS PE SITE-UL DE PROGRANARE, CU cnp, ADRESA SI NR. DE TELEFON, DACA VOM FI SUNETI DE CINEVA SA NE SPUNA CAND SA ( MAI ) MERGEM LA VACCINARE ...

Adauga comentariu