Nu ești din Bistrița dacă nu l-ai cunoscut pe... Costan. Celebrul cerșetor s-a stins din viață!

Bistrița a avut și încă mai are legendele ei urbane. Cerșetorii au fost întotdeauna în mijlocul populației, căci asta le e soarta. Unul dintre aceștia s-a stins în mizerie, așa cum a și trăit...

Bălălău a fost un personaj al urbei noastre considerat ca o mare capacitate. Se spunea despre el că nu a avut rivali la șah în oraș. Olga, de asemenea, că și-ar fi ratat o carieră la Operă, ajungând să cânte pe străzi. Așa și Costan a devenit un personaj al orașului, unul din grupurile de facebook având un intro legat de acesta: Ești din Bistrița dacă... îl cunoști pe Costan.

Pe numele lui real Constantin Lazăr, Costan a fost protagonistul multor povești legate de câștigurile obținute din cerșetorie, de multe ori având și replici de-a dreptul haiose: „vai de capu tău, ești mai rău ca mine!”. Cerșea un leu sau o țigară, iar dacă intrai în vorbă cu el, se ținea scai de tine. Dacă îl supărai te injura de nu știai cum să scapi de gura lui. Avea și memorie bună, dacă l-ai ajutat, te ținea mine și te saluta de câte ori te vedea și nu se supăra dacă nu mai aveai să-i mai dai, apoi, câte ceva.

Costan era un personaj cunoscut și în Centrul de Noapte, acesta fiind dus de mai multe ori acolo, refuzând șederea în centru. Era și pretențios, refuzând pâinea cu pateu, solicitând covrigi de la Gigi, conform bistriteanul.ro. Spunea că-i mai bine la cerșit, poate bea, poate fuma și face și bani. Nu era violent, dar mai fugea din când în când după țâncii ce îl miștocăreau pe Pietonal.

Așa cum spunea un coleg de breaslă pe facebook, de la care am aflat vestea... „Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească-n pace și pe el, că până la urmă era unul de-al nostru, doar cu mai puțin noroc în viață!”.

 

foto credit: Adrian Linca, cu precizarea că... s-a străduit să-i găsească o poză mai frumușică, de când era mai tinerel, dar asta e maxim ce-a găsit.

Adauga comentariu