Nu e lucru ca… odihna! Aproape un milion de lei ne costă lunar șomerii înregistrați în Bistrița-Năsăud

Cu toate că șomajul nu pare o problemă majoră pentru Bistrița-Năsăud, totuși sunt 2.123 de oameni înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Aceștia primesc de la bugetul de stat, lunar, 930 de mii de lei.

Să nu uităm însă că peste 2.500 de bistrițeni primesc ajutor social, iar aproximativ 7 milioane de lei intră în buzunarele celor nu pot sau nu vor să muncească.

Statul român derulează mai multe programe prin care se încearcă integrarea pe piața muncii a tinerilor cu vârste sub 25 de ani. Puțini antrepenori bistrițeni știu că angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la  cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie (12 luni, 24 luni, 36 de luni, în funcţie de nivelul de calificare al programului de ucenicie), de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună.

 În plus, angajatorul care încheie un contract de stagiu, în condiţiile legii, beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu (6 luni), de o sumă în cuantum de 1.350 lei/lună. Așa cum am mai precizat, doar sudorii și lăcătușii au oportunități reale de angajare, dacă studiem statisticile A.J.O.F.M. Restul posturilor vacante sunt pentru cei cu studii superioare și muncitorii necalificați.Cât despre ucenici, angajatorii din Bistrița-Năsăud aveau, în 2017,  64 de posturi vacante. Deci, problema specializărilor care să corespundă pieței muncii din Bistrița-Năsăud este oarecum o… problemă.

Comentarii

sabina

08.03.2018 12:01

1. acesti someri sunt persoane care se afla intre servicii, este un ajutor din partea statului pana isi gasesc un loc de munca. Ei au cotizat la randul lor pentru a fi asigurati in caz de pierdere a locului de munca.Valoarea somajului este in medie 400 lei deci nu cred ca este vreo afacere sa stai in somaj, iar perioada de acordare este maxim 12 luni, si nu stiu zau cati se descurca cu banii astia 12 luni de zile.2.somerii devin someri fiindca sunt disponibilizati de catre angajatori din varii motive.Putem sa ii obligam pe angajatori sa isi pastreze angajatii pe viata? nu! nu putem!3.Comparatia asigurarii de somaj cu ajutoarele sociale date degeaba este cam exagerata. Unii oameni chiar lucreaza ani de zile, si uneori au nevoie de ajutor pana isi gasesc alte servicii!!!

Adauga comentariu