NO, HAI LA VOT: Europarlamentare 2019 și Referendum! Ce trebuie să știți când intrați în secția de votare și ce trebuie să faceți acolo

În Bistrița-Năsăud votează azi peste 262.000 de persoane, iar în municipiul Bistrița sunt înregistrați 77.297 cetățeni cu drept de vot. Nu sunt anunțate averizări de vreme rea, toate cele 313 secții de votare din județ sunt pregătite, iar cele 288.415 buletine de vot pentru Parlamentul European, 288.415 bucăți buletine de vot nr.1 pentru Referendum şi 288.415 bucăţi buletine de vot nr. 2 Referendum au fost împărțite pe secții.

Tot ce trebuie să faceți este să vă prezentați la secția de vot de care a aparțineți, sau în oricare altă secție de pe teritoriul României, dacă nu sunteți în localitatea de domiciliu. Binenînțeles, este nevoie de buletin sau carte de identitate. Pentru cei care, din anumite motive nu au acest act, birourile de Evidența Populației sunt deschise și sunt la dispoziția celor care au nevoie.

La intrarea în secția de votare prezentați actul de identitate persoanei care care se ocupă de verificarea on-line a acestuia. Aceeași persoană, care în mod normal este amplasată prima de la intrare, va comunica colegilor din secție poziția dumneavoatră pe listele permanente.

Faceți câțiva pași către locul indicat. Persoana responsabilă de dumneavoastră va verifica datele din actul de identitate cu cele înscrise pe lista permanentă. Apoi vă va întreba dacă doriți să votați pentru ambele scrutine, iar în acest caz veți semna de prezență pe două liste, una pentru alegerile europarlamentare și încă una pe listele dedicate referendumului pe justiție.

Persoana în cauză vă va înmâna buletinele de vot. ATENȚIE! În cazul în care doriți să votați pentru ambele scrutine, veți avea TREI buletine de vot: unul mai mare pentru alegerile europarlamentare și alte două mai mici pentru referendum. De ce două pentru referendum? Deoarece cele două întrebări ale scrutinului sunt evidențiate separat, pe câte un buletin de vot.

După ce aveți buletinul/buletinele de vot vă îndreptați către cabina de vot – locul unde dumneavoastră veți decide singur/singură unde și dacă puneți ștampila de vot – singura armă democratică! La ieșirea din cabina de vot vă așteaptă trei urne pentru cele trei buletine de vot. ATENȚIE! Fiecare buletin de vot trebuie introdus în urna dedicată: buletinul mare de vot pentru europarlamentare se va introduce în urna cu același nume, buletinul de vot pentru referendum nr.1 în urna lui, iar cel cu nr.2 în cea de-a treia urnă.

La ieșire nu uitați actul de identitate! Salutați frumos comisia și plecați unde doriți! Total timp – maxim 5 minute!

Sunt cinci minute pe care TREBUIE să le folosiți în această zi. Aveți timp până la ora 21:00, oră la care se închit toate secțiile de votare.

No, hai la vot!

Până la ora 7:55 în Bistrița-Năsăud au votat 2.423 persoane, ceea ce înseamnă o prezență la vot de 0,92%. Media națională la aceeași oră a fost de 1,21%, fiind prezenți la vot 222.784 de cetățeni.

Adauga comentariu