Nici funcționarii nu mai sunt ce-au fost: CIRC în Primăria Bistrița pe tema SALARIILOR! Ovidiu Crețu le-a scăzut angajaților „încadrarea”, iar aceștia îl dau în judecată

Aproape 800 de angajați ai Primăriei municipiului Bistrița vor suferi în 2019 de pe urma modificărilor salariale propuse de Ovidiu Crețu și votate în Consiliul Local de alința PSD-ALDE-UDMR. Este vorba de reducerea salalriului de încadrare, motivul expus de ordonatorul principal de credite fiind reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, colectarea de către municipalitate a acestor sume estimate pentru 2019 fiind inferioară anului trecut.

Pentru a nu „vicia” rezultatul net al veniturilor angajaților PMB, Ovidiu Crețu a introdus în calcul și „norma de hrană” care ar acoperi diferența dintre netul primit în 2018 și cel preconizat pentru 2019. Numai că această „mișcare” nu este pe placul sindicaliștilor din instituție, secretarul municpiului, Floarea Gaftone, considerând ilegal acest tertip de care s-a folosit primarul.

„Nu am primit niciun raport din care să reiasă de ce bugetul pe 2019 nu poate susține majorarea în conformitate cu Hotărârea de Guvern 927/2018. Indemnizația de hrană poate fi sub semnul întrebării întrucât acele tichete de masă au fost suspendate prin mai multe acte normative” – a comentat Gaftone.

La rândul ei, liderul de sindicat din Primărie, doamna Sabina Malaicu, spune că reducerea salariului de încadrare este ilegală și că va acționa în instanță municipalitatea, precizând și motivele:

„Prin Legea 153, salariile pentru anumite categorii de bugetari au fost stabilite prin coeficienți. Coeficienții rămân bătuți în cuie, la care se aplică mărirea de 2080 de lei. Noi, cei care suntem la mâna dumneavoastră, nu beneficiem de acea mărire de 2080 de lei și atunci vă întreb: nu se creează o discriminare? Adică indemizația dumneavoastră crește, salariile celorlalte categorii de bugetari cresc, iar salariile angajaților din instituție scad? Vreau să vă spun că salariile de bază au scăzut, nu și venitul. Salariul este un drept de proprietate și este apărat de Constituție și de Codul Muncii. Dumneavoastră, cei care sunteți la această masă, sunteți și datorită nouă, așa că vă rog să vă gândiți și la noi. Inflația a crescut, euro a crescut, oamenii au credite în bănci în euro, nu vor face față să își plătească creditele. Noi am renunțat și anul trecut la tichete de vacanță și la norma de hrană ca să se mențină coeficienții. Și noi vrem investiții în oraș, nu înseamnă ca toți banii să ne intre nouă în salarii, dar vă rog să vă gândiți că salariul a scăzut, iar oamenii nu vor face față” – a precizat liderul de sindicat din PMB, Sabina Malaicu.

Toate aceste schimburi de replici au fost făcute în ședinața extraordinară a Consiliului Local din data de 28 ianuarie, prima din acest an, fără a se ține seama de cel mai important element la care s-au raportat multe dintre discuții: bugetul de venituri și cheltuieli! Acesta este încă necunoscut, astfel că nu înțelegem la ce s-a raportat municicpalitatea prin gura primarului atunci când a spus că bugetul nu va suporta menținerea salariilor de încadrare.

Pe de altă parte, în ultima zi a lunii este programată ședința oridară a CL, ședință în care sunt puse pe ordinea de zi mai multe proiecte referitoare la unele investiții, la fel, fără un buget aprobat.

Adauga comentariu