Nemulțumiri și probleme în Târgul de Crăciun al Bistriței: comercianții dezamăgiți și cu banii luați

La nici două zile de la inaugurarea cu fast a Târgului de Crăciun, cu Ovidiu Crețu în prim-plan, apar diverse nemulțumiri, marea lor majoritate venind din partea comercianților prezenți acolo, dar și din partea vizitatorilor.

Primul incident s-a semnalat chiar în momentul deschiderii oficioase a Târgului când un defect la un panou electric a creat panică. Este vorba de una din căsuțele puse la dispoziția comercianților de primărie, unde a luat foc panoul electric. S-a acționat rapid cu stingătoare venite din partea vecinilor și a persoanelor aflate în preajmă, focul fiind stins fără prea multă gălăgie. Momentul a trecut neremarcat ca printr-o făcătură deoarece luminile s-au stins, publicul crezând că s-au oprit intenționat pentru a crea un efect mai pronunțat la aprinderea bradului și instalațiilor de iluminat specific de sărbători. Pe parcursul cuvântării primarului, stația și boxele fiind legate pe altă coloană electrică, s-a remediat defectul în stil clasic românesc, prind înnodarea firelor scurtcircuitate. După numărătoatea inversă și apăsarea butonului roșu, luminile s-au aprins peste tot, astfel că incidentul a trecut neremarcat.

Problemele legate de partea electrică, însă, nu s-au rezolvat. La doar două zile după primul incident, miercuri, 7 decembrie, în jurul orei 10:30, toate căsuțele rămân fără curent electric mai bine de patru ore. Comercianții au fost puși în situația de a nu putea deschide multe dintre căsuțe, încălzirea acestora depinzând de curentul electric, incluzând comercianții care servesc băuturi calde sau mâncăruri ce necesită exclusiv electricitate.  

O altă nemulțumire a comercianților este legată de orarul de funcționare pe timpul târgului impus de autoritațile locale. Astfel, târgoveților l-i se permite începerea activităților numai după ora 12, oră care nu convine în special artizanilor sau comercianților de produse non-alimentare. Aceștia susțin că în intervalul orar 10-12 este un flux mai mare de cumpărături de acest gen, iar ora de deschidere este intârziată, ei pierzând ore bune de vânzare. Pentru aceștia chiria este de 600 de lei pentru toată perioada târgului, bani care nu se știe dacă vor fi acoperiți de vânzări, având în vedere că unii sunt veniți din alte localități și au cheltuieli cu cazare, masă și transport.

Nici vizitatorii, puțini, câți sunt, nu au multe cuvinte de laudă asupra organizării târgului. Mulți consideră amplasarea căsuțelor lângă Biserica Evanghelică neinspirată, fiind un spațiu strâmt și înghesuit. Comparațiile cu alte târguri din țară sau străinătate se aud la tot pasul. Sibiul este dat exemplu cel mai des, fiind iscate discuții în condradictoriu. Toate acestea duc la un sentiment de dezamăgire, ambianța și spiritul sărbătorilor regăsindu-se puțin și vag, după pornirea luminițelor și play-back-ului colindelor de pe scena amplasată lângă brad ce răsună maxim o oră.

Adauga comentariu