NARCISA PESTRIȚĂ – o specie unicat în lume – regina ariilor protejate din Bistrița-Năsăud! Încrucișarea a fost reușită de specialiștii români de mediu

În ultima perioadă de timp se vorbește tot mai mult de ariile protejate. Și în Bistrița-Năsăud avem astfel de locații, de care suntem foarte mândri, atât de mândri încât avem tendița de a le lua acasă, pentru o protecție și mai bună!

Județul nostru are cu ce se lăuda când vine vorba de natură, mai ales de aia protejată: râpe cu păpuși, sărături, păduri, peșteri, lacuri, dar și multe poiene cu flori. Poiana cu narcise din Munții Rodnei, Poiana cu narcise de la Mogoșeni și Poiana cu narcisele pestrițe de la Orhei!

Da, exact cum ați citit: poiana cu narcise pestrițe de pe Șesul Orheiului! În cultura suburbană, în jargon, se vorbește de poiana cu lalele pestrițe, dar e numai o eroare populară permisă. De fapt, conform specialiștilor de mediu, în locația respectivă cresc narcise din specia lalelor (frittilaria meleagris), adică o narcisă pestriță.

Chiar dacă la fața locului, Șesul Orheiului, se poate observa cu ochiul liber, profan desigur, că florile respective sunt lalele, fie ele pestrițe, atât panoul de descriere al sitului, precum și documentele găsite în arhivele goagălului, ne spun cu totul altceva.

Este vorba de „aria portejată Poiana cu narcise de pe Șesul Văii Budacului” cod 2.210 (cf. Panoului de la fața locului), sau cod RONPA0227 (cf. Listei consolidate a ariilor naturale protejate din România).

Singurii care ne pot explica încrucișarea respectivă sunt specialiștii din Ministerul Mediului, secțiunea „încrucișări și încurcături” a Agenției Naționale pentru Mediu, pe care nu i-am putut contacta pentru detalii din cauze tehnice:

Adauga comentariu