Mult zgomot pentru nimic! Nu acel nimic, altul...

Mare zarvă în aceste zile la poalele penelor de păun, acolo unde se întâmplă un eveniment cotat la nivel de summit european, dar numai din punct de vedere al securității: o banală reuniune informală a familiei europene de mediu, adică o excursie tematică ornată cu danțuri tradiționale și pălincă autohtonă, toate sub o cupolă de sticlă mată de la defuncta Cristiro.

S-a făcut mare bla-bla legat de întâlnirea atașaților de mediu din UE de la Bistrița încă de la preluarea președinției rotative a Consiliului European de către mândra Românie. Pregătirile pentru acest eveniment chiar au și început atunci, totul să fie brici la momentul extraordinarei întâlniri.

Ajunși în momentul X, organizatorii trimit presei interesate de eveniment faptul că întâlnirea este trecută la capitolul secret, că nu avem voie să filmăm sau să fotografiem delegații, sau că programul reuniunii nu va fi public și nu!, nu e vorba de lipsă de transparență! Cu alte cuvinte, grad de securitate maxim, de parcă am fi avut în vizită pe Putin, Trump și Kim Jong-un. Deh, ce să-i faci, așa sunt protocoalele... de securitate.

Activiștii de mediu din județ, ecologiștii de partid, s-au inflamat și s-au apucat de declarații scrise, poate-poate citesc și delegații din UE durerile lor legate de criminalitatea ecologică din Bistrița-Năsăud! Frecție la trunchi de copac netăiat! N-am văzut nici măcar o urmă de „terorist eco” în fața Hotelului Metropolis, acolo unde a avut loc deschiderea jocurilor ecologie europene la Bistrița.

Măcar unul de sămânță, cu vreo pancartă pe care să o vadă atașații cu rang de diplomați! Să fi văzut atunci ce evacuare puneau la cale secret service-ul românesc... Alți activiști de mediu, care la rândul lor știau de această reuniune, Agent Green, aprigi luptători împotriva tăierilor masive de păduri, au găsit de cuviință să se răzbune pe o surată – Tășuleasa Social, pe simplul fapt că ușerii au fost cooptați în întâlnire și ei nu.

Până la urmă este un mare zgomot pentru absolut nimic, iar aici nu mă refer la acel nimic de la Suceava. Oaspeții europeni sunt plimbați în excursii prin județ și sunt tratați cum se cuvine, căci renume de găzdoi avem. Unele guri spun că o parte dintre acești diplomați europeni se află în Bistrița-Năsăud din perioada sărbătorilor pascale, să vază și ei tradițiile și locurile mirifice ale României.

Chiar și în timpul cuvântului de început au fost cooptați dansatori cu pene de păun și dansatoare cu poale înflorate, pentru a destinde atmosfera la început de reuniune. Bistrița-Năsăud are cu ce se lăuda: munți virgini, ape curate (apropos, de ce s-a anulat vizita la Colibița?!), aer pur, pălincă unicat în Europa, precum și alte atracții mai mult sau mai puțin culinare. Deh, ce să-i faci, așa sunt protocoalele... de tratație.

Până la urmă e un exercițiu de imagine benefic județului, căci acești atașați europeni (care nu cheltuie din banii lor nici o sutime din cât cheltuie un ansamblu străin prezent la Nunta Zamfirei) vor reveni pe plaiurile lui Dracula înzecit! Și uite-așa ne crește cota până dincolo de Besançon...

 

P.S.: Băi fraților europeni! Veniți înapoi la hotel, că v-ați uitat carnețelele pe care să vă notați problemele de mediu întâlnite la Romania...

Comentarii

ecologistul

02.05.2019 21:36

Si uite asa se pot prosti i atasatii si atasatele cu o gura de jinars si un darab de slana.Europa pune botul la mismasurile romanesti. 

Adauga comentariu