Minunata familie de pe I.P. Reteganu din Bistrița: opt suflete inocente își petrec sărbătorile în „căsuță” (VIDEO-REPORTAJ)

Crăciunul este, prin excelență, o sărbătoare de familie. Tot de Crăciun se fac o sumedenie de fapte bune, vizibile sau invizible. De cele mai multe ori privirile sunt îndreptate către cei năpăstuiți, iar mâna creștinească de ajutor se întinde.

Dincolo de acea mână se află momente de suspin și lacrimi de mulțumire, de multe ori ascunse. Zâmbetele timide maschează o fericire deloc modestă atunci când alții bat la ușa casei. O astfel de casă am vizitat noi, cei de la știridebistrița.ro, o casă caldă, primitoare, zâmbitoare, emoționantă...

Este vorba de casa de tip familial de pe strada Ion Pop Reteganu din Bistrița, o casă în care 12 suflete inocente s-au regăsit ca familie. Din fericire, conceptul de „casă de copii” a sucombat la Bistrița, iar aceste tipuri de case au răsărit ca toporașii primăvara.

Casa de tip familial din Bistrița a fost dată în folosință în luna iulie 2018. Hans Klemm, fostul ambasador al Statelor Unite, a participat la eveniment alături de reprezentanții DGASPC BN, precum și a proiectanților și executanților acestui proiect, Fundația Hope & Homes for Children (HHC).

În fapt, tot atunci au fost închise două foste case de copii, una de la Năsăud, iar cealaltă de la Bistrița, în locul acestora fiind date în folosință trei astfel de case de tip familial, două la Năsăud și, evident, cea de la Bistrița.

Când am ajuns noi la imobilul de pe Reteganu, cei 8 copii aflați în casă se pregăteau de împodobit unul dintre cei doi brazi pe care aceștia îi aveau. Unul era deja impodobit și ne-a întâmpinat în holul de la intrare.

Șapte fete și un ștrengar, educatoare, un paznic și o bucătărească. De fapt, familia de pe Ion Pop Reteganu. Primele momente au fost de tatonare, s-au schimbat priviri și cuvinte, unii mai curajoși s-au apropiat, alții încercau să fure priviri ascunși prin casă.

Ne-am împrietenit încet-încet, ajutați de mici cadori trimise de un anume bărbos. Câteva dintre fete trăgeu cu ochiul la conțint. Au început să apară zâmbete... Am intrat în atmosferă.

Primul luat la întrebări de reporterul curios a fost singurul băiat din casă, Raul. A venit la Bistrița după desființarea casei de la Năsăud și nu a venit singur, ci cu cele două surori ale sale. S-au acomodat aici și le place atât casa, cât și restul membrilor acestei familii. Este foarte timid și zâmbește oarecum misterios când este întrebat de școală.

Lorena are 14 ani și s-a alăturat acestei familii în urmă cu o jumătate de an. Este mai volubilă, mai îndrăzneață. Recunoaște că mai există mici certuri între ei, de obicei din cauza jucăriilor, dar acestea sunt rare și chiar nu a vrut să „dea din casă” alte amănunte.

Lidia reprezintă partea artistică a familiei, căci tânăra de 15 ani este pasionată de muzică. Vioara este prietena ei cea mai bună, dar se împacă bine și cu pianul. Studiază la Liceul de muzică „Tudor Jarda” și are gânduri îndreptate către Conservator.

Lăcrămioara (Lolo) este decanul de vârstă. Are 19 ani împliniți și este studentă. Deși urmează o specialitate care implică apropierea față de oameni, psihologie și științele educației, Lolo poate fi declarată ca cea mai timidă membră a familiei din „căsuță”, dar asta se întâmplă doar în preajma adulților, căci iubește copiii, acest sentimen fiind la baza alegeri sale în materie de studiu universitar.

Sandi, Patricia, Damaris și Cătălina, mezinele familiei, erau preocupate cu împodobirea brăduțului, iar mai apoi cu joaca lor, care nu diferă de joaca altor copii de vârste asemănătoare: păpuși și magazine în miniatură, desenat și colorat, sau chiar jocuri de societate, acestea fiind cele mai populare în „căsuță”.

„Căsuța”, așa cum este alintată casa de tip familial de pe Reteganu, a trecut printr-un moment deloc plăcut, la fel ca întreaga suflare din ea. În urmă cu aproape o lună de zile, în 27 noiembrie, a izbucnit un incendiu într-una din camerele de la etaj. Patru dintre fete au fost internate, fiind intoxicate cu fum, iar camera respectivă a ars în întregime.

Din fericire, copiii din „căsuță” nu au suferit și alte traume, cele psihice fiind atent monitorizate de către personalul DGASPC BN. Într-un timp aproape record, a fost refăcută, casa igienizată, iar obiectele de mobilier distruse au fost înlocuite. Pe timpul lucrărilor copiii au fost cazați temporar în altă parte, iar săptămâna trecută și-au reluat locul în „căsuță”.

Proiectul HHC legat de casele de tip familial, implementat în Bistrița-Năsăud prin Consiliul Județean, prevede dotarea acestor case cu absolut tot ceea ce este necesar într-o familie: aparatură electro-casnică, mobilier, lenjerie sau covoare. Având alături un spiriduș al moșului, am încercat să aflăm care ar fi necesitățile stringente ale celor din „căsuță”, pentru a-l pune pe acesta la treabă.

Adriana Morari, sefa Centrului pentru Protecția Copilului Bistrița, a identificat o mică necesitate, fiind vorba de realizarea în anexa complexului a unor dulăpioare individuale în care copiii să-și poată depozita lucrurile în extrasezon. Astfel, spiridușul binevoitor, care vrea să rămână în conul de umbră al anonimatului, a perfectat o înțelegere cu șefa Centrului, astfel că, după sărbători, dulapurile respectivre vor fi realizate, iar legătura acestuia cu familia din „căsuță” se anunță ună frumoasă și de durată. Mai mult, spiridușul a adus în dar tuturor copiilor din casa de tip familial de pe Ion Pop Reteganu și 60 de intrări la bazinul de înot de la Casa Ema.

Abia am reușit să ne împrietenim, că a și sosit acel moment pe care copiii din „căsuță” îl detestă: despărțirea... Am plecat cu promisiunea că vom cultiva mai mult această prietenie. Putem spune doar că lucrăm deja pentru următoarea întâlnire.

Toate aceste momente le împărtășim cu dumneavoastră, în reportajul de mai jos:

Mulțumim spiridușilor care ne-au ajutat să vizităm minunata familie din „căsuță”: Alin Cordoș, D.C. și Casa Ema!

Sărbători fericite!

 

 

Adauga comentariu