Ministrul Ioan Deneș propune o nouă lege forestieră: „Se instituie Catalogul unic național al masei lemnoase care se recoltează din pădurile României”

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a anunțat sâmbătă, 4 mai, într-o conferință de presă desfășurată la Bistrița, că a elaborat un nou proiect de lege care să vină în sprijinul gospodăririi sustenabile a pădurilor din România.

Acest proiect de lege este finalizat și a fost deja purtată o primă discuție cu specialiștii din silvicultură, urmând ca într-un termen foarte scurt, de două săptămâni, să intre pe proceduri ministeriale astfel încât să poată intra în dezbatere parlamentară.

Legea elaborează și oferă câteva principii importante pentru gospodărirea sustenabilă a pădurilor, dezvoltate pe câteva puncte de interes, astfel:

a. menținerea integrității fondului forestier,
b. limitarea tăierilor de masă lemnoasă astfel încât acestea să se încadreze strict în posibilitatea de creștere a pădurilor stabilită prin amenajamentele silvice,
c. creșterea ponderii pădurilor în zonele cu climat mai puțin favorabil,
d. evitarea dezgolirii solului prin tărieri pentru asigurarea permanenței pădurilor și a funcției de protecție și producție ale acestora,
e. aplicarea de tehnilogii de recoltare și colecatre a lemnului care să nu afecteze echilibrul ecologic,
f. prevenirea proceselor de degradare a pădurilor și solurilor care pot duce la urscarea prematură a arborilor pe picior,
g. împădurirea tuturor suprafețelor neregenerate din fondul forestier,
h. reitroducerea în circuitul economic prin împădurire a terenurilor excesiv de degradate, inapte pentru folosința agricolă prin mecanisme de finanțare per suprafață,
i. paza și protecția pădurilor în vederea prevenirii și combaterii bolilor și dăunotărilor, incendiilor, distrugerilor și degradărilor.

Un element important prevăzut în această nouă lege a pădurilor este și instituirea unui Catalog unic național al masei lemnoase care se recoltează din pădurile României:

„Toți proprietarii și administratorii de păduri sunt obligați să facă publică cantitatea de masă lemnoasă pe care o exploatează. Astfel, orice cetățean va avea posibilitatea să vadă ce se taie, când se taie, cine taie și de unde se taie pădurile României. Loturile vor avea coordonate geografice de localizare” – a precizat ministrul Deneș.

 

foto cu caracter ilustrativ, sursa - elle.ro

Comentarii

Balan Marius- e...

05.05.2019 13:16

Inseamna ca ministrul nu mai are incredere in RADARUL PADURILOR emis de tovarasa Pana . Voi nu intelegeti un lucru. Sa colaborati bine cu DNA-ul, cu PROCURORII, JANDARMERIA, POLITIA si nu in cele din urma paza armata in paduri si o mama de prohibitie la lemn pe 25 de ani. Tot acolo ajungeti bai desteptii lumii. Numai ca va fi foarte tarziu. Dati puteri sporite JANDARMERIEI ROMANE sa poata opri si controla transporturile absolut pe toate drumurile nu numai pe drumurile forestiere. Bai incapabililor !

Adauga comentariu