Ministrul Ioan Deneș îi amenință pe experții JASPERS cu „Dăncilă” în problema amânărilor semnării actelor de finanțare pentru proiectul Colibița – Bistrița Ardeleană

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat vineri, 24 mai, la Bistrița, că va sesiza Comisia Europeană și Premierul României în legătură cu încercările JASPERS de tergiversare a finanțărilor unor proiecte de mare anvergură. Printre acestea se numără și reabilitarea barajului de la Colibița și reamenajarea cursului râului Bistrița Ardeleană.

În urma inundațiilor care au avut loc în ultima perioadă în județul Bistrița-Năsăud și care au afectat zone din preajma râului Bistrița Ardeleană, curs de apă care se varsă în râul Șieu, parte a bazinului hidrografic al Someșului Mare, s-au semnalat anumite situații de risc. Una din situațiile semnalate de ministru a fost și cea din Parcul Industrial Teraplast de la Sărățel, amplasat chiar la vărsarea Bistriței Ardelene în Șieu, acolo unde apele revărsate pe platoul agentului economic puteau aduce pagube însemnate acestuia, dar și pentru populație, fiind vorba de riscul inundării unui bazin de mare capacitate, care conținea pentan, solvent care în contact cu apa devenea periculos.

Ioan Deneș s-a folosit de această situație pentru a sublinia importanța realizării proiectului legat de amenajarea cursului râului Bistrița Ardeleană în vederea reducerii riscului de inundații. Ministrul susține faptul că acest proiect, în valoare de 50 de milioane de euro, este tergiversat chiar de partenerii României – experții JASPES – consultanții tehnici ai Comisiei Europene în cazul marilor proiecte cu finanțare europeană.

În fapt, cei de la JASPERS au luat în considerare anumite sesizări venite din partea unor ONG-uri care susțin faptul că acestă investiție este inutilă, că nu există risul de inundații, mai mult, ar fi puse în pericol două specii de pești. Din această cauză JASPERS a ezitat să-și dea avizul. Confrom ministrului Ioan Deneș, în urmă cu două săptămâni trebuia semnat contractul de finanțare, lucru care nu sa întâmplat din cauza ezitărilor experților JASPERS, pe care i-a și amenințat cu o sesizare făcută atât Premierului României, cât și Comisiei Europene:

„Spun public și atrag atenția celor de la JASPERS, care sunt consultanții tehnici ai Uniunii Europene în România, pentru că am constatat că acești domni de la JASPERS sunt foarte sensibili la două, trei, cinci reclamații pe care le fac anumite ONG-uri și trag un semnal de alarmă public acestor reprezentanți că săptămâna viitoare voi face o sesizare Premierului României și Bruxellesului că întârzie nepermis de mult investițiile derulate prin fonduri europene. Înțeleg că la întâlnirea avută zilele trecute cu specialiștii noștri, cei de la JASPERS, după ce ma avut discuții cu dumnealor, acum au adus o ultimă găselniță și au spus că trebuie să reanalizeze întregul bazin hidrografic al râului Someșul Mare” – a declarat Ioan Deneș la Bistrița.

Ministrul susține faptul că din 17 proiecte mari pe care România le are în vedere, doar unul singur a fost semnat, celelalte 16 fiind tergiversate de experții JASPERS.

JASPERS este un parteneriat de asistență tehnică între trei membri (Comisia Europeană, BEI și BERD). Acesta oferă consultanță independentă țărilor beneficiare pentru a le ajuta să pregătească proiecte majore de înaltă calitate, care urmează să fie cofinanțate din două fonduri structurale și de investiții ale UE (Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune).

Personalul de la sediul central al JASPERS se află la BEI, în Luxemburg, dar există trei centre regionale în Varșovia, Viena și București, în care se află aproximativ 70 % din personal, astfel încât acesta este situat în apropierea beneficiarilor și poate oferi un serviciu mai efficient. Centrul din București acoperă România și Bulgaria

Comentarii

Dora

26.05.2019 09:50

Electricianul Denes s-o betoneze pe ma-sa, nu raurile noastre, clar? Destul ne-au distrus penalii natura, in lungul si-n latul tarii. Toate au o limita! Regularizarea raurilor este cea mai absurda si stupida crima de mediu. 

Adauga comentariu