Milașul, comuna care nu și-a schimbat primarul din 1989. Iosif Gabor este profesorul de biologie care conduce destinele milășenilor de 30 de ani

osif Gabor ajunge primar al comunei Milaș pe data de 28 decembrie 1989, atunci când adunarea general a sătenilor îl instalează la primărie. Primarul Gabor are 64 de ani şi este la bază profesor de biologie, însă nu a mai călcat într-o sală de clasă din `89. Asta pentru că din `89 conduce primăria Milaş, comuna sa natală.    Până în anul 2001, edilul a fost pe listele PDL-ului, iar după a trecut la PSD.  „Prima dată am fost luat de val, în `89, am picat ca musca în lapte, ca să zic aşa. Cel mai greu a fost la început aplicarea legilor fondului funciar. Aproape 10 ani ne-am luptat tot cu asta. După, în `94, am fost prima comună din judeţ care avea gaz”, îşi aminteşte Iosif Gabor.   „După două luni, mi-am dat demisia, iar după o altă săptămână, oamenii m-au dus înapoi. Pe vremea aceea, toată lumea credea că are drepturi nu şi obligaţii. La Milaş erau trei CAP-uri, noaptea se furau oile, caii, viţeii. A fost greu. După aceea, au venit legile fondului funciar, dar din fericire nu au fost probleme, nu am avut procese. Pe parcurs, ne-am intrat în ritm”, rememorează interlocutorul nostru.

Întrebat cum de a fost ales de săteni de şapte ori, Iosif Gabor spune că l-a ajutat faptul că nu le-a înşelat oamenilor aşteptările, dar şi faptul că nu a promis lucruri irealizabile. Mai mult, acesta spune că la fiecare decizie importantă s-a sfătuit cu oamenii şi au stabilit priorităţile împreună.

 

În 9 februarie 1992  a avut prima confruntare electorală, iar de atunci a ieşit de fiecare dată, în primul tur, cu peste 76%. „Nu am avut un contracandidat puternic”, spune modest primarul din Milaş. „Ce am făcut pentru oameni, am făcut şi pentru mine. Ce am făcut pentru mine, am făcut şi pentru oameni”, adaugă el. După primul tur din 9 februarie, în Bistriţa-Năsăud au fost aleşi 20 primari. Printre ei, se numără şi Iosif Gabor, de la Milaş, şi Vasile Găurean de la Galaţii Bistriţei, amândoi în funcție și la această oră.

 

L-am întrebat pe Iosif Gabor de ce a fost așa de discret  în timpul celor 30 de ani de când este primar în Milaș. Răspunsul este unul de bun simț : ” Nu mi-a plăcut niciodată să ies în față. Vă mai spun ceva: nu îmi place politica. Eu nu am fost ales de oameni să fac politică, ci să fac admimistrație, iar tot ceea ce am făcut, am făcut cu respect pentru toți locuitorii acestei comune: pietruiri, acum asfalt, apă, canal, gaz. Să știți că s-au fpcut multe în comuna Milaș, așa mici cum suntem și tot ceea ce s-a făcut a avut girul consătenilor mei, eu fiind cel care i-am întrebat în fiecare an în ultimele trei decenii, ce vor și cum vor să facem. Așa se conduce în mod democratic”, explică Iosif Gabor.

Adauga comentariu