Micii voluntari de la Tășuleasa au declarat război peturilor. Și l-au câștigat! Ce spune Alin Ușeriu despre mentalități, educație și mobilizare

Bilanț impresionant al acțiunii lansate în vacanța de paști de către Asociația „Tășuleasa Social” din județul Bistrița-Năsăud! Peste 23.000 de elevi, din 174 de școli de pe raza a cinci județe din zona de nord-vest a țării, au colectat, în doar câteva zile, peste 30.000 de saci de deșeuri din plastic! Cantitatea de plastic recuperat de elevi, în doar câteva zile, depășește 50 de tone, demonstrând încă o dată – dacă mai era nevoie – amploarea fenomenului de poluare a mediului înconjurător, în lipsa unui sistem eficient de colectare selectivă a deșeurilor menajere.

„Sărbătorile Pascale sunt pentru mulți un prilej de reflecție, o perioadă în care ne dorim poate să devenim mai buni. E un moment în care ne putem gândi și la efectele negative pe care comportamentul nostru le provoacă planetei și tocmai de aceea vă propunem să vă faceți cumpărăturile cu responsabilitate, evitând ambalajele din plastic (nereciclat) pe cât posibil.  În altă ordine de idei, pentru proiectul <Ziua Bună! - Ziua Voluntarilor Mici> am împărțit 50.000 saci din plastic 100% reciclat și 23.000 calendare în format A3 din hârtie reciclată. Nu am salvat încă planeta, dar suntem cu un pas mai aproape!”, spun organizatorii acțiunii, pe pagina de socializare a Asociației Tășuleasa Social.

Acțiunea „Ziua Bună - Ziua Voluntarilor Mici” este continuarea proiectului „Camionul de Crăciun”, al aceleiași asociații bistrițene. „Copiii care au primit cadouri dau ceva înapoi, făcând bine pentru comunitatea în care trăiesc”, explică cei de la Tășuleasa Social.

Strângerea deșeurilor din plastic a durat mai multe zile, pe perioada vacanței recent încheiate, urmată de colectarea acestora pe data de 14 aprilie, Sâmbătă, 30 de camioane au plecat împreună cu voluntarii asociației, pe rute din cinci județe, ca să colecteze deșeurile. Inițiatorii acțiunii au rămas și ei surprinși de cantitatea imensă adunată de copii, în doar câteva zile, din gospodăriile în care locuiesc.

„Suntem abia la jumătate cu descărcatul tirurilor care au colectat sacii cu deșeuri de plastic de la școlile implicate în programul Ziua Bună. Plasticul va fi valorificat de o firmă specializată, în următoarele zile. Este incredibil, chiar și pentru noi, cât plastic se poate aduna în doar câteva zile. Mesajul e unul cât se poate de clar: România trebuie să recicleze!”, postau organizatorii, în cursul zilei de sâmbătă.

Contactat de „Știri de Bistrița”, președintele Asociației Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, a ținut să scoată în evidență că gestionarea deșeurilor în România nu mai este o problemă de mentalitate sau de educație. Mobilizarea exemplară a zeci de mii de copii în doar câteva zile de vacanță demonstrează că lumea este conștientă de importanța acestui lucru.

„Avem nevoie de sisteme de management al deșeurilor care să și funcționeze în țara noastră, nu doar pe hârtie. Dacă o țară ca Bulgaria, care este de trei ori mai mică decât România, are sute de mii de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în România avem la ora actuală un număr de zece ori mai mic. Asta arată totul cu privire la eficiența și seriozitatea cu care este abordată problema la noi în țară”, a spus Alin Ușeriu.

La nivel mondial, importanța colectării și reciclării deșeurilor plastice este crucială pentru următorii ani, Specialiștii apreciază că, în maximum 10-20 de ani, cantitatea de material plastic ajuns în apele oceanelor ca deșeu deversat de marile firme de salubrizare va depăși cantitatea de pește existent în toate apele lumii. Numai la ora actuală, estimările făcute cu privire la cantitatea reziduurilor de plastic nereciclat arată că aceasta a devenit sufocantă: Terra ar putea fi acoperită de mai multe ori, pe toată suprafața ei, deja de pe acum, într-un „înveliș” de material plastic provenit doar din deșeuri.

La această acțiune a Tășuleasa Social a participat și Nicolae de România, nepotul MS Regele Mihai, prieten al voluntarilor bistrițeni.

Adauga comentariu