Mesajul unei mame cu dureri revărsate vulgar pe facebook a băgat conducerea SJU Bistrița în ședință. Acuzele pot deveni probă în instanță și se poate crea un precedent

Pediatria - secția cu cele mai multe sesizări ajunse pe biroul managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, este din nou cap de afiș la început de an în ceea ce privește plângerile unor pacienți, de acestă dată fiind vorba de o mămică din Rodna care și-a revărsat amarul pe facebook în urma unui presupus incident legat de copilul internat pe această secție.

Sfârșitul de an nu a fost unul liniștit pentru o mamă din localitatea Rodna care, fiind internată cu unul dintre copii la „pediatrie” în cardul SJU Bistrița, s-a arătat profund nemulțumită de serviciile medicale direct pe facebook, după ce a cerut transferul la o clinică din Cluj-Napoca.

Postarea a avut numeroase „ecouri” în spațiul virtual, aceasta fiind presărată cu acuze asupra comportamentului unui medic, dar și cu injurii adresate personalului medical, aceștia fiind catalogați ca „handicapați”, toate culminând cu amenințări și limbaj vulgar:

(click pe foto pentru imaginea completă)

Gabriel Lazany, managerul SJU, a luat act de întâmplarea respectivă și s-a „autosesizat” tot pe facebook:

„Ieri, am primit zeci de mesaje prin care am fost întrebat care este punctul meu de vedere, referitor la acest caz. Medical vorbind, nu pot să mă pronunț, pentru că nu sunt medic, dar există specialiști, comisii medicale, constituite conform legii, care se pot pronunța în cazul exprimării unor nemulțumiri, formulate legal. Ca manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, pot spune că reprezint o instituție onorabilă, în care muncesc aproximativ 1300 de persoane (medici, asistente, personal administrativ etc.), unii dintre ei având în urmă zeci de ore de studiu, ore pe care le-au pus în slujba pacienților.
Am susținut și susțin drepturile pacienților, dar și a personalului medical, atâta timp cât respectăm prevederile legale, conduita etică și morală. În anul 2018, porțile spitalului au fost trecute de 115.106 pacienți, iar o astfel de postare și un astfel de limbaj, nu cred că este reprezentativ pentru aceștia.
Consider că această postare este jignitoare atât la adresa instituției pe care o reprezint, cât și la adresa întregului personal, sub nicio formă nu reprezintă o cale legală și morală de remediere a unei situații, motiv pentru care voi proceda în consecință”
.

Rebeka Rebrean este, conform profilului de facebook, o tânără care spune despre ea că „n-am lucrat si nu lucrez imi traiesc viatza la maxim” și are patru copliași. Aceasta a cerut transferul către Cluj-Napoca, fapt confirmat de Lazany, fără însă să acuze personalul medical de comportament neadecvat sau de rele tratamente.

După postarea apărută pe facebook, Lazany a convocat consiliul director pentru a analiza acuzele aduse, dar și pentru a lua o decizie în ceea ce privește o posibilă acțiune in instanță îndreptată împotriva celei care a adus injurii și acuze nefondate instituției și personalului medical.

În urmă cu mai puțin de o lună de zile, în cadrul unei conferințe de presă, Lazany recunoștea faptul că din secția „pediatrie” îi parvin cele mai multe reclamații, aici fiind vorba și de o sensibilitate crescută a mămicilor care sunt internate cu copiii suferinzi, fiind o situație ințeleasă:

„La ora actuală pediatria este secția cu cele mai multe sesizări, exact pe acest considerent, acela că mamele sunt sensibile când este vorba de copiii lor. Am adunat informații, am aflat care sunt nemulțumirile, treptat am început să le corectăm. Avem posturi deja scoase la concurs, de medici pediatri, vrem să vină mai mulți medici, să acoperim cu pediatri și partea de UPU, deoarece la ora actuală funcționează doar cu medici de familie în regim de contract de gardă, ceea ce nu este un lucru normal. Toate aceste lucruri se fac treptat” – declara Lazany pe data de 18 decembrie 2018.

Între timp s-a rezolvat problema gărzilor de la UPU Pediatrie, medicii de familie fiind înlocuiți de medici pediatri. Stiridebistrita.ro a cerut un punct de vedere și din partea Clinicii de Pediatrie II din Cluj-Napoca, acolo unde a fost transferat copilul, răspuns pe care o să-l prezentăm cititorilor atunci când acesta ne va parveni.

 

 

Adauga comentariu