Meniul zilei de duminică la Bistrița: GULAȘ! Maialul maghiar – un festival câmpenesc de tradiție – a animat Pădurea Schullerwald (FOTO-REPORAJ)

Deși se află doar la cea de-a doua ediție în această formulă – Tavaszi Fesztival – sărbătoarea câmpenească a maghiarilor, cunoscută sub denumirea de majal, este o manifestare tradițională îmbrățișată și ce celelalte etnii, dar mai ales „gustată” din plin de toți participanții.

Duminică, 23 iunie, în Pădurea Parc Schullerwald din Bistrița, cel mai prezent cuvânt pe buzele tuturor celor care s-au deplasat în această locație a fost „gulaș”. Evenimentul „Tavaszi Fesztival” este organizat de filiala Bistrița-Năsăud a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România și are ca invintați speciali o serie de personalități din Ungaria, printre care și bucătari, maeștii ai gulașului.

Animația a început în pădurea-parc bistrițeană încă de la primele ore ale zilei. S-au montat corturile de campanie, mese și bănci, s-au umflat toboganele gonflabile, scena a fost pregătită pentru momentele artistice, iar bucătarii au aprins focurile sub ceaunele deja fremătânde.

O sumedenie de ingrediente stau în așteptare pe mesele din pădure, gata pentru sacrificare: verdețuri, ciolane afumate, cartofi, fasole, ardeii nelipsiți, vedeta paprika, dar și altele ținute la secret, printre sticlele de palinka și cele de bere ungurească.

Attila Decsei, președintele UDMR BN, are șorțul pus și conduce ostilitățile într-o echipă mixtă româno-maghiară. Pregătește nu unul, ci două ceaune de gulyas de cartofi cu ciolan afumat de porc. Nu vrea să ne spună rețeta, ocolește divulgarea secretelor, dar ne invită cu căldură să ne alăturăm ritualului cu un deți de pălincă:

„Ne aflăm la un festival al primăverii, mai bine zis maialul maghiar bistrițean, unde în mod tradițional, începând cu fanfarele, dansurile folclorice tradiționale, precum și alte activități de agrement, toate se combină cu tradiționalul gulaș și avem această frumoasă sărbătoare. Avem opt ceaune care deja clocotesc și care sperăm să aibă un efect pozitiv asupra celor care vor gusta din ele. Rețetele sunt secrete în toate cele opt locații, nimeni nu vrea să-și divulge ingredientele, dar cel mai important este sufletul” – ne-a povestit Decsei, încrezător în faptul că secretul gulașului străbun maghiar nu va fi divulgat nici de această dată.

La unul din cele două ceaune pregătite de echipa mixtă a UDMR BN și a reprezentanților județului Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria se află și Attila Zoltan, un bistrițean îndrăgostit de ceaun, pe care am reușit să-l tragem de limbă în ceea ce privește reușita unui gulaș tradițional:

„Pregătim un gulaș tradițional unguresc cu carne de porc, ciolan afumat. Este un gulaș de cartofi în care folosim ceapă, usturoi, morcovi, ardei roșii, ardei iuți, roșii, țelină, pătrunjel, plus chimen măcinat și chimen boabe. Apoi pastă de ardei măcinat făcută tradițional acasă, iar ultima dată punem frunze de țelină și de pătrunjel. Noi mai adăugăm și niște „răzălăi” făcuți dintr-un aluat din ou, făină și pastă de ardei roșii. După ce frământăm puțin acest aluat, îl rupem în bucăți mici, de mărimea unui bob de piper și îi presărăm către sfâșitul ceaunului. Aceste mici bobițe se vor umfla și vor face deliciul acestui gulaș” – ne-a mărturisit Zoli-baci rețeta lui de gulaș, una pe care mizează oricând!

Puțin mai jos de ceaunul mixt româno-maghiar le găsim pe reprezentantele organizației de femei a UDMR BN. Doamnele Maria și Katy pregătesc un ceaun-vedetă, unul ajuns foarte popular în Ungaria, dar care prinde foarte bine și în Ardeal: bobgulyas – gulașul de fasole:

„Am lucrat în Ungaria vreo doi ani jumate, acolo am învățat să fac bobgulyas. Este la fel ca cel tradițional, doar că nu folosim cartofi, ci boabe de fasole. Care e ingredientul secret? Dragostea! Punem foartă multă dragoste și foarte mult suflet, în rest nu mai contează, decât rezultatul final, gustul final” – ni s-a lăudat Katy-neni. Într-adevăr, gustul final a fost unul care nu mai cere explicații, ci doar un eventual supliment...

Evenimentul a avut parte, cel puțin în primele ore de desfășurare, de o vreme splendidă la Bistrița. Peste o mie de persoane au fost deja prezente în Schullerwald și s-au bucurat de muzica fanfarelor din Jeica, Țigău sau Rodna și au aplaudat evoluțiile dansatorilor din Cireșoaia sau Malin. Copiii s-au zbenguit pe toboganul gonflabil, au participat la un tir cu arcul, s-au lăsat pictați pe fețe și s-au înfruptat dintr-un alt produs specific zonei maghiare, faimosul kürtőskalács cu nucă, scorțișoară, zahăr sau vanilie. Și aici predomină secretomania, căci nu am putut afla rețeta aluatului-minune.

Seara se încheie cu un concert de muzică maghiară, invitați speciali fiind doi cunoscuți interpeți din Ungaria, Homonyik Sandor și Vikidal Gyula.

Pădurea-Parc Schullerwald este singurul loc din Bistrița unde se pot organiza astfel de activități. Are locuri special amenajate pentru grătărit, deține o scenă oricând pregătită pentru orice fel de spectacole, este și partea de distracție pentru copii, are și terenuri pentru sport. Cu toate acestea, administrația locală organizează foarte rar activități de acest gen, în care să predomine voia bună în compania muzicii grătarelor - o obișnuință românească destul de pusă în practică.

 

Comentarii

Cristi

25.06.2019 23:21

  Dacă nu ai știut limba nu ai mâncat gulas.Cu părere de rău dar pt ca suntem in România se putea și traduce evenimentul 

Adauga comentariu