Măsluire de voturi sau erori umane? În Bistrița-Năsăud s-au „greșit” mai bine de cinci procente din totalul proceselor verbale de la alegerile prezidențiale din 2014

Un document „bombă” a ajuns pe masa lui Dragnea în aceste zile, venit tocmai de la Autoritatea Electorală Permanentă. Este vorba de „situația erorilor constatate în procesele verbale privind constatarea rezultatului votării la alegerile prezidențiale din anul 2014”.

Documentul destul de stufos arată că 9,65% din totalul proceselor verbale întocmite în secțiile de votare din întreaga țară au fost eronate, cauzele fiind multiple, constatându-se inadvertențe inclusiv la numărarea voturilor obținute de candidați sau chiar la numărul total de alegători înscriși în listele electorale.

În dreptul județului Bistrița-Năsăud apar ca greșite 34 de procese verbale din totalul de 645, erorile fiind clasificate astfel:

9 la numărul total de alegători înscriși pe LEP (listele electorale permanente)

1 la numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne

4 la numărul total al alegătorilor înscriși în copia de pe LEP, care s-au prezentat la urne

1 la total al alegătorilor care s-au prezentat la urne și nu sunt înscriși în copia de pe LEP

11 la numărul de voturi valabil exprimate

4 la numărul de buletine de vot neîntrebuințate și anulate

1 la numărul de voturi valabil exprimate, obținute de fiecare candidat

3 la locul de semnătură.

Dacă la nivelul județului Bistrița-Năsăud „greșeala” de 5,12% nu ar fi influențat rezultatul alegerilor prezidențiale (turul II), indiferent de ce parte s-ar fi greșit, nu același calcul este la nivel de țară. În cazul în care „eroarea” de 9,65% s-a făcut în „favoarea” lui Iohannis, acesta ar fi pierdut alegerile căci diferența dintre cei doi pretendenți a fost de 8,87% în defavoarea lui Ponta.

Cel mai mare procent de „erori” l-a avut municipiul București (22,80%), iar la polul opus s-a situat Sălajul (2,84%). Teleormanul, așa, de curiozitate, a înregistrat „geșeli” în proporție de 12,28%.

 

credit foto: Wikimedia Commons

 

Comentarii

Cristi Roth

23.05.2018 21:18

1.Inteleg ca Bistrita-Nasaud e undeva pe la mijloc, ba chiar mai jos daca ne raportam la media de 9,652.Nu toate erorile ar fi generatoare de "denaturari" ale rezultatului.3.Ar fi interesant de aflat cum au stat lucrurile la alte alegeri

Rian Farcasiu

24.05.2018 00:31
1. Este în ultima parte a "clasamentului" 2. Era o variantă... Absolut teoretică 3. Când aflam, va spunem 4. E interesant ca aceste date au apărut după 4 ani, aproape de finalul mandatului în discuție

Adauga comentariu