Mârza și Archiudean, cei doi consilieri locali PER, vor organizarea unui referendum legat de soarta unui edificiu care NU se află în patrimoniul municipalității: Stadionul!

După încercarea eșuată de a organiza un referendum pe trei teme de interes local, cei doi consilieri locali ai Partidului Ecologist Român, Mircea Archiudean și Teodor Mârza, fac un apel către colegii din CL pentru sprijinirea organizării unui alt referendum.

De această dată este vorba de Stadionul Municipal „Jean Pădureanu”, un edificiu local care poate avea un destin sumbru, cel al demolării, conform unor viziuni și intenții ale actualului viceprimar Cristian Niculae, proiect de campanie electorală al celui care se visează primar al Bistriței.

Planurile lui Niculae legate de acest edificiu sunt pe termen lung și implică anumite acțiuni de natură juridică și comercială, căci Stadionul „Jean Pădureanu” din Parcul Municipal se află în acest moment în proprietate privată, iar achiziția acestui obiectiv depinde de mai mulți factori, cel mai important fiind cel financiar, adică stabilirea și acceptarea unui preț de vânzare.

Cu alte cuvinte în acest moment se vorbește de o intenție de cumpărare a stadionului cu princina, nicidecum nu este un fapt. Cu toate acestea, clinciurile politice au ajuns dincolo de acest moment și se vorbește de oportunitatea demolării acestui edificiu.

Consilierii locali PER Mircea Archiundean și Doru Mârza vor un referendum pe tema demolării acestui obiectiv concomitent cu alegerile europarlamentare: 

„Fiind o problemă de interes local deosebit pentru cetațenii Bistriței, considerăm necesară consultarea publică printr-un referendum așa cum am propus și în cazul altor proiecte contestate de o parte semnificativă a opiniei publice, cum sunt defrișarea pieței centrale, centrul intermodal și pasarela de la BIG. Comunitatea locală are dreptul să fie consultată și să decidă în privința acestor proiecte care au un impact deosebit nu numai financiar dar și asupra dezvoltării ulterioare a municipiului. Facem așadar un apel public către consilierii municipali să ni se alăture în acest demers de a iniția un referendum local legat de ideea demolării stadionului municipal, concomitent cu alegerile europarlamentare” - se arată într-un comunicat semnat de cei doi consilieri locali.

 

 

Comentarii

Vizitator

27.03.2019 11:19

Se adevereste zicala românească:"Un prost aruncă o piatră-n baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată". Ideea tâmpită a mutării stadionului municipal din Bistrita apartine viceprimarului Cristian Niculae, care s-a molipsit de la Cretu, cel care  sufera de boala mutarii statuilor. Motivul halucinant invocat de viceprimar era acela de extindere a Parcului Municipal in locul stadionului. Viceprimarul face pe prostul sau  uita ca exista un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a parcului. Prin urmare, nu-i nevoie sa darame stadionul ca sa mareasca parcul. Este necesar doar sa se respecte   hotararea de Consiliul Local adoptata in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate  initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc. De asemenea si problema insuficientei locurilor de parcare in zona stadionului din parcul Municipal este una falsa, deoarece spectatorii ajung aici foarte usor pe jos. Chiar si marirea numarului de locuri de parcare este posibila prin  trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Odata cu amenajarea strazii Codrisor se pot obtine si un numar de locuri de parcare la poalele padurii. Mai important decat mutarea stadionului, trebuie ca Bistrita sa aiba din nou o echipa de fotbal performanta.  De aceea, stadionul trebuie sa ramana pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se afla in apropiere de zona centrala , astfel incat oamenii sa se poata deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Ion Oblemenco din Craiova,  au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si celebrul San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza,   pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan ar putea fi demolat, conform DigiSport. Autoritățile din Milano și-ar dori, însă, restaurarea stadionului San Siro. Rămâne, așadar, ca cele două cluburi să demonstreze că această investiție masivă este benefică.

Adauga comentariu