Martori vs. DNA în dosarul IPJ Gate Bistrița-Năsăud. Presupusele fapte s-au evaporat

Unele probe aduse de procurorii DNA în dosarul în care sunt trimişi în judecată fostul şef al IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan, fostul şef al Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Hasnaş, şi fostul comandant al Poliţiei oraş Năsăud, Leon Cloşcă, par să se evapore încet, încet. Din declaraţiile susţinte de mulţi martori în faţa instanţei de judecată de la Tribunalul Maramureş, fie ei persoane obişnuite sau poliţişti, nu reiese că vreunul dintre cei trei foşti şefi din Poliţia bistriţeană ar fi intervenit în vreun fel pentru a da o altă turnură unor situaţii incomode.

În urmă cu trei ani, Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnaş şi Leon Cloşcă, alături de încă alte patru persoane, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie. Cap de listă în şirul infracţiunilor aduse de procurorii DNA celor trei inculpaţi este abuzul în serviciu. Anchetatorii susţin că cei trei ar fi intervenit în mai multe rânduri pe lângă subordonaţii lor pentru a rezolva problemele unor apropiaţi ai lor.

Hasnş avea o problemă cu vremea

În general, lui Roberto Hasnaş i se impută faptul că ar fi intervenit la subordonaţii aflaţi în teren pentru a-i scuti de amenzi sau suspendarea permisului de conducere pe apropiaţii unor amici de-ai săi. Conform procurorilor, fostul şef al Poliţiei Rutiere folosea adesea în astfel de cazuri apelative de inspiraţie meteorologică, de genul: cum e vremea, e soare? vine furtuna, ai grijă

Conform Gazeta de Bistriţa, spre exemplu, Alina Tonea, martoră în dosar, a declarat că în august 2014 a fost oprită în trafic de poliţişti pe drumul dintre Prundu Bîrgăului şi Bistriţa, pentru depăşirea limitei legale de viteză. Întrucât unul dintre oamenii legii ar fi fost ceva mai agresiv, a determinat-o să îl sune pe Roberto Hasnaş. Acesta din urmă le-a telefonat celor doi poliţişti şi i-a întrebat cum e starea vremii pe zonă, fiindcă în Bistriţa e furtună. Telefonul superiorului nu i-a împiedicat cu absolut nimic pe cei doi poliţişti să aplice legea. Femeii i s-a încheiat un proces verbal şi a fost amendată. Iar amenda a fost şi plătită. De altfel unul dintre poliţişti a fost şi el audiat de instanţă, acesta precizându-le magistraţilor care judecă dosarul că Roberto Hasnaş nu practica niciun limbaj codificat cu referiri meteorologice. Ba mai mult decât atât, în ziua respectivă, în Bistriţa chiar fusese furtună. 

Lui Mureşan i s-a cerut ca "poliţia să-şi facă treaba"

În acelaşi rechizitoriu, procurorii au susţinut că Ioan Ovidiu Mureşan ar fi intervenit pe lângă alţi doi subordonaţi pentru a rezolva un accident de circulaţie care a avut loc pe Valea Someşului şi în care a fost implicat tatăl omului de afaceri Traian Larionesi. Audiat de instanţă, Larionesi a explicat faptul că de fapt poliţiştii au încercat să îi facă pe cei implicaţi în accident să se împace. 

"Pentru că am realizat că poliţistul nu doreşte să încheie acel proces verbal l-am sunat pe inculpatul Mureşan - inspector şef şi i-am spus <am o rugăminte la dvs., ca poliţia în anul 2014 să-şi facă treaba corect nu să sugereze o împăcare>. Mi-a spus că nu ştie despre ce e vorba şi va trimite un echipaj de poliţie să verifice situaţia în teren. Vreau să precizez că la 9 zile după acest eveniment tatăl meu a fost chemat la parchet, unde i s-a cerut întocmirea unei schiţe dar şi să dea o declaraţie despre cele întâmplate în ziua accidentului. La plecare chiar a fost felicitat de procuror pentru comportamentul corect pe care l-a avut în acea împrejurare”, a declarat Traian Larionesi.

Fostul şef al IPJ BN este acuzat şi de falsificarea unor acte, pentru a ascunde unei echipe de control a IGPR faptul că insituţia pe care o conducea la acea vreme nu a respectat o sentinţă judecătorească şi astfel a ajuns să plătească unei firme din Bistriţa despăgubiri de peste 11.000 lei. Astfel, Mureşan ar fi dat ordin unor subordonate să falsifice nişte poziţii în registrele de corespondenţă. Una dintre poliţistele în cauză a fost audiată de instanţă, dar femeia a declarat că niciodată nu primise un astfel de ordin de la Ioan Ovidiu Mureşan.

Lui Cloşcă i s-au solicitat doar informaţii

Potrivit sursei citate, în acelaşi doar a fost audiat şi Emil Iugan, un alt greu al afacerilor din Bistriţa-Năsăud. Potrivit procurorilor, Iuganar fi intervenit pe lângă şeful Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă, pentru a-i rezolva un angajat oprit în trafic de poliţişti pentru depăşirea limitei legale de viteză. În plus poliţiştii aveau să afle şi faptul că respectivul angajat al lui Emil Iugan nu avea nici actele obligatorii asupra sa. După ce s-ar fi rezolvat problema, Cloşcă l-ar fi contactat pe Iugan ca să îi transmită că „Îi vreme bună la Năsăud. Nu-i înnorat”.

Procurorii susţin în rechizitoriu că intervenţia lui Cloşcă ar fi survenit după ce acesta beneficiase anterior de la Iugan de diferite cantităţi de material lemnos. Omul de afaceri a declarat însă în faţa magistraţilor că de fapt nu îl cunoştea pe Leon Cloşcă, dar că a îndrăznit să îi telefoneze acestuia dat fiind faptul că el înţelesese dintr-o convorbire anterioară pe care a avut-o cu angajatul său că acesta ar fi fost implicat într-un accident. Drept urmare a vrut să ştie direct de la sursă cât de gravă este situaţia.

"Îmi aduc aminte că în 2014 un şofer care conducea un autovehicul înmatriculat pe societate, m-a sunat comunicându-mi că a avut un accident şi că nu mai poate ajunge maşina la Cluj, unde era internată soţia lui Bora, cel puţin aşa am înţeles eu din acea conversaţie, pentru că semnalul telefonic nu era foarte bun. Am sunat la secretariatul firmei, solicitând să mi se găsească numărul de telefon de la comandatul poliţiei pentru a afla mai multe detalii. Aşa am ajuns la inculpatul Cloşcă. Fac precizarea că nu eram în relaţii de prietenie, ştiam doar că este comandatul poliţiei din Năsăud. Mi-a comunicat că nu cunoaşte şi nu-mi poate da detalii, dar că se va interesa. La o anumită perioadă m-a sunat şoferul şi mi-a spus că i s-a dat voie şi că pleacă spre Cluj", a declarat Iugan la momentul respectiv.

Astfel, dosarul cunoscut sub denumirea de IPJ Gate Bistrița-Năsăud, rămâne fără obiect, toate probele strânse și prezentate de DNA fiind contrazise de martori, presupușii făptuitori ajungând mai curați ca lacrima.

 

 

 

 

Adauga comentariu