MARȘUL PENTRU PĂDURI a scos din case aproape 200 de bistrițeni. Alin Ușeriu (Tășuleasa Social): „Ministrul Ioan Deneș poate să fie cel care să răspundă la întrebări” (VIDEO)

Vremea blândă a permis bistrițenilor o plimbare de seară, o plimbare cu un scop, sau mai bine zis cu un mesaj. Marșul pentru Păduri a fost, conform organizatorului acestui eveniment de la Bistrița, o conștientizare a faptului că în România există o problemă serioasă în ceea ce privește fondul forestier, pădurile.

Aproape 200 de bistrițeni s-au alăturat chemării lansate de Tășuleasa Social, un meeting inițiat la nivel național de grupurile civice Declic, Agent Green și Green Peace România. Acest marș nu s-a dorit a fi unul politic, fapt subliniat în mai multe rânduri de către președintele Tăsuleasa Social, Alin Ușeriu:

„Se conștientizează din ce în ce mai des că avem o problemă cu pădurile din România. Indiferent câți ne vom aduna azi la Bistrița, eu le-am recomandat voluntarilor Tășuleasa să iasă și la Cluj, și la Brașov, și la București, cred că trebuie la un moment dat să începem să punem niște întrebări, la care am dori foarte mult să primim niște răspunsuri. Dacă într-adevăr, un institut care a fost pus să facă treaba asta, a declarat că sunt 20 de milioane de metri cubi de lemn recoltați ilegal din pădurile din România, într-un timp scurt, atunci ar trebui să se lămurească asta. Ce știm iarăși, în ultimii 15 ani, este că nimic nu iese din pădure fără știrea celor care sunt responsabili să o păzească. Dacă avem totuși răspunsurile și de mâine ar putea să fie pădurea mai bine păzită, mai bine gestionată, ar trebui să le știm și noi. Eu cred că cel mai bun aliat pentru pădurile din România este totuși opinia publică (...) Noi nu avem decât o zăpăceală imensă, o zăpăceală pe care nu o mai înțelege nimeni, nu ne dăm seama cine este cel rău și cine este cel bun (...) Este prima dată când Tășuleasa participă la un marș al pădurii (...) Nu cred că este un partid de vină! În ultimii 30 de ani este transpartinic și de fiecare dată pădurea a plătit cel mai mult în această poveste”, a spus Ușeriu înainte de a proni în marș pe străzile Bistriței.

Legat de faptul că Bistrița-Năsăud a dat doi miniștri consecutivi ai Apelor și Pădurilor, ultimul dintre aceștia fiind Ioan Deneș, Alin Ușeriu crede că cel din urmă ar putea da răspunsurile căutate de ei:

„Se pare că aceste cifre, de 20 de milioane de metri cubi care sunt ascunse sunt în vremea domnului ministru Ioan Deneș, el cred că poate să fie cel care să răspundă la aceste întrebări. Din punctul meu de vedere nu s-a făcut destul în ultimii ani, nu s-a făcut nici cu cei de acum și nici cu cei dinainte, iar dacă se continuă așa, nu se va face nici cu cei care urmează”.

Duminică, în jurul orei 17:00, în piațeta din fața Palatului Administrativ au început să se strângă cetățeni interesați de subiectul pus pe tapetul civic de către Tășuleasa Social. Marșul propriu-zis a început cu o oră mai târziu. Au fost prezenți aproape 200 de cetățeni, dar pe parcursul traseului (Bulevardul Republicii – Gării-Poșta Veche – Gh Șincai – Pietonal – Palatul Administrativ) s-au mai „pierdut” din participanți.

Adauga comentariu