Manifestările dedicate „Micii Uniri” s-au plafonat pe un tipar pseudo-patriotic, comunistoid. La Bistrița, detașamentele de partid au reconstituit „Cântarea României”

Cocardele tricolore înfipte bine în piepturile patriotice, privirile serioase și grave, țepeneala obligatorie acestui gen de manifestări, adunate în jurul unui conducător suprem, musai cu eșarfa tricoloră oblică de primar, cântecele patriotice și nelipsita depunere de coroană, toate alcătuiesc un tablou sobru încadrat pe margini de o horă a unirii dansată forțat.

„Mica Unire”, așa cum este cunoscută ziua de 24 ianurie, a Unirii Principatelor Române, a fost declarată ca zi liberă legală. Nu toți au avut parte de o zi de relaș, multe firme și instituții private au recurs la compensarea acestei zile cu o altă zi, majoritatea preferând vinerea ca zi liberă, făcând astfel o rocadă. În sistemul bugerar s-a acordat zi liberă, o parte din angajați și aproape toți conducătorii fiind obligați „moral” să participe la anumite acțiuni organizate cu această ocazie.

La Bistrița, plafonarea forurilor culturale ale orașului în ceea ce privește organizarea unui astfel de eveniment a scos în Piața Unirii o mică armata de activiști ce au avut ca target mimarea patriotismului într-o horă desuetă, cu un primar stângaci, dar relaxat după concediu, în mijlocul atenției. Pleiada de susținători și-au încălțat echipamentele patriotice, cocarde, fulare tricolore sau chiar „uniforme” cu cravate tricolore purtate de tineri frumoși aduși în piață aproape cu arcanul, pe vechiul procedeu al defilărilor sau chiar al „Daciadei”. O mică „Cântare a României”, cu momente artistice patriotice și politruci auto-evidențiați.

În Horă s-au prins deopotrivă administratori ai orașului și județului, consilieri locali și județeni, membrii sau simpatizanți PSD, dar și oameni simpli, puțini, fără nicio apartenență ideologică. Nu au lipsit nici șefii deconcentratelor și instituțiilor de stat, printre aceștia evidențiindu-se liderul liberailor, Ioan Turc, prezent la manifestație din postura de șef de instituție bugetară, nu neapărat de om politic, dând „mână cu mână” cu cei pe care-i scuipă prin conferințele de presă.

Totuși, a existat un mare absent, un personaj ce nu prea vrea să dea „mână cu mână” sau să se mai prindă în horă cu Ovidiu Crețu. Da, e vorba de Radu Moldovan și camarila din dotare, aceștia fiind absenți de la „unirea în cuget și simțiri”, iar motivarea nu mai contează. În schimb, în a doua parte a zilei, acolo unde manifestările dedicate „Micii Uniri” au continuat la Centrul Cultural „Dacia”, Radu Molodvan a fost prezent la spectacolul omagial. Și ghiciți ceva... Ovidiu Crețu nu a fost prezent, iar motivarea nu mai contează.

Probabil ne-am plafonat la acest gen de manifestări, o horă făcută cu arcanul și un spectacol omagial. Atât putem. Înțelepții forurilor culturale, fie ele municipale sau județene, n-au chef să gândească programe inedite, care să vină în sprijinul educării patriotice reale a copiilor și tinerilor afundați în tehnologie și vremuri moderne. Poate că și o butaforie reprezentând momente sau acțiuni din perioada sărbătorită ar fi prins mai bine. O piesă de teatru sau măcar un mis-en-scene, undeva pe Pietonal, cu momentul în care Cuza este proclamat domn al Principatelor Unite. Un reformator curajos și bărbătos ca Al. I. Cuza merita acest lucru, mai mult decât o manifestare fadă, comunistoidă.

 

Foto credit: facebook, observatorbn.ro

Adauga comentariu